Video Vrijdag – Beyond the bike: Anne-Caroline Chausson

Anne-Caroline Chausson: heel veel méér talent op de fiets ga je niet snel tegen komen. Als downhillster werd ze 13 keer Wereld Kampioen. Ze won 5 keer op rij de UCI World Cup Downhill serie. Daarnaast werd ze twee keer Wereld Kampioen Dual Slalom, twee keer Wereld Kampioen Four Cross én won ze in 2008 goud tijdens de Olympische Spelen op de BMX.

De rustige persoonlijkheid trok het niveau bij alle disciplines waaraan ze meedeed naar ongekende hoogte. Dat deed ze aanvankelijk in het Franse team van het fietsmerk Sunn van oprichter Max Commencal, die haar ontdekte bij het BMXen. Na 5 jaar trok ze naar Cannondale, om daarna weer met Max Commencal in zee te gaan, nadat hij Sunn bikes achter zich had gelaten en een nieuw avontuur begonnen was. In 2007 besloot ze alles op het BMXen te zetten met als doel de Olympische Spelen van Beijing. Na het behalen van de gouden plak kriebelde het weer om te gaan mountainbiken en net als vele anderen uit de DH scene zag ze enduro ook wel zitten. Ze bleek, hoe verrassend, het nog goed te kunnen ook. Ze won zes Enduro World Series (EWS) wedstrijden.

Vorig jaar werd er kanker bij haar vastgesteld nadat ze zich al tijden erg vermoeid voelde. Dat was in juli. Ze werd behandeld, onderging een aantal operaties en kreeg begin dit jaar te horen dat dit alles tot succes had geleid. Ze zette alles op alles: nog één keer opladen om op een hoog niveau te racen tijdens de EWS. Ze stond vervolgens in augustus dit jaar (al!) aan de start in Whistler, Canada. Bij de laatste wedstrijd in de serie, gehouden in Finale Ligure, Italië, stopte ze wegens vermoeidheid na de eerste wedstrijddag. Dat terwijl ze nog steeds ‘gewoon’ derde werd. Met derde en laatste stage van dag 1 kwam er een einde aan haar indrukwekkende carrière.

 
 
De collega’s van Bike Magazine maakte dit mooie portret:

Geplaatst in Video Vrijdag.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments