Signature-series kleurt Electric Red
Met de lente goed en wel onderweg op het noordelijk halfrond, staan er steevast nieuwigheden klaar om gelanceerd te worden. Dat is bij Rockshox niet anders. Hoewel er dit keer geen compleet nieuwe voorvorken worden gelanceerd, zijn er wel updates. De meest (letterlijk) opvallende is dat alle Rockshox Signature-serie voorvorken – oftewel, de topmodellen – zijn vanaf nu verkrijgbaar in ‘Electric Red’.
Eerder nam Rockshox al afscheid van het iconische ‘Sid-blauw’ dat jaren lang de lichtgewicht crosscountryvoorvork sierde. Daarvoor in de plaats kwam donkerblauwe metallic-kleur. Heiligschennis? Tja, het is maar welke waarde je zo’n huisstijl wil geven.
Andersom is Rockshox’ stap naar ‘Electric Red’ voor alle topmodel voorvorken historisch bekeken juist ‘verantwoord’. In 1995, toen Rockshox net een paar jaar bezig was, kwam de toen fonkelnieuwe Judy DH voorvork in het… juist ja, rood. Meer bepaald ‘blood red’. In 1997 volgde de Judy DHO, Rockshox’ eerste downhillvoorvork met dubbele kroon en voorloper van de befaamde Boxxer. En ook die kleurde ‘blood red’. Had je zo’n rode rakker in het vooronder, dan wist jij en iedereen die je zag, dat je met het beste materiaal dat er beschikbaar was, op pad was.
Rudy, SID, SID SL, Pike, Lyrik, ZEB en Boxxer Ultimate in Electric Red
Groot nieuws is de kleurverandering natuurlijk niet. Vorig jaar leverde Rockshox de ZEB en Boxxer Ultimate al met de nieuwe Signature-kleur Electric Red. En gesponsorde rijders waren ook al op pad met Lyrik Ultimate voorvorken in deze kleur. Nu kun je echter alles van de gravelvoorvork Rudy Ultimate, de Sid en Sid SL, tot en met de Boxxer Ultimate optioneel in de nieuwe kleur krijgen. De prijs is daarbij niet anders dan de andere kleuroptie van de Signature-modellen.
Rockshox Deluxe-achterdemper vernieuwd
Veersystemen evolueren nog steeds en dat geldt ook voor achterdempers. Met de Deluxe biedt Rockshox een platform lichtgewicht luchtgeveerde achterdempers voor trailbikers. Voor de Deluxe Ultimate, Select+ en Select past Rockshox nu een lichtere compressiedemping toe. Ook is de einddemping veranderd zodat je meer van de veerweg gebruik kunt maken met die lichtere compressiedemping. Ook claimt Rockshox het kenmerkende slurpende geluid te hebben gereduceerd. Iets waar sommige bikers aanstoot aan namen en veronderstelden dat de demper stuk was vanaf de eerste rit. De Deluxe Ultimate heeft nu verbeterde instelbare lage snelheid ingaande en uitgaande demping.
Alle dempers werken nog steeds met de DebonAir+ luchtveer, waarbij er ook XL-luchtkamers beschikbaar zijn voor meer fijnafstelling, zover die grotere luchtkamer ook in je frame past.
De vernieuwde Deluxe Ultimate weegt 313 gram (190 x 45 millimeter) en is er vanaf 435 euro. De vernieuwde Deluxe Select+ en Select zijn niet los verkrijgbaar en kom je dus alleen tegen op compleet afgemonteerde fietsen.

Flight Attendant updates: Launch control, instelbare Auto Mode en losse vorkmodule
Rockshox introduceerde het elektronische dempersysteem Flight Attendant aanvankelijk op voorvorken en achterdempers voor dikkere trailbikes. Maar pas sinds het ook is uitgerold op de crosscountry-veerelementen Sid (SL) en Sidluxe, moet je flink je best doen een fietsmerk te vinden waar op het topmodel fullsuspension géén Flight Attendant te vinden is. En hoewel Rockshox claimt dat de voordelen van de zelfregelende demping voor vrijwel elke mountainbiketoepassing nuttig kan zijn, lijken de voordelen het meest duidelijk voor crosscountryrijders, zoals we zelf ondervonden bij de introductie van Specializeds nieuwe Epic 8.
Sinds de introductie zijn er al diverse (software) updates doorgevoerd. Meer ervaringen in het veld geeft Rockshox nu eenmaal de kans om de software en daarmee de mogelijkheden van Flight Attendant steeds verder te verfijnen en uit te breiden. De drie nieuwigheden die Rockshox nu biedt, zijn dan ook grotendeels gemikt op het crosscountrysegment.
Launch Control
Duidelijke namen; daar houden we hier bij Velozine van. De laatste nieuwigheid bij Flight Attendant, Launch Control genaamd, laat weinig aan de verbeelding over. Deze nieuwe optie biedt je de mogelijkheid je Flight Attendant-vering te blokkeren voor de start van een wedstrijd. “Ja, dat is toch niets anders dan gewoon een lock-out!?” Inderdaad. Maar met dat verschil dat Launch Control na een vooraf ingestelde tijd óf bij het detecteren van een obstakel – afhankelijk van wat het eerste komt – automatisch de compressiedemping open zet en overschakelt naar de Auto Mode. Het voordeel is dus dat je in het heetst van de strijd, an de start, niet na hoeft te denken om je vering aan te zetten.
Omdat het systeem in de Auto Mode uiteraard op een strakke ondergrond óók de boel blokkeert, kun je bij de Launch Control iets andere parameters toepassen. Want misschien is de startstrook helemaal niet zo strak, maar vind je het gewoon prettig om toch voluit te kunnen sprinten met geblokkeerde vering. Precies dit is waar Launch Control dus een toevoeging is bovenop de Auto Mode. De Launch Control-optie is via een update beschikbaar voor iedereen met Flight Attendant.
Meer instelopties voor Auto Mode
De dempercircuits van de Flight Attendant voorvorken en achterdempers hebben drie standen; open, pedal en lock. In de Auto Mode schakelt het systeem continu tussen die drie standen om je zo optimale grip, comfort en trapefficiëntie te geven. Je kunt altijd handmatig ingrijpen en een stand vastzetten. Via de Sram AXS-app kon je de Auto Mode ook dusdanig instellen dat bijvoorbeeld de voorvork of juist de achterdemper (of beide) nooit volledig geblokkeerd wordt. Bij de laatste update die nu beschikbaar is, kun je er ook voor kiezen om juist de pedal-stand over te slaan. Je kunt het systeem zodoende continu laten schakelen tussen volledig geopende en gesloten dempers.
Flight Attendant voor de hardtail: losse module en algoritme voor voorvorken
Tot dusver kon je Flight Attendant alleen als één systeem voor voorvork én achterdemper krijgen. Er stond je natuurlijk niets in de weg om een losse voorvork met het elektronische dempingssysteem te kopen, maar functioneel had je er weinig aan. Rockshox ontwikkelde het in eerste instantie alleen voor fullsuspensions, omdat daar – simpel gesteld – de grootste toegevoegde waarde de behalen viel. Nu komt Rockshox echter met een optie om Flight Attendant alleen in de voorvork van je hardtail te monteren.
In feite is de Flight Attendant-module niet anders dan in de originele opstelling. Het grote verschil zit hem in het algoritme. Waar bij de ‘volledige’ opstelling de modules op de voorvork en achterdemper samenwerken en een algoritme delen, maakt de losse voorvork-module gebruik van specifiek ontwikkelde software. Voorwaarde blijft wel dat je een Sram/Quarq vermogensmeter, Flight Attendant Pedal Sensor of een e-bike motor met ANT+ connectie hebt. Wil je de Adaptive Ride Dynamics software gebruiken, dan móet je de Sram/Quarq vermogensmeter gebruiken. De software gebruikt dan niet alleen je trapsnelheid maar ook het trapvermogen om te bepalen welke stand voor de vering het beste is. In alle gevallen profiteer je op je hardtail dan ook van het zelflerende aspect van Flight Attendant. Hoe meer je rijdt, hoe beter het systeem op jouw ingestelde voorkeuren weet te anticiperen.
Toch niet alleen voor hardtails
Saillant details is dat Rockshox in z’n persbericht óók heel expliciet ook refereert aan de S-Works Epic World Cup. Juist ja, die hardtail-met-wat-vering of die fullsuspension-die-er-uit-ziet-als-een-hardtail, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Daarbij is dus die specifieke Rockshox WCID Ultimate-achterdemper er dus een zónder Flight Attendant. Rockshox gaat zelfs zover om te zeggen dat deze optie ook interessant is voor elke fully, waarvoor geen specifieke Flight Attendant-achterdemper te verkrijgen is.
Merk overigens op dat je na aanschaf van een losse Flight Attendant module voor je voorvork, of een complete voorvork mét de module al geïnstalleerd, je geen losse Flight Attendant-achterdemper kunt kopen. Rockshox biedt die namelijk niet los aan.
Bron en meer info: rockshox.com