Video | Signature Trails: Sloveense Alpen

Locals noemen het gewoon hun home-trail…

…maar voor vakantiegangers kan zulke trails het hoogtepunt van hun mountainbikevakantie zijn. Hotelorganisatie ‘Mountain Bike Holidays’ noemt ze simpelweg ‘signature trails’. Daarmee bedoelen ze ieder pad, dat zijn stempel drukt op een mountainbikegebied.

Bij elk van deze signature trails is een video gemaakt, 28 in totaal. Ze geven je een zeer goede indruk van de route, het terrein en het landschap. Maar ook van de cultuur en de mensen in de regio. Velozine brengt de komende maanden met enige regelmaat een nieuwe Signature Trail Video. Bekijk de video’s en ontdek hoe je eerstvolgende mountainbiketrip naar de Alpen er misschien uit gaat zien…

Meteen de Signature Trail video zien, klik hier. Benieuwd naar de rij-impressie, lees dan hieronder verder.

Nationaal Park Triglav

Wie door de Karawankentunnel rijdt en aan de Sloveense kant uit de berg komt zal nauwelijks kunnen ontsnappen aan de magie van dit land. Alles is er wat wilder en authentiker dan aan de noordkant. Groener ook. De Julische Alpen rijzen majestueus op en Triglav, de hoogste berg van Slovenië, is al duidelijk zichtbaar. In Bled met het gelijknamige meer is het mooier, minder ruig. Maar ook hier hebben de Kalkalpen hun sporen nagelaten. Het water van het meer glanst in een uniek blauw en de rotsen van de nabijgelegen plateaus getuigen ook van de geologische aard van het gebied.

Steil!

We willen de Julische Alpen en Nationaal Park Triglav van dichtbij meemaken. Bocht na bocht slingeren de lange pasweg het Pokljuka-plateau op, ver boven de vallei. Hier haalt het Sloveense cultuurlandschap weer alles uit de kast. Kleine houten hutjes en kapelletjes zijn keurig verdeeld tussen groene en deels reeds gemaaide weilanden. We genieten even van het uitzicht en gaan dan het bos in. Eerst over boswegen, maar als snel wordt het steeds smaller, steniger en steiler. We draaien de laatste hoogtemeters rond massieve kalkstenen rotsen. Dit is zo steil dat onze gids Lukas zijn ketting kort voor het hoogste punt breekt. Gelukkig zijn we bijna boven. Kan Lukas zijn bike op orde brengen en wij van het uitzicht over het meer van Bohinj.

Droomtrail

Onze blik en onze gedachten dwalen terug van het kasteel, van de geschiedenis van de regio naar wat er nu voor ons gaat komen. Een trail van superlatieven, een smal pad op witte kalksteen dat door de oude beuken door het Triglav Nationaal Park loopt. Nooit écht moeilijk, maar wel heerlijk bochtig, licht golvend en altijd door een bos dat zo anders is dan je gewend bent van Centrale Alpen. Je kunt zien dat de houtindustrie hier terughoudender was was, dat het bos de tijd kreeg om zich te ontwikkelen en vooral om een ongelooflijke diversiteit te produceren.
Het kalkstenen pad biedt maximale grip in droge omstandigheden, maar zelfs bij een klein beetje vocht wordt het glad. Maar bovenal begeleidt dit witte lint onze ogen beter dan welke rijtechniektrainer dan ook!

Bijzondere ervaring

Eenmaal beneden, bij het kristalheldere Bohinj-meer, brengt een shuttle ons terug naar Bled, waar we de dag eindigen zoals we hem begonnen: aan het water. En juist deze combinatie maakt een bezoek hier zo uniek en bijzonder. Eigenlijk zijn het gewoon stenen, bos en water, maar de kalksteen maakt alles heel bijzonder. Deze witte linten, de diverse, groene bossen en het bleekblauwe water zorgen samen met het unieke cultuurlandschap voor een zeer indrukwekkend beeld.

Meer informatie

  • Uitgebreide informatie over de mountainbike-regio vind je hier.
  • Voor meer informatie over accommodatie (Hotel & Glamping Ribno Bled) klik hier.
Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments