Eerste Kennisdag voor trailbuilders

Met regelmaat lees je hier over route-ontwikkelingen. Er gebeurt de laatste jaren namelijk nogal wat op dat vlak in Nederland. Steeds meer initiatieven komen van de grond (…) om nieuwe routes aan te leggen of bestaande routes te upgraden. Veel van de oude routes in Nederland zijn ook met ‘oude inzichten’ ooit aangelegd. Bij de nieuwste routes wordt uiteraard de nieuwste kennis toegepast.

‘Vanzelfsprekend!’, hoor ik je denken. Toch is dat nog niet zo. Het is te danken aan heel veel vrijwilligers dat er op veel plekken in ons land schoppen de grond in gaan. Maar dat gaat vrijwel nooit zonder slag of stoot. Men wordt geconfronteerd met een oerwoud aan regels en als eenmaal de vergunningen rond zijn, is het niet ‘simpelweg eventjes’ een pad graven.

Patrick Jansen: de ervaren routebouwer en initiatiefnemer van de Kennisdag

Patrick Jansen van Tracks & Trails weet hier alles van. Zijn naam heb je ongetwijfeld al vaker zien staan als je las over nieuwe of verbeterde routes. Hij is een expert op het gebied van mountainbikeroutes en kan zijn kennis van bosbeheer, ecologie maar ook de regel- en wetgeving ten aanzien van natuur hierbij perfect en gebalanceerd inzetten. Samen met de Nederlandse Toer Fiets Unie en de Europese tak van de International Mountain Bike Association organiseerde hij afgelopen weekend een Kennisdag voor de vrijwilligers van mountainbikeroutes in Nederland.

Diverse thema’s kwamen aan bod, waaronder hoe social media positief invloed kunnen hebben op hoe de gebruikers zich gedragen op de routes.

Een dag waarbij de karrentrekkers van diverse projecten in het land als ‘meestervrijwilligers’ in de spotlight werden gezet als dank voor hun inzet. Daarnaast stond de dag vooral in het teken van het delen van kennis en ervaringen met andere vrijwilligers. Daarbij kwamen onderwerpen als financiën en de benodigde vergunningen uiteraard aan bod. Ook was er aandacht voor #trailrespect en onderhoud. Op dat gebied zijn namelijk veel verschillende ervaringen door het gehele land en door die kennis te delen zijn aanleg- en onderhoudsplannen nog beter af te stemmen op gebruik in alle seizoenen.

Fanie Kok aan het woord over zijn Soil Searching project.

De Kennisdag werd gefaciliteerd door Specialized Europe, op hun hoofdkantoor in ’s-Heerenberg. De door hen ondersteunde Fanie Kok was aanwezig en vertelde over zijn Soil Searching project. Een project waarmee men probeert het – soms niet altijd even goed zichtbare – werk van vele vrijwilligers méér onder de aandacht te krijgen. Kok reist samen met zijn vrouw rond om diverse projecten te bezoeken en de vrijwilligers bij te staan en zichtbaar te maken.

IMBA Europe directeur Mark Torsius aan het woord.

Draagvlak

Dat mountainbiken in de lift zit, moge duidelijk zijn. Tijdens de dit jaar voor het eerst gehouden Dutch MTB Trail Awards was het al snel duidelijk dat vrijwilligers van diverse projecten graag met elkaar hun passie én kennis deelden. Deze Kennisdag is dan ook een logisch ge- en vervolg. Het is mooi om te zien dat organisaties als de NTFU en IMBA Europe dit draagvlak mee helpen te vergroten. Zeker omdat het over vrijwilligerswerk gaat en dat de sterkte hem vooral zit in de omvang en organisatie; vele handen maken licht werk én een vuist. Juist door de samenwerking en deling van kennis ontstaat er een steeds breder én beter draagvlak waarmee we ons als mountainbikers sterk op kunnen stellen, om in ons drukke land duurzame routes te ontwikkelen én te onderhouden.

Ook jij kunt zo’n vrijwilliger zijn! Sluit je eens aan bij één van de vele projecten die er momenteel zijn. Kijk lokaal eens naar je route; zeer waarschijnlijk is de onderhoudsgroep actief op Facebook – en haak eens aan bij een onderhoudsdag. Wat is er nou nog mooier dan raggen over een gave trail? Raggen over een trail waar je zelf aan meegewerkt hebt!

Tekst & foto’s: Mark ten Napel

Geplaatst in Reizen en routes, Specials en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments