Gravelbiken in de bergen? Gespecialiseerde hotels weten de weg

Plus: de favoriete gravelroutes van de hoteliers als download

Gravelbiken in de Alpen. Specifieke hotels weten de lokale gravelroutes
Ga je op vakantie om te mountainbiken, dan ga je op zoek naar mountainbikeroutes rond je vakantieverblijf. En wil je wielrennen, dan kijk je naar routes over de weg. Maar hoe pak je het aan als je wilt gaan gravelen op je vakantiebestemming? Specifieke mountainbikeroutes zijn vaak te ruig, wielrenroutes over de weg juist niet uitdagend genoeg. Een aantal gespecialiseerde hotels uit de hotelcoöperatie Roadbike Holidays biedt daarom op maat gesneden routes voor gravelbikers aan.

Introductie: gravelbiken in de bergen

Er wordt wel eens gezegd dat de wielerwereld bovengemiddeld conservatief is. En eerlijk is eerlijk, in een aantal gevallen gaat dat ook zeker op. Maar niet iedereen zit te slapen en al helemaal niet in de branche van de gespecialiseerde wielerhotels. Ondanks dat daar – of misschien juist omdat – als gevolg van de coronacrisis behoorlijk pijn is geleden, hebben de hoteliers in onder meer de Alpen zich flink ingespannen om komende zomer naast het reguliere wielrenprogramma ook een uitgebreid pakket voor gravelbikers aan te bieden die hun vakantie in de hoge bergen willen doorbrengen. Niet alleen omdat daar steeds meer vraag naar is, maar ook omdat ze zelf heel veel lol hebben op hun dikbanders-met-racebocht. Ze weten dan ook als geen ander waar de mooiste gravelroutes in hun omgeving te liggen.

Met de gravelbike door het Bregenzerwald: pure vrijheid

Zoals Josef Frick van hotel Bären in het Oostenrijkse Bregenzerwald. “Ik heb een achtergrond in het mountainbiken,” vertelt deze fietsliefhebber, “maar de laatste jaren heb ik me steeds meer toegelegd op het rijden van lange afstanden op de racefiets, zoals Parijs-Brest-Paris of de Transcontinental. Vandaar ook mijn bike; ik heb sinds 2016 een handgemaakte stalen Legor Cicli van Mattia Paganotti. Ik wilde een comfortabele maatfiets hebben die zowel op asfalt als offroad goed functioneert. Ook hier in het Bregenzerwald rijd ik er bijna dagelijks mee. Het grote voordeel ten opzichte van wielrennen of mountainbiken vind ik dat je met een gravelbike vooraf geen keuze hoeft te maken; op een gravelbike kun je gaan en staan waar je wilt en nieuwe plekken ontdekken. Voor mij is dat pure vrijheid.”


Op een gravelbike kun je gaan en staan waar je wilt en nieuwe plekken ontdekken. Voor mij is dat pure vrijheid.Josef Frick, hotel Bären, Bregenzerwald

Ontelbare bos- en grindwegen rond Innsbruck vormen ideale gravelroutes

Ook voor hotelier Bernhard Fritz van hotel Seppl, even boven de Tiroolse hoofdstad Innsbruck, is het gravelbiken de ideale combinatie van wielrennen en mountainbiken. “We zitten hier op een hoogplateau,” vertelt hij, “en je kunt over asfalt niet overal komen, tenzij je flink omrijdt. Maar omdat we hier zoveel bos- en grindwegen hebben zijn de mogelijkheden voor de gravelbike haast onbeperkt. Sinds ik drie jaar geleden het gravelen heb ontdekt, heb ik al heel wat mooie gravelroutes ontdekt. Mijn favoriet is de route naar de voet van de Stubaier Gletsjer. Hoe vaak ik daar ook kom, dat uitzicht blijft indrukwekkend.”

De gravelbike specialisten in de Alpen kennen echt ieder paadje in de omgeving van hun hotel.

De gravel-specialisten van Roadbike Holidays kennen echt ieder paadje in de omgeving van hun hotel.

Hotels met een focus op sporters hebben ook hun menukaart aangepast

En als je geluk hebt, krijg je niet alleen routetips mee, maar ook extra energie voor onderweg!

Rust en avontuur op de gravelroutes in de Dolomieten

Ook aan ten zuiden van de Brennerpas wordt tegenwoordig volop gegraveled. Bijvoorbeeld over de paden en wegen in de Dolomieten rond de plaats Alta Badia, waar Klaus Insara wielerhotel Melodia del Bosco bestiert. “Sinds ik twee jaar geleden een gravelbike heb gekocht is dat dé bike waarop ik het meest rij. Met name het avontuurlijke karakter bevalt me, het ontdekken van nieuwe routes. Ondanks dat ik hier al jaren met de racefiets en mountainbike onderweg ben, word ik toch steeds weer verrast door bos- en bergwegen die ik nog niet kende. Soms moet je hier wel wat extra moeite doen, het zijn hier tenslotte de Dolomieten en dan kunnen sommige secties wat steil zijn. Maar de uitzichten blijven briljant natuurlijk.”

Ontdekkingsreis rond Lago di Garda

Silvio Rigatti van wielerhotel Santa Lucia in Torbole, aan het Gardameer, is minstens zo enthousiast over gravelbiken als zijn collega uit de Dolomieten. “Een goede vriend haalde me drie jaar geleden over eens een gravelbike te proberen. Daar ben ik ‘m nog steeds dankbaar voor. Het leukst vind ik de combinatie van snelheid en toch onverhard rijden. Alles kan, pure vrijheid. Ik voel me op m’n gravelbike alsof ik weer een kind ben. Zoveel fietsplezier! We hebben nu drie specifieke gravelroutes in ons programma, maar ik ben as we speak bezig om nieuwe routes te ontdekken. Ik ken hier in de omgeving echt iedere kiezelsteen, maar een leuke en afwisselende gravelroute uitzetten is en blijft toch altijd puzzelen. Zodra ik ze online heb staan, zal ik jullie op de hoogte brengen.”


Ik voel me op een gravelbike weer alsof ik een kind ben. Zoveel plezier!Silvio Rigatti, hotel Santa Lucia, Torbole

Gravelspecialist

Het gevolg van de inspanningen van bevlogen hoteliers als Josef, Bernhard, Klaus en Silvio is dat een select deel van de hotels die aangesloten is bij de hotelcoöperatie Roadbike Holidays zich nu 'gravelspecialist' kan noemen. Boek je bij een van deze hotels een gravelbikevakantie, dan kan je ervan opaan, dat alles helemaal voor elkaar is.

Je kunt solo op pad met behulp van de gps-data die de hotelier je graag verstrekt. Maar je kunt je ook aansluiten bij een groepje, waarbij een gids – vaak de hoteliers zelf – je gedurende de rit begeleidt. Uiteraard wordt er rekening gehouden met niveauverschillen; je rijdt dus samen met andere gravelaars die min of meer hetzelfde tempo rijden als jij.

Gravelbiken in Oostenrijk en Italië

Alhoewel Roadbike Holidays wielerhotels heeft in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Italië, bevinden de gravelspecialisten zich vooralsnog alleen in Oostenrijk en Italië. Omdat we de afgelopen jaren een flink aantal van deze wielerhotels voor het maken van reisreportages of biketests bezocht hebben, durven we de claims die deze wielerhotels doen ten aanzien van service en expertise zonder aarzelen te onderschrijven. De hoteliers zijn bijna allemaal echte fietsliefhebbers en weten daarom precies waarover ze het hebben. En als in uitzonderlijke gevallen de eigenaar zelf niét besmet is met het tweewielervirus, dan is er altijd een medewerker in huis die dat wel is.

Overzicht van gravelbikehotels in Italië en Oostenrijk

We brengen hieronder een overzicht van de gravelspecialisten binnen de hotelcoöperatie Roadbike Holidays. Wil je meer over deze hotels en hun gravelroutes weten, dan verwijzen we naar hun websites.

Alta Badia, Italië: hotel Melodia del Bosco

gravelbiken in italie

Als het gaat om de naam dan wint Hotel Melodia del Bosco natuurlijk de hoofdprijs. En dan is er natuurlijk nog de locatie: Alta Badia ligt in het hart van de Italiaanse Dolomieten, aan alle kanten omgeven door wereldberoemde bergpassen: Gardena, Pordoi, Campolongo. Hotelbaas Klaus Isara is gecertificeerd mountainbike- en racefietsgids en sinds 2018 fanatiek gravelaar. Voor de mooiste gravelroutes kun je altijd bij hem terecht. En na een inspannende Dolomietentocht wordt het er niet slechter op. Eerst de sauna en het stoombad in en daarna weer helemaal fris aanschuiven voor een vorstelijk Italiaans diner. Na het eten toch nog behoefte aan inspanning? Melodia del Bosco heeft ook een flinke fitnessruimte.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Klaus.

Hotel Melodia del Bosco

Cesenatico, Italië: hotel Lungomare

Gravelroutes rondom hotel Lungomare

Wie zegt dat de kust van het Italiaanse Emilia Romagna alleen geschikt is voor strandvakanties? De vaste gasten van wielerhotel Lungomare weten wel beter. Ja, dit hotel van de familie Pasolini ligt aan het strand en heeft bovendien een groot zwembad. Dus wil je graag een weekje bakken en braden? Leef je gerust uit! Maar als je een gravelrijder bent kun je je blik beter van de Adriatische Zee afkeren. Het binnenland ligt namelijk bezaaid met smalle landweggetjes en talloze onverharde stroken. Lastig te vinden als je de weg niet kent, dus het kan geen kwaad om aan te haken bij één van de bike-guides van Lungomare. Zo weet je niet alleen zeker dat je de leukste routes rijdt, maar ook dat je medefietsers op hetzelfde niveau zitten als jij.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas.

Cesenatico Italië hotel Lungomare

Dobbiaco, Italië: hotel Union

gravelbiken italie

Op het plaatsnaambord staat Toblach bovenaan en Dobbiaco eronder. En dan weet je dat je in Zuid-Tirol bent, de tweetalige streek in Noord-Italië. Dobbiaco wordt trouwens ook de ‘Poort naar de Dolomieten’ genoemd. Mooie uitvalsbasis voor gravelbikers dus. Hotel Union, dat al vijf generaties lang gerund wordt door de familie Comini, heeft zich onder de jongste Comini telg, Enrico, gespecialiseerd in fietsers. En dat merk je; iedere ochtend een subliem ontbijt, een veilige stalling voor je dure fiets en een fraai wellness-gebeuren met een groot zwembad en overdekte tennisbaan. Iedere week organiseert Enrico toertochten voor gravelaars. Maar je kunt er, met behulp van de routekaarten en gps-data die het hotel beschikbaar heeft, natuurlijk ook zelfstandig op uit trekken.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Enrico.

Hotel Union

Torbole sul Garda, Italië: hotel Santa Lucia

Gravelbike hotel santa lucia

Tsja, Torbole aan het Gardameer. Wat moeten we dan nog toevoegen? Dit is hét fietsmekka van de Zuidelijke Alpen. Wielrennen, mountainbiken en tegenwoordig ook gravelbiken. Verhard of onverhard, Silvio Rigatti van hotel Santa Lucia kent als gecertificeerd mountainbike- en wielrengids namelijk alle wegen en paden in de omgeving als z’n binnenzak. Omdat Silvio niet alleen een hartstochtelijk fietser is, maar ook een vooruitziend ondernemer, heeft hij al snel de zakelijke potentie van de gravelbike ontdekt. Overigens, het is zonde naar Torbole te komen om alleen maar te gravelen. Er is immers nog zoveel meer leuks te beleven. Bergen, water, strand, natuur, oude stadjes… een vakantie aan het Gardameer kan eigenlijk niet mislukken.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Silvio.

Hotel Santa Lucia


Ook interesse in een gravelbike voor je eerstvolgende buitenlandtrip?

Check hier de gravelbikes waarmee we afgelopen seizoen onderweg waren.


Fuschl am See, Oostenrijk: wieler- en triatlonhotel Mohrenwirt

Gravelroutes rondom Mohrenwirt

Jakob Schmidlechner van de Mohrenwirt is een échte. Niet alleen als wielrenner, maar ook als triatleet. De Iron Man? Daar draait deze übersportieve hotellier zijn hand niet voor om. Alhoewel hij zijn hotel in 2010 begon als puur racefietshotel – niet zo gek met de mooie wielerwegen in het Salzburgerland – heeft hij tegenwoordig ook steeds meer gravelbikers als gast. Logisch, want ook daar leent de omgeving zich goed voor. Van knijtersteile bergpassen tot gelijkmatig glooiende grindwegen, de streek rond de stad Salzburg heeft alles in overvloed. O ja; ben je net als Jakob net zoveel zwemmer als fietser? Achter het hotel ligt een vijfentwintigmeterbad. Kun je om de spieren los te maken voorafgaand aan je graveltocht eerst even wat baantjes trekken. Geen eigen gravelbike? Je kunt er bij Jakob gewoon eentje huren.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Jakob.

Mohrenwirt

Gamlitz, Oostenrijk: hotel Weinlandhof

Gravelbiken Hotel Weinlandhof Oostenrijk

Tsja, de naam van dit hotel in het zuiden van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark zegt eigenlijk genoeg: Weinlandhof. Met al vroeg en nog laat in het seizoen aangename temperaturen en een heerlijk glooiend heuvellandschap dat doorsneden wordt door een eindeloze hoeveelheid gravelwegen. Omdat offroad rijden met een krom stuur de passie is van hotelchef en bike-guide Thomas Pichler, heeft hij ze bijna allemaal voor zijn gasten in kaart gebracht. En ook voor het welzijn van zijn gasten ná het fietsen hebben Thomas en zijn team goed gezorgd: sauna, massage, en goede keuken die uitsluitend werkt met regionale producten, het is er allemaal. En zoals bij ieder goed wielerhotel kun je ook bij de Weinlandhof vertrouwen op een bewaakte stalling, een goed geoutilleerde werkplaats en was- en droogservice.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Thomas.

Hotel Weinlandhof Oostenrijk

Krumbach, Oostenrijk: landgasthof Krumbacherhof

Gravelbike Krumbacherhof Oostenrijk

Dit kleine maar fijne hotel van Andreas en Karin Ottner ligt in een waar gravelparadijs: de Bucklige Welt in het uiterste oosten van Oostenrijk. Het wordt ook wel het ‘Land van de 1000 Heuvels’ genoemd, dus dan weet je het wel. Naast fanatiek gravelaar en wielrenner is Andreas ‘Otti’ Ottner tevens kok, dus ook als het op eten aankomt zit je goed in de Krumbacherhof. En op de tap zit Schwarzbräu-bier van de plaatselijke brouwer Gerald Schwarz, een fietsmaatje van Otti. Je ziet het; in Krumbach draait echt álles om fietsen. Uiteraard is ook voorzien in een beveiligde stalling met werkplaats, kledingwasservice en terughaalservice.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Andreas.

Krumbacherhof Oostenrijk

Kufstein, Oostenrijk: gesundheits-Resort Das Sieben

Gravelroutes Kufstein Oostenrijk

Das Sieben ligt in het dorp Bad Häring, vlakbij de vestingstad Kufstein. Dit zeer luxe hotel heeft speciale faciliteiten voor wielertoeristen, maar de vraag is natuurlijk of je met een groot binnenbad, een buitenbad en een fitnessstudio überhaupt aan fietsen toe gaat komen. Je kunt er zelfs je eigen prestatieniveau laten meten. Maar gelukkig bieden de gravelmogelijkheden die je rond Kufstein vindt voldoende motivatie om jezelf los te rukken uit de comfortabele strandstoelen langs het zwembad. Door de centrale ligging op de grens van Tirol, het Salzburgerland en het Duitse Beieren is het tochtenaanbod namelijk bovengemiddeld omvangrijk en divers. Uiteraard beschikt Das Sieben over een bewaakte stalling, een werkplaats en was- en droogservice.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas.

Das Sieben oostenrijk Kufstein gravelbike

Mellau, Oostenrijk: hotel Bären

Gravelbiken Hotel Bären

Mellau is een plaats in het Bregenzerwald, een fraai glooiende streek in het westen van Oostenrijk. Dat maakt Hotel Bären populair bij wielrenners en mountainbikers, maar ook gravelaars weten de weg naar dit wielerhotel van de familie Frick steeds beter te vinden. Chef Josef Frick kent de mooiste gravelroutes. Logisch, hij heeft ze zelf uitgezet. In de keuken van Bären gebruiken ze zoveel mogelijk lokale producten, koffieliefhebbers kunnen terecht in de inpandige koffiebar. Het hotel beschikt over een sauna en droogfaciliteiten voor natte schoenen en kleding. Fietsen worden in de bewaakte kelder gestald. O ja, wie méér wil dan alleen fietsen: Bären heeft ook een eigen yogastudio met meerdere yogaklassen per week.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Josef.

Tip

  • Gravel-event Into the Wold (2021-07-01 / 2021-07-04)

Hotel Bären

Mutters/Innsbruck, Oostenrijk: hotel Seppl

Gravel Innsbruck Seppl

Hotel Seppl ligt in het dorp Mutters, vlak boven de stad Innsbruck, in het hart van Tirol. Bernhard Fritz is inmiddels is de derde generatie die in Seppl aan het roer staat. Hij is zelf fanatiek gravelracer en helpt je graag bij het uitzoeken van routes. Het hotel beschikt over een beveiligde fietsenstalling, inclusief werkplaats. Diverse sauna’s en een zwembad vormen een perfecte afsluiting van een dag bikkelen. Naast fietsen in het bijzonder staat bij Seppl een gezonde levensstijl in het algemeen centraal. Dat vind je niet alleen terug in het culinaire aanbod met voornamelijk biologische producten uit de eigen streek, maar ook in de diverse yoga-programma’s die gegeven worden.

Klik hier voor meer info over het hotel en hier voor de favoriete gravelroute van hotelbaas Bernhard.

Tip

Hotel Seppl

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments