Testoverzicht: onze allround trailbikes van 2020

Cube, Trek, Cannondale en Giant


De voorbije weken keken we al eens terug naar de gravelbikes en de xc- en marathonfullies die we in 2020 getest hebben. Want hoewel het aanbod aan beschikbare testbikes vanwege de coronastormloop ronduit mager was, konden we gelukkig toch de nodige bikes proberen.

Tussen de reisrestricties door zijn we met een aantal interessante trailbikes van Cannondale, Cube, Giant en Trek naar de Alpen afgereisd. We blikken in dit overzicht nog eens terug op deze allrounders.

Cube Stereo 120 HPC TM

Cube Stereo 120 HP TM test


"In tegenstelling tot veel dikkere bakken verleidt deze speelse trailbike me voortdurend om de randjes van de trail op te zoeken."

“One bike to rule them all”. Mountainbike-marketeers putten regelmatig uit het werk van J.J.R. Tolkien om de veelzijdigheid van hun dubbelgeveerde trail-modellen te benadrukken. Niet dat Cube Tolkien aanhaalt in z’n marketing-proza, maar ook deze fietsenmaker positioneert z’n dit jaar geïntroduceerde carbon 120 mm fully als de ultieme alleskunner.

“Met de Stereo 120 HPC TM 29 kan jij je fietsmaatjes op hun xc-fullies goed te kakken zetten. Want terwijl jij op de wekelijkse rondje door het bos minstens net zo snel bent, ga je ze tijdens het jaarlijkse tripje naar de Alpen aan alle kanten voorbij”, roepen ze op hun website. O ja? Sebastiaan nam deze zomer de proef op de som op binnen- en buitenlandse trails.


Lees de volledige review van de 2020 Cube Stereo 120 HPC TM hier.

Trek Fuel EX 9.9


"Geef hem vervolgens wat 'ie vraagt en je krijgt loon naar werken, want veel meer allround dan deze Fuel EX 9.9 wordt het niet snel..."

De tijden dat een bike voor het lompere werk veel veerweg moest hebben, liggen inmiddels achter ons. Trends naar langere en luiere frames, grotere wielen én ver doorontwikkelde veersystemen maken dat ‘meer veerweg’ niet meer de énige sleutel is tot ‘de betere’ trailbike.

We zien daarom de jongste jaren een flinke groei van trailbikes met minder veerweg, maar toch met méér capaciteiten. Trek heeft ook zo’n bike in het programma: de Fuel EX.

Met 130 mm veerweg achteraan, 140 mm vóór en een lichtgewicht frame is de nieuw Fuel EX in potentie een erg capabele fully. Je moet er alleen wel voor werken…


De volledige review van de 2020 Trek Fuel EX 9.9 lees je hier.

Cannondale Habit Carbon 3


"Cannondale heeft met deze generatie van de Habit een erg breed inzetbare bike neergezet..."

Cannondale is in Nederland vooral het merk van snelle xc-knallers als F-Si en Scalpel. Niet onterecht, want wie Strava als favoriete app heeft kan tijdens de jacht naar de zoveelste KOM altijd op deze fietsen rekenen.

Maar wie over de grens een wat uitdagender jachtterrein opzoekt, heeft al snel iets nodig dat onderweg naar beneden meer capabel is. Iets als de Habit, de trailbike van Cannondale.

Mark de Habit Carbon 3 mee naar de bergen rond het Oostenrijkse Innsbruck en heuvels ten oosten van Utrecht.


De volledige review van de 2021 Cannondale Habit Carbon 3 lees je hier.

Mark test de Cannondale Habit 3 in Bikepark Mutters

Giant Trance Advanced Pro 29er 2

"Hey wacht even, deze Trance Advanced Pro 29er 2 is toch van 2019?" Klopt. We testten Giant's trailbike al in 2019, maar nog altijd is het frame courant. Bovendien zijn bij de huidige versie exact die onderdelen waar wij kritiek op hadden, vervangen. En daarom is de bike wat ons betreft nog altijd erg relevant en de moeite van het overwegen waard!


"Ik geef toe, toen Giant deze bike lanceerde, had ik mijn twijfels over de geringe veerweg aan de achterkant. Waarom niet een beetje meer? Maar na een kleine week biken in de Zuid-Tiroolse Alpen denk ik daar toch anders over."

De huidige Giant Trance heeft grotere wielen en aanzienlijk minder veerweg dan z'n voorganger. Giant is daarmee een van de voorlopers in een trend naar zogenaamde short-travel trailbikes. Dankzij hun grote wielen en progressieve geometrie zijn die bovengemiddeld capabel, zónder in te leveren op rijdynamiek.

Deze versie van de Trance met 29 inch wielen is op bijna alle fronten een flinke vooruitgang, zo vond Sebastiaan Kruik, die zelf al twee jaar een kleinwielige Trance in zijn schuur heeft staan. Hij ging op pad met de Trance Advanced Pro 29er 2.


De volledige review van de Giant Advanced Pro 29 2 lees je hier.

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments