Test | Schwalbe Nobby Nic 2.6 Apex Addix Speedgrip

Schaap met vijf poten?

Het is wat met die banden. De afgelopen jaren nam het volume langzaam maar zeker toe. Waren we in de begintijd van de sport al heel content met een 1.8 of 1.9 inch, tegenwoordig is 2.2 à 2.25 inch de norm in het xc-gebeuren. En praat je over echte bergfietsen, dan zie je overwegend 2.3 tot 2.4 inch aan ‘dikte’. De nóg bredere ‘plus-banden’ die de industrie het afgelopen seizoenen over de markt uitstortte, zijn echter toch niet het succes geworden wat men er van verwacht had. Verklaring: plus-banden zijn flink zwaarder dan normale mtb-banden. Bovendien is het rijgedrag van die dikkerds wat ongedefinieerd. Om die reden brengt Schwalbe een aantal banden in de ‘tussenmaat’ 2.6 inch, zowel voor 27.5 inch als voor 29er wielen. De voordelen die plusbanden kenmerken – veel tractie, veel comfort – zouden bij 2.6 inch grotendeels behouden blijven.

Schwalbe Nobby Nic

Best dik, 2.6 inch. Maar op een velg van 30 mm breed ziet er er helemaal niet verkeerd uit.

Schwalbe Nobby Nic met Apex

Ik heb mijn 29er hardtail ‘verzoold’ met een setje 2.6 Nobby Nics in de Apex-uitvoering en met Speedgrip-compound. Niet dat er bij de Schwalbe Nobby Nic voor wat betreft dat laatste iets te kiezen valt: de duurdere vouwmodellen komen momenteel, ongeacht de maat die je kiest, allemaal met deze rubbersamenstelling. Daarover straks meer. De term ‘Apex’ staat voor een extra versteviging die Schwalbe in het karkas heeft aangebracht boven de hiel van de band, om de wangen te stabiliseren en ‘snake bites’ tegen te gaan. Dat voegt gewicht toe, maar dat heb ik er voor over, want de met eerste generatie 2.6 Nobbies zonder Apex reed ik voortdurend lek op scherpe rotsen. En met deze nieuwe versie is dat nog geen enkele keer gebeurd.

Schwalbe Nobby Nic

Schaap met vijfpoten?

Is deze Schwalbe Nobby Nic 2.6 het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten? Voor gebruik in Nederland zeg ik nee, daar wegen het surplus aan tractie en comfort niet op tegen het nadeel van de grotere roterende massa. Maar voor gebruik in de Alpen zeg ik ja, ondanks het gewicht. Ruim 950 gram weegt de Nobby Nic 29×2.6 Apex. En nu we toch in de cijfers zitten: de band valt ruim 63 mm breed op een 30 mm brede velg. Dat is minder dan 2.6 inch, maar desondanks is het flink dik. Bovendien passen ze probleemloos in het frame van de testfiets, een Ghost Asket.

Voor wat betreft de bandenspanning ben ik na enig experimenteren uitgekomen op 1.2 bar aan de voorkant en 1.4 bar achteraan. Dat lijkt net niks, maar het is genoeg en minder zou ook nog kunnen. Toch ben ik niet naar een lagere druk gegaan. Reden: bij lagere druk heeft de voorband de neiging zelf zijn koers te bepalen. Bovendien rollen de banden dan niet zo lekker op asfalt. In het terrein valt dit nadeel overigens grotendeels weg en belonen deze dikke rubbers je met een royale hoeveelheid grip, zowel op lastige klimmetjes als in bochten. Bij dat laatste valt op, dat de band zich vanwege zijn relatief ronde dwarsprofiel over de hele linie goed vastbijt, ook als je je bike niet zo plat legt. Ook het comfort is beter dan gemiddeld. En dat is op een hardtail als de Ghost Asket natuurlijk niet te versmaden.

Schwalbe Nobby Nic

Niet iedere achterbrug biedt voldoende ruimte voor een 2.6-band. De Ghost Asket in ieder geval wel.

Schwalbe Nobby Nic

Bij oude non-boost vorken, zoals deze RS Pike, past het maar net. Bij een actuele boost-voorvork is er ruimte genoeg.

Apex-Speedgrip

Ideaal dus? Niet helemaal. Zoals ik al schreef, levert Schwalbe de Nobby Nic uitsluitend met hun Addix Speedgrip-compound. Op zich een erg goed rubber, dat inderdaad lekker vlot rolt en over meer grip beschikt dan de oude PaceStar-compound. Maar nog niet genoeg naar mijn smaak. Gezien de snelheid die je met deze dikke banden in de afdalingen kunt bereiken, zou een uitvoering met de zachtere Addix Soft-compound een uitkomst zijn. Mijn ervaring is namelijk, dat Addix Soft niet zo heel veel zwaarder loopt dan Addix Speedgrip, maar wel veel meer grip heeft. Met name op het voorwiel, waar rolweerstand minder van belang is dan grip, zou zo’n Soft-versie écht een verrijking zijn.

Aangezien er (nog) geen Soft-versie is, heb ik momenteel een Magic Mary 2.6 voorop zitten. Een serieus zware jongen ja, maar man-o-man, wat een grip biedt die band! Maar goed, dat is voor een andere keer, terug naar de Nobby Nic. Bij deze dikke jongen gaan vanwege de extra tractie, controle en comfort die hij ten opzichte van smallere banden biedt, de duimen stevig omhoog in heftiger terrein. Met deze volumineuze zolen voel ik me echt een betere mountainbiker! En wie wil dat gevoel nou niet hebben?

De Schwalbe Nobby Nic 2.6 Snakeskin, TL Easy, Apex Addix Speedgrip is verkrijgbaar voor € 67,90.

Tekst: Sebastiaan en Arjan Kruik
Foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Jur
Jur
4 jaren geleden

Typo in de sub-titel. Schaaf i.p.v. schaap