MTB-Solutions Enduro Team: Super Finale

Trophy of Nations

Als afsluiter van het enduroseizoen 2019 reden de jongens van het MTB-Solutions Enduro Team eind september de Trophy of Nations in Finale Ligure.

Deze Italiaanse badplaats verzorgt al jaren de laatste wedstrijd van de Enduro World Series en de reden daarvoor is simpel: Zon, zee, strand en geweldige trails. Om een beeld te geven hoe het is om aan zo’n wedstrijd deel te nemen, doet het team verslag van die race.

Eind vorig jaar is de EWS toegetreden tot de UCI en dat houdt in dat er voor het eerst in de geschiedenis van de endurosport officiële regenboogtruien zijn uitgereikt. Het individuele klassement was al definitief na de vorige wedstrijd in Zermatt, waar Sam Hill op spectaculaire wijze de titel heeft veroverd en zich voor het derde jaar op rij wereldkampioen mag noemen. Een unieke prestatie.

Dan de  Trophy of Nations. Die is nieuw op de kalender. Ook dit is een officieel WK, maar dan voor teams van drie rijders per land. Voor ons begint de wedstrijd al met de uitdaging om een Nederlands team in te schrijven. Om deel te kunnen nemen aan het WK, moet je minimaal drie rijders hebben. Op zich heeft Nederland best een aantal goede endurorijders, maar de regelementen schrijven ook voor dat je voldoende punten moet hebben verzameld en over de juiste licenties en memberships moet beschikken. En dan wordt de spoeling dunner. In ons team is Manu Warnet de enige met voldoende EWS punten en hij heeft zijn uiterste best gedaan om een ‘Team NL’ op poten te zetten. Helaas is dat niet gelukt en daarom hebben we er uiteindelijk voor gekozen om twee teams in te schrijven voor de wedstrijd net ‘daaronder’: De Riders Trophy.

Manu vormt samen met de snelle Belg Jonas Demuylder en Australiër Joel Kristensen team Kristalmeth (don’t ask…). Team twee zou bestaan uit Koen Zanders, Pieter de Graaf en Hans Oude Ophuis, maar omdat Koen nog aan het herstellen is van een sleutelbeenbreuk, hebben we de Belg Tom Lambrechts proberen te naturaliseren tot Nederlander. Dat stuitte op enorm veel weerstand, zelfs een Leffe 0.0% kon daar geen verandering in brengen. Om de discussie niet op de Clif (beetje sluikreclame moet kunnen toch) te drijven hebben we ons ingeschreven als team MTB-Solutions NL/BE.

Het teamelement van de wedstrijd werkt als volgt: je bent verplicht om elke stage binnen een minuut van elkaar te vertrekken en uiteindelijk worden alle individuele tijden bij elkaar opgeteld om het klassement te maken. Je kan ervoor kiezen om tegelijk te starten en als een soort polonaise de trail in te duiken, of je start vlak na elkaar om de boel lekker op te jagen. Dat zorgt voor leuke taferelen zoals je ook in de samenvattingen van de wedstrijd kunt zien. Soms moet je letterlijk over elkaar heen rijden om de snelste tijd te kunnen realiseren.

De tracks van de wedstrijd zijn fantastisch. Wie nog nooit naar dit gebied is geweest: dit is zonder twijfel één van de mooiste plekken op aarde om enduro te rijden. De wedstrijd bestond uit vijf specials en we zijn ongeveer zeven uur onderweg geweest van start tot finish. Een pittige dag! De laatste afdaling, geheel volgens traditie, de fameuze ‘DH Men.’

Voor Team Kristalmeth is het podium realistisch, ze gaan er dan ook vol in. Echter, al in de eerste special breekt Auzzi Joel zijn sleutelbeen bij een onfortuinlijke valpartij, en komt aan die ambitie een eind. Manu en Jonas rijden de wedstrijd daarna getwee buiten mededinging uit. Het primaire doel voor team MTB-Solutions NL/BE is ‘uitrijden’, want dat is al een prestatie op zich. De tracks van de Trophy zijn namelijk niet mals. Het is wel fantastisch om samen met je maten (of in een gemengd team, kan ook) te racen. De endurosport is op zichzelf al een hele sociale discipline en dit teamformat versterkt die sfeer alleen maar. Soms vergeet je dat je in een wedstrijd zit. Door wat in de startvolgorde te wisselen, proberen we de snelste tijden neer te zetten. Pieter is beter op de snellere specials, waar Tom juist snel is op de technische, steile specials. Hans speelt dan weer de haas en probeert het tempo zo hoog mogelijk te zetten.

Naast de teamuitslag wordt ook van de individuele tijden een klassement gemaakt. Na de finish blijkt dat Manu een tweede tijd heeft gereden in de klasse U21. Samen met Jonas heeft hij de wedstrijd uitgereden en hij is niet te houden op deze snelle, technische trails! Dat levert hem het mooiste podium op van het seizoen met vuurwerk en een dikke medaille als aandenken. Team MTB Solutions NL/BE weet heelhuids de finish te breiken en eindigt op een keurige 16e plek.

Volgend jaar is de ‘Trophy’er opnieuw, dan doen we opnieuw een poging om een Nederlands team bij elkaar te krijgen. Volg ons tot die tijd via Instagram om op de hoogte te blijven van onze voorbereidingen.

Happy trails, en tot volgend jaar!

Hans Oude Ophuis, Pieter de Graaf, Manu Warnet en Koen Zanders

Geplaatst in Enduro, Events, Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments