Gereden | Portugal Brasil Ride: Bucketlistmateriaal of niet?

Nieuwe meerdaagse mountainbikemarathon met ambitie

Net voor de zomer namen Dieter en z’n compagnon Ward voor Velozine deel aan de Portugal Brasil Ride. Twee landen in één wedstrijdnaam: de Braziliaanse organisator heeft in het thuisland groot succes met meerdaagse mountainbikewedstrijden die kunnen wedijveren met de Cape Epic. De oceaan oversteken en in Portugal ook een kwalitatief hoogstaand evenement neerpoten was de volgende uitdaging van het Portugal Brasil Ride-team. Of dat gelukt is? Dieter deelt zijn ervaringen met deze nieuwe zesdaagse met ambitie.

Tekst: Dieter Roman // Foto’s: Fabio Piva & Nelson Almeida

Het rijden van een meerdaagse al een uitdaging op zich, zeker in duo, zoals ik eerder al uit de doeken deed. Maar niettemin ben ik ook niet wars van een nieuw evenement. De Portugal Brasil Ride leek me beslist interessant, vooral ook omdat de organisatie leunt op grote successen in thuisland Brazilië.

De missie van de Portugal Brasil Ride is eenvoudig en uitdagend: ervoor zorgen dat mountainbikers de best mogelijke ervaring krijgen zowel op als naast de fiets. Men wil op korte termijn de grootste Europese ‘premium’ mountainbike-etappewedstrijd worden. De teasing video’s en de bijhorende site zagen er veelbelovend uit. En met een prijs van(af) € 1.034 zijn de kosten voor deelname relatief laag. Maar staan die schappelijke prijs, de veelbelovende video’s en de ervaring van de organisatie garant voor succes? Ik deel graag mijn ervaring tijdens de Portugal Brasil Ride met je.

Portugal Brasil Ride: zesdaagse mountainbikemarathon in Noord-Portugal

Wat is de Portugal Brasil Ride eigenlijk? Het is een mountainbikemarathon verspreid over zes dagen die je als duo rijdt. Dit jaar werd van 9 tot en met 14 mei in de regio Viseu de eerste editie georganiseerd. Deze regio ligt centraal in het noorden van Portugal. Verspreid over zes etappes moesten er ruim 350 kilometer en 8000 hoogtemeters worden overwonnen.

In tegenstelling tot sommige andere meerdaagse mountainbikemarathons hoef je na de strijd met jezelf en de elementen (én niet je duo-partner) geen tentje op te zetten. Alle deelnemers overnachten én eten namelijk in viersterrenhotels in de regio. Oók randzaken zoals massages, fietsonderhoud, bevoorrading, bagagevervoer en zo meer, worden door de organisatie geregeld. Leven als een prof in Portugal dus!

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Het ene hotel is het andere niet… of toch wel?

Laat ons beginnen bij de logistiek die door de organisatie geregeld werd. De luchthavenshuttle die ons van Porto naar de startplaats in Pinhao 150 km verderop moest brengen, was ruim 2 uur te laat. De busrit bracht ons echter naar het klein idyllisch wijndorpje Tabuaco met één hotel… nog eens 20 km verder. Geen idee waarom we daar moesten zijn. Dat dachten de dames aan de receptie van het hotel ook trouwens. Maar na wat incheckproblemen kregen we toch een kamer. Vervolgens de fietsen in elkaar knutselen, nog wat eten en wat bijpraten met andere deelnemers.

De start van de proloog van de eerste dag lag dus niet voor de deur van het hotel of zelfs niet in het dorp, maar 20 km verderop. Die kilometers waren weliswaar grotendeels in dalende lijn, maar nog altijd relatief veel om het ‘warmrijden’ te noemen. Misschien was het makkelijker geweest om een hotel te vinden nabij de prolooglocatie zelf. Na de proloog stond er een bustransfer van 2 uur naar de startplaats van de volgende etappe op het schema. Hmm, hed was misschien meer praktisch geweest om een proloog uit te tekenen die aansluit bij de rest van het parcours. Zo heb je die vervelende bustransfers alvast niet. Gelukkig waren dit de enige transfers deze week. Maar een echte meerwaarde gaf dit ‘rondritje’ in mijn optiek niet. Alleen kwamen de ‘porto’ wijngaarden even in de kijker. Het marketingbureau van de regio heeft z’n werk dus goed gedaan.

“…beetje uitgeleefde hotels, beetje donker en steeds hetzelfde interieur en eten… Maar dit alles vind ik nog steeds veel beter dan dunne matrasjes in vochtige tenten.”

Na enkele dagen werd het duidelijker waarom precies dat ene afgelegen hotel geselecteerd was. De regionale hotelketen had blijkbaar in alle startplaatsen wel een hotel. Nou ja, met uitzondering van de eerste startplaats. Het waren een beetje uitgeleefde hotels (4 sterren die in de praktijk eerder 3 sterren waren), beetje donker en steeds hetzelfde interieur en eten. En de bikers waren een welgekomen ‘kamervulling’ voor deze stille periode buiten het vakantieseizoen. Maar dit alles vind ik nog steeds veel beter dan dunne matrasjes in vochtige tenten.

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Geen massa aan deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers

Een 70-tal duo’s verscheen aan de startlijn van de Portugal Brasil Ride. En terwijl het in feite een duo-evenement is, stonden er toch ook enkele solorijders aan de start. Dit waren veelal (semi-)toppers, waarschijnlijk om bij deze eerste editie toch wat meer spanning én sensatie te krijgen. De organisatie had duidelijk op meer rijders gerekend, maar de kalender met meerdaagse mountainbikemarathons begint stilaan verzadigd te raken.

Het komt er dus op aan om zich te onderscheiden qua parcours en après-mountainbike. Dus was bij deze eerste Portugal Brasil Ride alles wat kleinschaliger georganiseerd dan je gewend bent tijdens andere meerdaagsen. Concreet betekende dat voor ons beperkte bevoorrading en finishbuffetten. Maar ook de toeschouwers waren niet zo geweldig talrijk. Ergens erg jammer, want een beetje meer ambiance kan al zorgen voor een volledig andere beleving. Gelukkig was de sfeer onder de deelnemers fantastisch en die kwamen hoofdzakelijk uit Portugal en Brazilië, aangevuld met enkele Nederlandse en Belgische koppels.

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Het parcours maakt hier echt het verschil… en daar doen we het voor!

De logistiek en beleving krijgen bij deze eerste editie van de Portugal Brasil Ride een zesje, maar hoe was het mountainbiken zelf? Eén proloog en vier ritten stonden er op het programma. De proloog was er eentje om direct wakker te worden… De eerste 5 km stonden er al 750 hm op de teller. De praktijk: bijna recht omhoog door een wijngaard bij 44 graden Celsius. En als je na 300 meter al kettingbreuk hebt, dan weet je dat het geen fijne dag wordt.

“Elke dag is een nieuwe uitdaging, zowel qua ondergrond, stijgingspercentages als landschappen. Dat gaat van lange klimmen naar afgelegen windmolens tot rijden door godverlaten middeleeuwse bouwsels en technische afdalingen waar je geen seconde de concentratie mag verliezen.”

De volgende ritten zijn om de vingers bij af te likken. Haalbare hoogte- en kilometers… op het eerste zicht. Maar zo eenvoudig werkt het niet in Portugal. Elke dag is een nieuwe uitdaging, zowel qua ondergrond, stijgingspercentages als landschappen. Dat gaat van lange klimmen naar afgelegen windmolens tot rijden door godverlaten middeleeuwse bouwsels en technische afdalingen waar je geen seconde de concentratie mag verliezen. En zelfs een korter crosscountry-parcours dwars door een fraaie Portugese wellness-stad. De Portugal Brasil Ride heeft het allemaal. Als biker kom je dus zeker aan je trekken en is het een uitdaging om elke dag de finish te halen. En een stralende zon zorgt voor een extra laagje ‘afzien’.

En laat ons eerlijk zijn: daar doen we eigenlijk wel voor!

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

De hamvraag: moet de Portugal Brasil Ride op je bucketlist?

Wat mij betreft is het antwoord op de vraag in de titel: ik denk het wel. De streek is echt adembenemend mooi en je rijdt over (nog) ongekende mountainbikepaden. Het parcours is zo gevarieerd dat iedereen wel wat van zijn gading voorgeschoteld krijgt. En je mag er vanuit gaan dat de parcoursen de komende jaren nog uitdagender gaan worden.

Maar is dit nu al het premium mountainbike-evenement dat de organisatie zelf voor ogen had? Nee. Althans, nóg niet. Wellicht speelde dit jaar het kleine aantal deelnemers niet in het voordeel. Aangezien de inkomsten met maar 70 koppels aan de start redelijk beperkt zijn, is de ruimte om grootse dingen op te zetten eveneens gering. Ik denk maar aan een uitgebreide bevoorradingen onderweg, een gevarieerde finishbuffet, meer afwisseling in de avonddiners, etcetera.

“En misschien wel juist vanwege het nog kleinschalige is het een mooi doel om in het voorjaar op je agenda te plaatsen. Zeker als je voor het eerst eens wilt proeven van meerdaagse mountainbikemarathons.”

Maar hey, als je met je maatje een weekje wilt gaan biken onder de zon én niet heel je spaarvarken wil vermoorden, dan is de Portugal Brasil Ride zeker een aanrader. En misschien wel juist vanwege het nog kleinschalige is het een mooi doel om in het voorjaar op je agenda te plaatsen. Vooral als je voor het eerst eens wilt proeven van meerdaagse mountainbikemarathons. Ben je inmiddels een geroutineerde meerdaagsebiker op zoek naar een premium evenement dichter bij huis, dan schept het gegeven dat de organisatie écht veel ervaring heeft zeker vertrouwen voor de toekomst.

Portugal Brasil Ride 2023

Voor 2023 staat de tweede editie van de Portugal Brasil Ride vooralsnog gepland op 18 tot en met 22 april.

Meer informatie over het evenement en de datum voor 2023: www.brasilride.com.br

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Portugal Brasil Ride mountainbike marathon meerdaagse

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments