Vaude flat pedal schoenen: op naar een verlengd leven!

Waarom weggooien wanneer je ook kunt repareren?

Op onze site lees je, net als op vele andere sites en in magazines, over nieuwe spullen. Spullen die je rijplezier nóg verder verbeteren, nóg lichter zijn of nóg langer meegaan. Alhoewel; dat laatste punt is vaak onderbelicht. Sterker nog: vaak zijn onze bestaande spullen nog lang niet versleten voordat we nieuwe ‘moeten’ kopen om ‘bij te blijven’.

Nog los van hoe verwerpelijk die gedachte eigenlijk is, het is vaak simpelweg niet nodig om spullen weg te gooien, zélfs als ze versleten zijn…

Sommige bedrijven in de fietsindustrie zijn zich daar bewust. Ze houden bij het ontwerpen rekening met het vervangen van slijtdelen en/of bieden reparatieservices aan. Vaude promoot sinds twee jaar, in samenwerking met ifixit.com om zelf reparaties uit te voeren aan hun producten. Helaas gaat dat nog niet op voor al hun producten, dus… wij draaiden het om.

Neem nu flat pedal fietsschoen. De zolen daarvan slijten in de regel harder per kilometer dan clipless schoenen. Dus nog vóór de veters versleten zijn, nog vóór de bovenkant er uit ziet alsof je al een leven lang als Bear Grylls door moerassen zwerft, prikken de pinnen van je pedalen onder in je voeten. Zonde…

Na een jaar intensief gebruik hebben mijn Vaude’s de grip met de werkelijkheid verloren. Daar waar je met een set SPD schoenen vaak jaren kan doen bij gebruik in Nederland, waren de zolen van mijn flat pedal Vaude’s na een jaar intensief trappen toe aan vervanging.

Maar hoe de zolen te vervangen? Zelf doen? Vaude biedt hiervoor op ifixit.com geen oplossing. Dan toch weggooien? Nee, daarvoor vond ik de schoen nog te goed. Struinen op internet bracht mij bij het Italiaanse Vibram. Een naam die mening sporter wel wat zal zeggen. Het is de merknaam van een van de meest gebruikte zoolmaterialen onder allerlei schoeisel. Zelfs voor fietsschoenen.

De originele zool wordt geïnspecteerd, waarna een deel van de zool wordt weggeschuurd.

Na wat zoeken vond ik de contactgegevens van de enige premium Vibram schoenmaker die Nederland rijk is. Via email had ik snel contact met schoenmaker Stultiens. Zij wisten wel raad met mijn schoenen: ze boden me meerdere opties om de zolen te vervangen. Daarbij gaven ze aan dat de Megragrip/Idrogrip de beste keuze zou zijn. Naar goed Italiaans gebruik enkel leverbaar in gifgroen met wit.

Na het vlakschuren wordt de nieuwe Vibram zool op de oude gelijmd en onder een drukpers vastgedrukt.

Tot slot worden de randen van de nieuwe zool egaal geschurd zodat het mooi aansluit met de originele zool.

Vrolijk resultaat, klaar voor nog vele kilometers!

Gelukkig ben ik niet zo bevattelijk voor modetrends en doen kleuren me weinig, al word ik toch wel vrolijk van mijn geVibramde Vaude’s. Nu is het de hoogste tijd om te zien hoeveel extra kilometers ik kan maken met deze, voor €45 gereviseerde, Vaude’s.

Tekst: Jurriaan Vis
Foto’s: www.schoenmakerijstultiens.nl

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments