Shimano start met het inzamelen en recyclen van gebruikte schoenen

Shimano bundelt de krachten met FastFeetGrinded en zet een programma op voor het recyclen van schoenen. Niet alleen fietsschoenen, nee álle sportschoenen. Met behulp van het Nederlandse FastFeetGrinded kunnen uit oude schoenen grondstoffen voor schuim, rubber en textiel op en efficiënte manier gewonnen worden en opnieuw worden toegepast. Er zijn 45 inruilpunten om je afgetrapte sportschoenen in te ruilen. Koop je daarbij vervolgens een nieuw paar Shimano schoenen, dan krijg je gratis een setje schoenplaatjes als dank voor het recyclen.
Shimano recycling, recycle je schoenen en krijg schoenplaatjes cadeau bij aanschaf nieuwe Shimano fietsschoenen

Recycle je schoenen en krijg er schoenplaatjes voor terug*

Omdat er op talloze plekken in de keten, van productie tot afschrijving van een product, vergroening mogelijk is, komt Shimano met een programma voor recycling van gebruikte schoenen. Hiervoor heeft Shimano de handen ineengeslagen met het Nederlandse FastFeetGrinded. Dit bedrijf vermaalt gebruikte sportschoenen op een dusdanige manier dat de diverse grondstoffen waarvan de schoenen zijn gemaakt, zoals schuim, rubber en textiel, opnieuw gebruikt kunnen worden.

Jaarlijks worden ruim 24 miljard (!) sportschoenen geproduceerd, aldus Shimano. En die slijten allemaal en vertegenwoordigen dus ook een grote berg aan grondstoffen. In Nederland heeft Shimano daarom 45 locaties in het leven geroepen waar je je gebruikte sportschoenen kunt inleveren voor recycling. Je ingeleverde schoenen belanden zodoende niet bij het restafval, maar krijgen een tweede leven als kleerhanger, picknicktafel of sportvloer, aldus Shimano in z’n persbericht. Door slim te produceren bestaan deze producten voor minimaal 85 procent uit oude schoenen én bio-gebaseerde materialen. En daarmee wordt dus vraag naar nieuwe grondstoffen gereduceerd.

FastFeetGrinded installatie – Shimano recyclingDe recyclinginstallatie van FastFeetGrinded. Bron foto: fastfeetgrinded.eu

Gratis setje schoenplaatjes*

Door heel  Nederland zijn er inmiddels 45 inleverpunten opgezet door Shimano. Niet geheel toevallig zijn dat bikeshops. En waar je afdankt, komt in de regel wat nieuws voor terug. Koop je dan ook een nieuw paar Shimano fietsschoenen terwijl je je oude schoenen inlevert, dan geeft Shimano je als dank een setje spd-schoenplaatjes cadeau.

Shimano kennen we uiteraard als bedrijf voor fietssportartikelen, maar dit programma voor recycling gaat bewust breder dan fietsschoenen. En dus kun je élke sportschoen inleveren. Hoe meer schoenen een tweede leven krijgen door ze te recyclen, hoe groter de impact, aldus Shimano.

Schoenen zijn échte wegwerpproducten geworden. Wat dat betreft is er uiteindelijk méér te halen door enerzijds schoenen anders te ontwerpen en te produceren, anderzijds door ons koopgedrag ook aan te passen. Maar ja, dit soort zaken gebeuren ook niet in één zonnewende. Shimano beseft ook dat de recycling van schoenen slechts een kleine stap is; het zal de wereld nog niet grondig veranderen. Maar elke stap is er één. En ook al kun je niet uit de voeten met spd-plaatjes, vind je in het Shimano-assortiment niets dat je past, óf ben je van het consuminderen en hoef je helemaal geen nieuwe fietsschoenen: je afdankertjes inleveren om te laten recyclen is nooit een slecht idee, toch?

*Altijd de kleine lettertjes lezen, toch?

Meer info: nl.gearshop.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments