Test | SQlab 60X Ergowave Active mountainbikezadel

‘Bergopzadel’ met twee verdiepingen

Bijna niets roept zoveel controverse op als fietszadels. Logisch, want de keuze is reuze en een verkeerd zadel kan een mountainbiketocht flink vergallen.

Testrijder Arjan Kruik zweert sinds jaar en dag bij de ergonomisch vormgegeven 611 Ergowave van de Duitse zadelmaker SQlab. Kan de nieuwe, extremer gevormde 60X Ergowave hem ook overtuigen?

Beetje vreemd is-ie wel, het 60X Ergowave Active-zadel van het SQlab. En als het er vreemd uit ziet, zal het ook wel vreemd zitten, toch? Wat mij betreft niet. In tegenstelling tot collega Lars ben ik namelijk wél fan van de zadels van deze Duitse ergonomiespecialist. Sterker: ik heb hun 611-model op allebei mijn mountainbikes zitten. En mijn racefiets wordt gesierd door een 612. Dus als je nu stopt met lezen van deze rijimpressie wegens onvoldoende objectiviteit van de auteur, dan hou ik je niet tegen. Aan de andere kant: wat mijn zitvlak waardeert kan net zo makkelijk ook voor dat van jou gelden. En dan is het toch de moeite waard even verder te lezen.

 
SQlab 60X Ergowave Active

De breedtemaat staat duidelijk aangegeven. De X60 is er van 13 tot en met 16 centimeter breed. De stevige stof aan de zijkanten beschermt het zadel effectief tegen beschadigingen.

Zadelfilosofie

Voordat ik wat meer vertel over de nieuwe 60X, eerst wat meer info over de SQlab-zadels in het algemeen en mijn 611 in het bijzonder. Even een SQlab-zadeltje bij de goedkoopstezadels-punt-nl bestellen is er namelijk niet bij. Omdat SQlab van mening is dat een zadel bij de positie van je zitbotten en bij de zitpositie op je bike moet passen, voeren dealers van dit Duitse zadelmerk eerst een meting uit voordat je er eentje meekrijgt.

 
SQlab 60X Ergowave Active

Mijn ouwe trouwe 611 Ergowave Active. Zoals je ziet is de meervoudige trapvorm van dit model minder expliciet dan die van de nieuwe X60.

Mijn zitbotjes blijken twaalf centimeter uit elkaar te staan. In combinatie met de zit op mijn trailbike – relatief rechtop met het stuur net zo hoog als het zadel – heeft mijn SQlab 611 op die bike een breedte van veertien centimeter. En op m’n xc-bike zit vanwege de diepere zit een exemplaar dat een centimeter smaller is. Het is bij SQlab dus de combinatie van zitbotjesafstand én zitpositie die bepaalt welke zadelbreedte je nodig hebt.

Het primaire uitgangspunt van SQlab is dat het lichaamsgewicht het best gedragen kan worden door de zitbotjes. Deze zijn immers direct verbonden met het bekken. En bovendien veel robuuster dan de weke en kwetsbare delen daartussen. Vandaar het vlakke dwarsprofiel en het geultje in het midden. Dat dient om de gevoelige delen zoveel mogelijk te ontzien. En vandaar ook de relatief dunne en straffe polstering van de 611. Immers, bij een dikke en zachte polstering zouden de zitbotjes dieper in het zadel wegzakken, waardoor de gevoelige delen alsnog overmatig belast zouden kunnen worden.

 
SQlab 60X Ergowave Active

De diepe uitsparing op de 611 en 60X (hier afgebeeld) heeft als doel, het zachte en gevoelige weefsel dat zich tussen en voor de zitbotjes bevindt te ontzien.

Golvend profiel

Daarnaast wordt de 611 gekenmerkt door een opvallend golvend profiel. De gedachte achter deze zogenaamde ‘ergowave’ is, dat de zitbotjes dankzij de achterste ‘golf’ in steile beklimmingen niet naar achteren glijden. Met als bijkomend voordeel dat je de de trapkracht beter op de pedalen kwijt kunt. In het begin is het flink wennen om op alleen maar op de zitbotjes te zitten. Maar na een paar ritten weet je niet beter, zo is mijn ervaring. Op mijn gevoelige delen rust geen enkele druk meer. Tijdens lange tochten komen tintelingen dan ook niet meer voor.

Ook het ergowave-principe snijdt in de praktijk hout. Vooral tijdens het soort klimmen waarbij je gewoon in het zadel kunt blijven zitten, is de ondersteuning aan de achterkant duidelijk en in positieve zin voelbaar. Wordt de klim steiler en moet je naar voren om het voorwiel aan de grond te houden, dan vindt je zitvlak een kleine zeven centimeter meer naar voren een tweede, meer subtiele ‘wave’.

 
SQlab 60X Ergowave Active

Dankzij een elastomeren inzetstuk kan de 60X Active in lengterichting enigszins torderen, waardoor de positie van het zadel zich aanpast aan de bewegingen van het bekken.

Ieder SQlab Active-zadel komt met drie verschillende elastomeren waarmee de kantelende beweging kan worden versteld van soepel (wit) naar zeer stug (zwart).

SQlab 60X Ergowave Active: extremere vormgeving

Goed, dan nu de 60X Ergowave Active. Die heeft afgelopen zomer op mijn trailbike de plaats ingenomen van een 611 Ergowave Active. De vormgeving van dit zadel lijkt op die van de 611, maar dan extremer. Dat wil zeggen, dat de tweevoudig getrapte ergowave-vorm veel nadrukkelijker is. Kan je bij oppervlakkig beschouwen bij een 611 nog denken dat het om een ‘gewoon’ zadel gaat, de 60X schreeuwt echt aan alle kanten “ergo!”.

 
SQlab 60X Ergowave Active

Het ergowave-principe uitgelegd: de middelste pijl geeft de hoogste trede aan, daar waar de zitbotjes het grootste deel van de tijd contact maken met het zadel. De linker pijl wijst op de ‘golf’ die voorkomt dat je zitvlak in steile beklimmingen naar achteren schuift. En de rechter pijl, tot slot, geeft de voorste trede aan, daar waar de zitbotjes steun vinden als je in extreem steile beklimmingen naar voren moet schuiven om het voorwiel aan de grond te houden.

Ter referentie eenzelfde plaatje van de 611. De pijlen staan op dezelfde plek. Zo is goed te zien dat de trapvorm op de 611 minder prominent is dan bij de 60X, waardoor ook de zitposities minder vast liggen. Of anders gezegd: de 611 biedt meer bewegingsvrijheid dan de 60X.

En zoals het eruit ziet, zo rijdt het ook. Zodra je plaats neemt op het zadel, worden de zitbotjes namelijk automatisch op de juiste plek geparkeerd. Op de middelste trede, tegen de verdikking op de achterkant dus. In lange beklimmingen is dat best prettig. Je glijdt namelijk niet naar achteren en kunt al je energie in het klimmen zelf stoppen.

Maar in snel wisselend terrein dat voortdurend op en neer gaat – denk aan de Utrechtse Heuvelrug of andere Patrick Jansen-routes in Nederland – vind ik de geprononceerde trapvorm van de 60X té dwingend. Juist in die situaties prefereer ik de meer fluïde vorm van de 611. Hetzelfde geldt voor parkoersen die voornamelijk vlak zijn. Naast nog meer uitgesproken trapvormig is de 60X tevens voorzien van een iets dikkere en iets minder harde polstering. Het onderscheid is relatief gering, maar als de afstanden langer worden merk ik dat mijn zitvlak zich uiteindelijk prettiger voelt op de nog wat hardere 611.

Tijdens lange beklimmingen in de Alpen komt de SQlab 60X het best tot zijn recht.

Conclusie

Als je de zadeltests op deze website even naloopt, komen de conclusies vrijwel allemaal op hetzelfde neer: de keuze van een zadel is zeer persoonlijk. En ook voor de zadels van SQlab gaat dat natuurlijk op. Collega Lars kan er geen vrienden mee worden, ik loop ermee weg. Althans, als het gaat om de SQlab 611, het sportieve mountainbikezadel van SQlab.

Mijn houding ten opzichte van de nieuwe SQlab 60X Ergowave Active is wat meer ambivalent. Tegen de zeer expliciete trapvorm zeg ik op routes met lange beklimmingen en dito afdalingen volmondig ja. Maar in vlak terrein of op parkoersen waar klimmen en dalen elkaar snel afwisselen, ervaar ik de meer gematigd vormgegeven 611 als prettiger. Dat betekent dat de 60X tijdens Alpentrips een plaats krijgt op mijn trailbike, maar dat ik bij het polderbiken mijn oude 611 trouw blijf.

Een SQlab 60X Ergowave Active kost € 149,95, net als een 611 Ergowave Active. In tegenstelling tot de 60X is de 611 ook zónder active-systeem verkrijgbaar en kost dan € 129,95.

Meer informatie: www.sqlab.nl

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
3 jaren geleden

“Even een SQlab-zadeltje bij de goedkoopstezadels-punt-nl bestellen is er namelijk niet bij.”
Nou, zie Futurum, 12Go, Bike-Discount, Bike-components etc. etc. Zelfs op Bol kun je ze gewoon kopen. En 12Go staat bij de dealerlijst. Lijkt dus niet helemaal op te gaan dit verhaal.

Jurriaan Vis
Jurriaan Vis
3 jaren geleden
Reply to  Peter

Klopt. Maar handig is het niet om je zadel daar te bestellen omdat je vooraf niet de juiste breedte maat weet.

Jurriaan Vis
Jurriaan Vis
3 jaren geleden

Rij je de 611 in dezelfde breedte als de 60x?
Ik ben ook al jaren 611 fan, ik rij nog met de voorloper van deze 611. En heb ervaren dat op de UHR routes een14cm te breed was. Zou dat voor de 60x ook kunnen gelden?

Arjan
Arjan
3 jaren geleden
Reply to  Jurriaan Vis

O ja, ik heb de 611 en de 60X beide in de 14 cm uitvoering gereden.

Arjan
Arjan
3 jaren geleden
Reply to  Jurriaan Vis

Op mijn xc bike heb ik vanwege het lagere stuur een 23 cm 611.