Zaterdag 30 maart: Officiële opening MTB Route Stadsbos013

Mountainbiken door een stadsbos dat groter is dan dat van Amsterdam of Parijs

Mountainbiken door een stadsbos dat groter is dan dat van Amsterdam of Parijs. In Tilburg kan dat. Jazeker! In oktober 2016 ging de eerste schop de grond in voor de aanleg van een route die zo’n 24 kilometer lang zou worden. Komende zaterdag, anderhalf jaar later na die eerste schop, gaat de route officieel open.

Na een oproep van de gemeente Tilburg in 2015 om het bosgebied meer toegankelijk te maken, stelden een aantal mountainbikers uit de omgeving voor om er een mountainbikeroute aan te leggen. Eén die geschikt is voor beginners, maar ook uitdagend genoeg zou zijn voor ervaren bikers. De gemeente vond het een goed plan en Patrick Jansen werd er bij gehaald om het gebied optimaal te benutten. Nadat het tracé in hoofdlijnen bepaald was, was er de voorzichtige ambitie om de route in het tweede kwartaal van 2017 al gereed te hebben.

De route is aangelegd door een grote groep vrijwilligers die zich verenigd hebben in Stichting MTB Stadsbos013. Bron foto: www.mtbstadsbos013.nl

Hoewel de route inmiddels al enige tijd volledig te berijden is, wordt aanstaande zaterdag 30 maart de nu 18 kilometer lange mountainbikeroute geopend. Dat is inderdaad iets korter dan de beoogde 24 kilometer en iets later dan vooraf gehoopt. Maar zoals het gaat bij veel routes, is het resultaat een consensus van wensen van mensen. Het stadsbos van Tilburg wordt door veel verschillende recreanten gebruikt en het grenst uiteraard aan bebouwing. Er waren dan ook diverse bezwaren op het voorgestelde plan, waar zo goed mogelijk rekening mee is gehouden. In sommige gevallen moest zelfs de rechter een uitspraak doen. Daarnaast bleek kort na aanvang van de werkzaamheden dat de gemeente zelf nota bene verzuimd te hebben om de vereiste vergunning aan te vragen… Inmiddels zijn alle vergunningen rond, zijn alle partijen gehoord, is het tracé iets genuanceerd, staan alle routepaaltjes op hun plek en is Nederland wéér een route rijker.

De 18 kilometer lange route maakt deels gebruik van bestaande brede en smalle paden, deels van aangelegde smalle paadjes. De route is geschikt voor beginners, maar volgens de routebouwers ook voldoende uitdagend voor meer ervaren bikers. Het gebied is Brabants-gevarieerd: zandgrond met loos- en naaldbos en met 70 hoogtemeters (…) niet volledig vlak.

Bron en meer informatie: www.mtbstadsbos013.nl

Geplaatst in Nieuws, Routes.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments