Test | Wolf Tooth 8-Bit System: ‘On-the-go’ fietswerkplaats

Maar zijn deze fraaie multitools ook praktisch?

Wie op zoek is naar een multitool raakt makkelijk in verwarring; zovéél keus! En dan voegt het Amerikaanse Wolf Tooth Components daar met z’n 8-Bit System nog meer aan toe. Maar toegegeven: het is mooi spul. Het hele systeem weegt slechts 200 gram en heeft het toch 26 functies. Maar hoeveel functies er ook op- en aanzitten, multitools moet vooral praktisch in het gebruik zijn. Arjan heeft het 8-Bit System daarom een paar maanden gebruikt. 

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

"Wolf

Het Wolf Tooth 8-Bit System is behoorlijk prijzig: dit gestapelde setje kost 130 euro.
Wie begint met mountainbiken koopt naast een mountainbike veelal ook direct een helm, een bidonhouder met bidon en een multitool. Is die laatste noodzakelijk dan? Dacht het wel. Immers, wie tegenwoordig z’n voorwiel wil losmaken of een z’n zadel wil laten zakken, kan niet zonder een gereedschapje. En dan is er nog het malheur dat je onderweg kan treffen en dat om goed gereedschap vraagt. Meer dan een paar tientjes hoeft een multitool trouwens niet te kosten. En als je een goede koopt doe je er een groot deel van je leven mee. Mijn eigen Crankbrothers M17 stamt uit 2012 stamt, wordt wekelijks gebruikt en is nog in topconditie.

Je snapt dus dat ik bijna van m’n stoel val als het Wolf Tooth 8-Bit System op mijn bureau terecht komt met de vraag of ik deze multitool wil proberen. Het setje kost namelijk 150 euro, vijf keer meer dan mijn CB M17! Wat de vraag oproept: is vijf keer duurder ook vijf keer beter? Maar dat is appels met peren vergelijken, want het hele Wolf Tooth 8-Bit System biedt 26 functies, terwijl mijn CB M17 er ‘maar’ zeventien heeft. Aan de andere kant, het Wolf Tooth 8-Bit System heet niet voor niks ‘systeem’: het bestaat feitelijk uit drie of vier aparte multitools. En de meest veelzijdige tool van het stel, de 8-Bit Pack Pliers, heeft net als mijn CB M17 óók zeventien functies.

Behoorlijk licht

Maar goed, dan is het nog steeds appels versus peren, want de functies komen maar deels overeen. Toch is het interessant even naar het gewicht te kijken. M’n ouwe trouwe CB M17 bestaat grotendeels uit staal, met twee aluminium beugeltjes om de boel bij elkaar te houden. Gewicht: 170 gram. Dankzij het royale gebruik van aluminium weegt de meest complete Wolf Tooth-constellatie, dus met 26 functies, slechts 200 gram. En neem je alleen de 8-Bit Pack Pliers met zeventien functies: die weegt maar 70 gram! Als het gaat om gewicht heeft Wolf Tooth dus een knappe prestatie geleverd. Of dat ook geldt voor de functionaliteit heb ik eveneens voor je uitgezocht. Hieronder loop ik de verschillende onderdelen van het Wolf Tooth 8-Bit System met je door.

"Wolf

De verschillende gereedschappen die samen het Wolf Tooth 8-Bit System vormen zijn ook los te koop.

"Wolf

De losse delen worden met magneetjes bij elkaar gehouden.

"Wolf

Als je er voor kiest om één bandenlichter mee te nemen weegt het het Wolf Tooth 8-Bit System 170 gram. Met twee bandenlichters kom je op 200 gram.

8-Bit Pack Pliers

Zeventien functies

Okay, als meest uitgebreide onderdeel van het Wolf Tooth 8-Bit System mag de 8-Bit Pack Pliers de spits afbijten. Pack pliers betekent zoiets als opbergtang en dat is precies wat het is; een tang waarin van alles is opgeborgen. Ik noem het even allemaal op: spaaksleutel; ventielkernsleutel, platte schroevendraaier, kruiskopschroevendraaier, de inbussen 2, 2,5, 3, 4, 5, 6, een torx T10 en T25 en tot slot een vijltje om opgedroogde latex uit een ventiel te vijlen. En dan zijn er nog de functies áán de tang, met aan de ene kant een bek om kettingsnelsluiters te openen en te sluiten en om ventielmoertjes los te draaien en aan de andere kant een kantelbare bithouder annex 8 millimeter inbus. Tel maar na: zeventien functies. En dan kun je er ook nog een kettingsnelsluiter in kwijt!

Al het losse spul wordt met magneetjes op z’n plek gehouden. Goéd op z’n plek gehouden, want niks schuit of rammelt. Het uitnemen van de bitjes is wel een beetje gepiel. Door het met de nagel van je duim een beetje in te drukken en te kantelen, kan je er met de vingers van je ander hand bij. Ja, dat is een handigheidje. Maar écht praktisch wordt het nooit. En een bitje laten vallen is een crime, want vindt zo’n piepklein matzwart dingetje maar eens terug op een grindweg of in het gras. Mijn advies aan Wolf Tooth zou zijn: geef die bitjes een opvallende kleur.

Prettig werken

Maar goed, als die eerste horde eenmaal is genomen, dan is het plezierig werken met de 8-Bit Pack Pliers. Voor snel schroeven kunt ‘m in de ‘schroevendraaiermodus’  gebruiken, dus met de kantelbare bithouder in het verlengde van het handvat. En moet je meer kracht zetten, dan lukt dat prima met bithouder dwars op het handvat. Vanwege de relatief lange hefboom kun je je kracht goed doseren. Met de 8 millimeter inbus aan de buitenkant van de kantelbare bithouder kun je zelfs weerbarstige pedalen loskrijgen: deze bit kan volgens Wolf Tooth een aandraaimoment tot 40 newtonmeter verdragen. De overige bits zijn vrijgegeven tot 20 newtonmeter, de drie kleinste tot 10 newtonmeter.

Ik heb zo’n beetje alle functies wel gebruikt of geprobeerd, met uitzondering van de ventielvijl. Want helaas (of gelukkig); er heeft zich gedurende de testperiode geen verstopt ventiel aangediend. Net als bij m’n eigen multitool heb ik de 4, 5, 6 en 8 millimeter inbussen het meest gebruikt. Zadelpennen verstellen, wielassen uitnemen, pedalen vastzetten, dat werk. De passing van de bitjes is erg goed, wat met name bij de kleinste maten van belang is. Immers, hoe beter de passing, hoe minder snel een inbusboutkop kan doldraaien. Dé verrassing is de tang om kettingsnelsluiters te openen. Dat leek mij in eerste instantie een typisch werkplaatsgereedschap, maar ik heb ‘m toch tijdens meerdere tochten kunnen gebruiken, tot grote vreugde van m’n fietsmaten.

"Wolf

Niet altijd even makkelijk: je moet de bitjes met een duimnagel een stukje opwippen…

"Wolf

… voordat je ze kunt uitnemen.

Dankzij de kantelbare kop beschik je over een grote hefboom dan conventionele multitools.

"Wolf

De tangfunctie gebruik je om een snelsluiting los of vast te maken…

… of een ventielmoertje los te draaien.

Dit h-vormige bitje…

"Wolf

… is een ventielkernsleuteltje…

… dat dubbelt als spaaksleutel.

Met dit ronde vijltje kun je een met dichtmiddel verstopt ventiel schoonmaken. Of een gaatje in een tubeless band ruimen.

8-Bit Chainbreaker & Utility Knife Multitool

Vier functies

De Wolf Tooth Chainbreaker & Utility Knife Multi-Tool heeft vier functies. ‘Maar’ vier functies, ben je geneigd te zeggen, in vergelijking tot de zeventien functies van de 8-Bit Pack Pliers hierboven. Maar ja, je zal op een afgelegen bergpad maar één van die functies nodig hebben. Sommige kunnen dan tamelijk essentieel zijn. De belangrijkste is denk ik de kettingpons. Breekt je ketting, dan heb je zo’n ding nodig. Daarnaast zitten er vijf pluggen in de tool opgeborgen, plus een priem om deze in de band te kunnen drukken. De priem dubbelt als 3 millimeter inbussleutel, die je nodig hebt om de laatste gadget, een mesje, te kunnen vastzetten. Tot slot biedt dit gereedschapje een opbergplek voor een ventielkern.

Fijne kettingpons

De kettingpons werkt prettig, wat voor een belangrijk deel te danken is aan de kantelbare pons. Je kunt voor het uitpersen van de stift de bijgeleverde 3 millimeter inbus gebruiken, maar als je zoals ik ook de 8-Bit Pack Plier bij de hand hebt kun je daarvan beter de 3 millimeter inbus gebruiken. Daarmee kan je namelijk meer en makkelijker kracht zetten. De pons werkt met verschillende soorten kettingen. Ik heb 10-, 11- en 12-speed geprobeerd.

Omdat ik tijdens het proberen van het Wolf Tooth 8-Bit System geen enkele keer lek heb gereden heb ik de werking van de bandenplugpriem op een oude en versleten band getest. Conclusie: werkt fijn, wederom dankzij de grote handgreep, waardoor je de plug stevig maar precies inhet gat kunt drukken. Voor het mes loop ik minder warm. Het is erg klein, waardoor de gebruiksmogelijkheden beperkt zijn. Bovendien heb ik tijdens lange tochten toch altijd m’n good old Victorinox achterin de rugzak.

De 8-Bit chainbreaker & utility knife multitool herbergt een mes, vijf pluggen, een priem en een kettingpons.

"Wolf

Met behulp van de priem en de plakkerige pluggen kun je gaten in tubeless banden vullen.

"Wolf

De priem dubbelt als hendel voor de kettingpons.

"Wolf

Een mes is altijd handig. Maar deze is wel erg klein.

8-Bit Tire Lever Kit

Twee varianten

Kijk, dít zijn tenminste bandenlichters! Lekker groot, stijf en stevig en met een goede gevormde bek. Je kunt deze bandenlichters per stuk of per twee kopen. Wolf Tooth biedt twee varianten aan. Eentje met een remschijfrichter eraan en eentje met een velgflankrichter. Als met maar één bandenlicht op pad wilt, moet je dus kiezen. Ik zou de bandenlichter met velgflankrichter bij me steken. Reden: als je band als gevolg van een verbogen velgrand lucht verliest, dan is deze richter je redding. Dát en natuurlijk een extra binnenband. Maar ik ga ervan uit dat je die altijd bij je hebt. Natuurlijk, de bandenlichter met remschijfrichter is óók handig. Maar het richten van een kromme schijf lukt met de hand ook wel, zeker als de schijven wat groter zijn.

Op de remschijfrichter zit ook een open 8 millimeter ringsleutel om de remkabel te kunnen (ont)koppelen aan de remhendel of de remklauw. Prima dat die sleutel erop zit, maar ik heb in al die decennia dat ik op de mountainbike zit nog nooit de behoefte gehad om tijdens een tocht aan de hydraulische leidingen te gaan zitten klooien. Dat zijn klussen die ik liever bewaar voor de werkplaats.

Professionele kwaliteit

De bandenlichters zelf zijn heel erg goed. Ik heb ze bij gebrek aan lekke banden op de trail voornamelijk in de werkplaats gebruikt en daar ontpopten ze zich tot m’n favoriete bandenlichters. Er is geen band die deze bandenlichters niet kunnen opleggen of afnemen. In de eerste plaats vanwege hun lengte van bijna 15 centimeter, maar ook de stijve constructie en de doordachte materiaalmix dragen hun steentje bij. Het aluminium handvat loopt tot de helft door in het nylon waarvan de rest van de banden lichter is gemaakt. De handgreep is daardoor lekker stijf.

Bij afnemen van banden laat de goed gevormde bek zich makkelijk tussen de hieldraad en de velg steken. En bij het omleggen van banden valt op dat de bek bovengemiddeld veel houvast heeft op de flank van de velg. Beter nog dan de XL Power Levers van Lezyne die al jaren een vast onderdeel zijn van m’n gereedschapskoffer. Daardoor, en vanwege de grote hefboom, kun je flink kracht zetten en moet uiteindelijk iedere tegensputterende band toch capituleren.

Links de bandenlichter met remschijfrichter en 8 millimeter ringsleutel, rechts de uitvoering met velgflankrichter. Je klikt ze met behulp van magneetjes aan elkaar vast.

De bandenlichter haakt goed achter de hieldraad, biedt een flinke hefboom en buigt daarbij niet door.

Als de deuk in een aluminium velg zo diep is dat de band lucht verliest, dan is de velgflankrichtfunctie een uitkomst.

Ook de remschrijfrichtfunctie komt regelmatig van pas.

Conclusie

Zoals we in de intro van dit stukje al aangaven: het is mooi spul, dat 8-Bit System van Wolf Tooth Components. Mooi en licht en compact en functioneel en superveelzijdig. Kortom, je kunt alle vakjes groen aanvinken. Behalve dan het vakje ‘prijs’. Want hoe je er ook naar kijkt, duur is deze Amerikaanse gereedschapsset wel. Het complete 8-Bit System zoals ik dat geprobeerd heb komt op 150 euro. En ook als je niet voor het complete pakket gaat is de prijs stevig. Voor wat het hele spul kost zou Wolf Tooth best wel een praktisch etuitje kunnen meeleveren, zoals je dat ook bij bijvoorbeeld een Leatherman krijgt.

“Het 8-Bit System van Wolf Tooth Components is mooi en licht en compact en functioneel en superveelzijdig. Kortom, je kunt alle vakjes groen aanvinken. Behalve dan het vakje ‘prijs’.”

Moet je op de kleintjes letten, dan zijn er genoeg betaalbare alternatieven voor het Wolf Tooth 8-Bit System. Okay, misschien niet zo licht en mooi, maar functioneel en degelijk genoeg. Maar speelt geld géén rol en hou je van mooie dingen? Dan zou ik niet weten waarom je deze gereedschapsset niet zou kopen. Of krijgen. Ik zou het zelf helemaal niet erg vinden als het Wolf Tooth 8-Bit System met pakjesavond bij mij door de schoorsteen gegooid wordt. Sint, leest u even mee…?
"Wolf

In rug- of heuptas neemt de tool maar weinig plaats in.

Wolf Tooth 8-Bit System: prijzen en specificaties

Pack Pliers

 • Functies: 17
 • Prijs: € 64,00
 • Materiaal: 7075-T6 aluminum, staal
 • Afmetingen: 146 x 20 x 9 mm
 • Gewicht: 70 g

Chainbreaker & Utility Knife Multi-Tool

 • Functies: 4
 • Prijs: € 64,00
 • Materiaal: 7075-T6 aluminum
 • Afmetingen: 146 x 20 x 11 mm
 • Gewicht: 71 g

Tire Lever & Disc Brake Tool

 • Functies: 3
 • Prijs: € 19,00
 • Materiaal: 7075-T6 aluminum en nylon
 • Afmetingen: 147 x 20 x 6 mm
 • Gewicht: 29 g

Tire Lever & Rim Dent Remover

 • Functies: 2
 • Prijs: € 19,00
 • Materiaal: 7075-T6 aluminum en nylon
 • Afmetingen: 147 x 20 x 6 mm
 • Gewicht: 30 g

8-Bit Kit (beide tools plus bandenlichter naar keuze)

 • Functies: 24 of 25
 • Prijs: € 130,00

Tire Lever Kit (beide bandenlichters samen)

 • Functies: 5
 • Prijs: € 32,00

Meer info: wolftoothcomponents.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments