NKSS 2015 deel 2: Race day! Ofzo

Belofte maakt schuld
Velozine beloofde u voor het weekend een Haut-nah reportage van het Nederlands Kampioenschap Single Speed 2015 in Bergeijk. Onze verslaggever Lars Vogelenzang ging embedded: Hij was het complete weekend aanwezig. Als deelnemer en journalist tegelijk. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek. Het was soms moeilijk om beide rollen te combineren. c.q. te scheiden. Maar met een goede research vooraf, hard werk, weinig slaap, professionaliteit en vooral een perfecte medewerking van organisatie en deelnemers is het toch gelukt. Met een tweedelige videoreportage hopen wij u een goed beeld te geven van wat het betekent om deel te nemen aan een Nederlands Kampioenschap Singlespeeden.

Klik hier voor het eerste deel: The four uh… three elements of singlespeeding.

Race! Welke race?!
Zondagmorgen, race day is aangebroken. Welke heer en dame winnen de felbegeerde titels? Vandaag gaan we het zien. Alles moet vandaag op zijn plaats vallen. Van de maandenlange voorbereiding, tot de pre-race day voedselinname, tot de lange, diepe nacht slaap, tot het materiaal, tot de vorm van de dag, tot het laatste procentje geluk. De rijders zijn gespannen, staan op tijd op, en kleden dan om naar racekleding. Uh… vergeet dat, kijk eerst maar even filmpje…

Waar heeft u net in hemelsnaam naar zitten kijken? Halloooo ambivalentie: dit is een typische NKSS race day. Je zou bijna denken dat het carnaval is, zoveel verklede mensen komen er opdraven. Doen zij een wedstrijd? Ja, ze strijden mee om de titel “Best fancy dress”. Een soort van “wedstrijd binnen de wedstrijd”. De mensen die niet verkleed zijn, kijken over het algemeen net zo fris uit hun ogen als uw verslaggever (goed geïntegreerd!). Oh, en er is een man of tien die serieus wil koersen. Maar die hebben vaak thuis geslapen en geen bier gedronken. Je zou voor minder een startverbod krijgen…

De start is traditioneel een Le Mans start, met het verschil dat in Le Mans de raceauto’s niet verstopt worden. Best een leuk idee trouwens. Maar goed, uiteindelijk vinden alle 95 (!) deelnemers een (…) fiets en gaan op weg. In hun eigen tempo.

Wat je uit het filmpje wellicht al kon opmaken: het hele peloton reed in de eerste rondes verkeerd. Iets met een minder duidelijk parcourslintje, zo werd gezegd. Nonsens. De deelnemers waren gewoon op zoek naar de bierstop. En toen ze hem niet konden vinden, gingen ze dwalen. Terecht: bij een NKSS hoort een bierstop, zo blijkt. Voor de deelnemers was dit een grote smet op het evenement. Gelukkig had organisator Pieter d’Haens eerder een hoop krediet opgebouwd, zodat hij de boel nog kon sussen. Maar er is een geval bekend van een organisator die voor het ontbreken van de bierstop ultiem gestraft werd: brandmerking met een gloeiende derailleurkooi.

Terug naar de race. Singlespeed is een sport vol tradities, zo heeft u inmiddels ervaren. Ook hier: bij het NKSS hoort Nard Clabbers te winnen. Een afspraak waar iedereen mee kan leven. Want Nard vind het leuk om – zo kondigde hij al aan – “in eigen tempo voor iedereen uit te fietsen” en de organisatie moet toch íemand tot winnaar uitroepen? Deal. En de rest? Irrelevant. Ierdereen noemt zich “tweede”.

De race om de race
Dan was er nog een andere race, misschien nog wel belangrijker dan alle andere: De race om de race! Het is in de singlespeed-scene bij NK’s, EK’s én WK’s gebruikelijk dat in het raceweekend de organisatie en locatie voor volgend jaar worden bepaald. Geheel in de sfeer van het evenement is ook dit natuurlijk een keiharde, serieuze wedstrijd…

… Volgend jaar dus afspraak op de Veluwe, in Nunspeet (spreek uit: None-speed). Het wordt waarschijnlijk ergens in juni gehouden en het evenement gaat NKSS 2016: “The black edition” heten, zo belooft de crew. Dát klinkt spannend. Onze persaccreditatie-aanvraag is onderweg, zien we u daar?

Tekst: Lars Vogelenzang
Video’s: Lars Vogelenzang & Jesse Mons
Video editing: Jeroen van den Brand

Extraextra!
Omdat we nog veel meer beeldmateriaal hebben en het voor de verslaggever allemaal nog te vers is om op zijn embedded ervaring te kunnen reflecteren, volgt binnenkort een derde artikel met bonusmateriaal. Whoo-hoo!
Posted in Events, Singlespeed, Specials and tagged , , .

Reacties

avatar