NKSS 2015 deel 1: the four uh… three elements of singlespeeding

Belofte maakt schuld
Velozine beloofde u voor het weekend een Haut-nah reportage van het Nederlands Kampioenschap Single Speed 2015 in Bergeijk. Onze verslaggever Lars Vogelenzang ging embedded: Hij was het complete weekend aanwezig. Als deelnemer en journalist tegelijk. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek. Het was soms moeilijk om beide rollen te combineren. c.q. te scheiden. Maar met een goede research vooraf, hard werk, weinig slaap, professionaliteit en vooral een perfecte medewerking van organisatie en deelnemers is het toch gelukt. Met een tweedelige videoreportage hopen wij u een goed beeld te geven van wat het betekent om deel te nemen aan een Nederlands Kampioenschap Singlespeeden. Enjoy!

Pre-race day… ofzo?
Vóóraf vroegen we ons af: “Is het NKSS een sport- of gastronomisch evenement?”. Het antwoord blijkt: “JA”. Enerzijds wordt er op pre-race day serieus gefietst op de serieus leuke trails rondom Bergeijk, anderzijds gelooft men in de kracht van kaas, worst en bier als pre-race day meal! Overal waar je kijkt wordt gegeten en gedronken. Organisator Pieter d’Haens had zelfs een kaas- en bierproeverij georganiseerd in samenwerking met Van Moll. Kijk, dat is nog eens wat anders dan die laffe flats pasta bij de gemiddelde marathon! Gelooft u het niet? Kijk en oordeel zelf:

“The four elements”
Pre-race day is dus intensief en gezellig. Maar ook verwarrend. Want waar is het dit weekend nu eigenlijk écht om te doen? Het thema van dit jaar was “Back to basics”. Wat zijn die basics dan? Wij dwongen keiharde antwoorden af met de vraag: “Geef ons de vier elementen van singlespeeden”

En daar heeft u het. De twee meest genoemde termen zijn “fietsen zonder versnellingen” en “bier”. Op de voet gevolgd door “sfeer/gezelligheid” en “kamperen”. Singlespeeders willen gewoon een weekend lang met een hoop gezellig volk op een camping zitten, op een fiets zonder versnellingen door het bos raggen en daarbij veel (speciaal)bier drinken. Of, zoals één van de respondenten het zei: “One gear, beer, and being here.” eigenlijk hebben we dus aan drie elementen genoeg! Hoe basic wil je’t hebben. Was dát nou zo moeilijk, Dave?

Racen!?
Blijkbaar wel. Misschien dacht Dave na over hoe hij die wedstrijd van morgen in zijn antwoord ging verwerken. Want we zijn hier op een NK, dan is de wedstrijd belangrijk, toch? Misschien wel, misschien niet. Er heerst in de singlespeed-scene een ambivalente houding ten opzichte van het begrip “racen”, het belang van de wedstrijd en de beleving van de wedstrijd. Dat geldt overigens ook voor de nationaliteit van de deelnemers, zoals je al merkte in de filmpjes. Meer over de race(s) in deel twee, dat binnenkort volgt. Voor nu: Proost!

Tekst & video’s: Lars Vogelenzang
Video editing: Jeroen van den Brand
Foto voorpagina: Bruno At Singlespeed-Belgique

Posted in Events, Singlespeed, Specials and tagged , , , .