Reizen | Nieuwe mtb-routes in Oost-België: Schönberg-ronde

In de Oostkantons – dat is globaal het stukje van Belgische waar voornamelijk Duits wordt gesproken – wordt veel aandacht geschonken aan de ontwikkeling van mountainbike-routes. Als aanvulling op het bijna 180 kilometer lange traject van de Stoneman Arduenna zijn afgelopen zomer negen kortere routes uitgepijld. Ideaal voor een kort mountainbike-avontuur in de Ardennen. Arjan en Sebastiaan hebben een paar van deze nieuwe routes uitgeprobeerd. Eerder deze winter beschreven ze de Wolfsbusch-ronde, nu is de Schönberg-ronde aan de beurt.

Tekst en foto’s: Arjan Kruik


“De Schönberg-ronde is niet mijn favoriete mtb-route van de Belgische Eifel – dat is voor nu de Wolfsbusch-ronde – maar desondanks is het een aanrader: afwisselend, uitdagend en in een prachtige omgeving.”Arjan Kruik, redacteur Velozine

Nieuwe mtb-routes in Oost-België

Na het succes van de Stoneman Arduenna – sinds de opening in 2020 hebben al meer dan tienduizend mountainbikers deze route gereden – hebben de toeristische instanties van de Belgische Oostkantons vorig gewerkt aan een verdere uitbreiding van het mountainbike-routenetwerk. In plaats van nóg een uitdagende route zoals de bijna 180 kilometer lange Stoneman, kozen ze juist voor meer toegankelijke routes met een lengte tussen 25 en 45 kilometer. Zeg maar rondjes die je prima in een middag kunt rijden, zónder dat je na afloop aan het zuurstof moet.

Sebastiaan en ik zijn een weekendje naar het zuiden gereden om twee van die nieuwe routes te proberen: de Wolfsbusch-ronde en de Schönberg-ronde. Over deze laatste lees je hier, onze ervaringen met de Wolfsbusch-ronde hebben we eind vorig jaar al beschreven op deze website. Onze uitvalsbasis gedurende ons mountainbikeweekend is het stadje Sankt Vith, van waaruit zes van de negen nieuwe routes goed aan te rijden zijn. Het startpunt van iedere route is een veilige, goed bereikbare parkeerplaats en dat is bij de Schönberg-ronde niet anders.

Bomkraters en schuttersputten

De startplaats Schönberg is zo’n typisch langgerekt Ardennendorp, met een brug, een kerk, een marktpleintje en een rotonde. Ondanks dat de Ardennen al duizenden jaren bewoond worden, is maar weinig in Schönberg écht oud. Dat kan ook niet, want tijdens het Ardennenoffensief lag het dorp middenin de frontlinie en werd het nagenoeg geheel in puin geschoten. Bijna alles dat je ziet is dus van na de Tweede Wereldoorlog. Ook in de omgeving heeft de strijd tussen de Duitsers en Amerikanen nog steeds zichtbare sporen nagelaten. Als je er een beetje op let zie je overal resten van bomkraters, artilleriestellingen en schuttersputten.

Van even rustig warmrijden is geen sprake, de route gaat gelijk omhoog, meer dan honderd hoogtemeters aan één stuk met een stijgingspercentage van zo nu en dan meer dan tien procent. Pfff! Eenmaal boven glooit de route lekker op en neer, door bossen en velden, over onverharde bos- en veldwegen met korte zo nu en dan korte asfaltsecties. Na een klein zeven kilometer fietsen, bij het plaatsje Herresbach, draait de lus weer richting Schönberg en begint een relaxte singletrack-afdaling die alles bij elkaar ruim vier kilometer lang is! Nou ja, relaxed: sommige secties langs de fraaie Weberbach liggen bezaaid met wortels en daar is het toch echt wel opletten geblazen.

’s Ochtends eerst even een lekker ontbijtje pakken bij een bakker in Sankt Vith.

Vanaf het startpunt in Schönberg is het direct klimmen geblazen.

Uitdaging #1: de vochtige, zuigende ondergrond.

Uitdaging #2: waar is het pad?

Ardennen of Eifel?

Ik raak altijd een beetje in de war in de Belgisch-Duitse grensregio. Aan de Duitse kant heten de heuvels Eifel, aan de Belgische kant worden ze Ardennen genoemd. Maar wie precies op de grens gaat staat, ziet geen verschil. En om het nog ingewikkelder te maken noemen de Duitstalige bewoners van de Belgische Oostkantons hun heuvels Belgische Eifel. Dus wat is het nou? Gelukkig weet Wikipedia raadt: het is allemaal één pot nat, want of je nou Ardennen of Eifel zegt, alle heuvels behoren tot hetzelfde laaggebergte dat het Rijnlands Leisteenplateau wordt genoemd. Wat ik tevens niet wist: ook het bij mountainbikers niet onbekende Duitse Sauerland maakt deel uit van dit plateau, dat zo’n 400 miljoen jaar geleden gevormd werd.

Ander leuk weetje voor mountainbikers: de hoogste toppen van de de Ardennen en de Eifel vind je precies in de Belgische Eifel. Een aantal komt boven de zeshonderd meter uit. Dat levert, voor wie daar van houdt, een flink aantal hoogte- en dieptemeters op dat met de mountainbike bedwongen kan worden. De Schönberg-ronde is daarop geen uitzondering, de route gaat flink op en neer. Beklimmingen en afdalingen met meer dan honderd hoogtemeters aan één stuk zijn niet uitzonderlijk. Ook het totale aantal hoogtemeters mag er zijn: bijna 800 over een afstand van 32 kilometer.

Dankzij de vele regen is er water in overvloed.

Listig, die natte wortelsecties.

mtb-route Oost-België Schonberg-ronde

Spoorzoeken…

Ook langs de Weberbach vormen natte wortels een uitdaging.

En iets verder ook de modder…

Zo’n heuptasje helpt ook bij het droog houden van je rug.

Achtje rijden

Hierboven schreef ik dat de lus weer terugdraait richting Schönberg. Dat moet ik even uitleggen. De Schönberg-ronde is strikt genomen namelijk geen ronde, maar een acht. Je komt op een derde van de tocht dus weer terug in Schönberg. En om je scherp te houden gaat de route daar direct weer lang en gemeen steil omhoog, net als bij de start. Ik herken deze klim van de Stoneman Arduenna, die hier dezelfde route volgt. Het waren toen de eerste meters van de dag, aangezien ik in Schönberg overnacht had. Mijn fietsmaatje en ik hebben die klim toen stevig vervloekt. Nu zijn m’n benen gelukkig al wel warmgedraaid, wat een hoop scheelt. Schelden doe ik nu dus niet, maar het is en blijft een nare kuitenbijter, die klim, met stijgingspercentages tot meer dan dertien procent!

Eenmaal boven is het vervolg van de route een aaneenschakeling van afdalingen en beklimmingen door voornamelijk dichte tot zeer dichte bossen. Op een gegeven moment heb echt geen idee meer waar ik ben. Zoveel bomen, het houdt niet op! Maar precies op dat moment worden we getrakteerd op de superleuke singletrack-afdaling naar Eiterbach. De dikke grijns die na het afdalen van dit paadje op ons gezicht staat, trekt overigens snel weer weg. Direct na de afdaling volgt namelijk een klim van meer dan honderd hoogtemeters aan één stuk, over een afstand van nog geen kilometer. Oef!

mtb-route Oost-België Schonberg-ronde

Een van de schaarse asfaltsecties. En zelfs die zijn mooi.

Als je van singletracks houdt is de afdaling naar Eiterbach precies wat je zoekt…

… smal, steil en uitdagend.

mtb-route Oost-België Schonberg-ronde

Ook het laatste stukje terug naar Schönberg is leuk spannend.

Schönberg-ronde: de moeite waard?

Na deze sigaar uit eigen doos dalen we weer af naar het Ourdal. Vanwaar de route vervolgens – hoe kan het ook anders – weer omhoog gaat. Maar we doen het graag, dat klimmen, vooral omdat deze laatste klim gewoon ook heel erg leuk is. Het pad is smal en loopt langs een steile en rotsachtige heuvelflank, waardoor je je bijna in de Alpen waant. Een leuke finale. Eenmaal boven verruilen we bos voor weiland. In de verte ligt Schönberg, we zijn bijna rond. Om het af te maken begint het ook ineens te regenen. Vlak voor Schönberg heeft de route nog een smal paadje voor ons in petto, maar vanwege de regen slaan we dat even over en rollen we over de weg terug naar de bus. Hi-five, wat een lekkere mountainbikedag!

Een uur of anderhalf later later zitten we fris gewassen in Il Vecchio Pozzo in Sankt Vith. Aan de verlichting mogen ze in deze pizzeria nog wel wat aandacht schenken, maar de pizza’s zijn echt top! En datzelfde geldt, zo concluderen we al smikkelend, voor de mountainbikeroute die we vandaag gereden hebben. Het is in alle opzichten écht een andere beleving dan de Nederlandse routes, met meer hoogtemeters, meer variatie in ondergrond en meer uitdaging. Laat je door dat laatste overigens niet afschrikken, want je kunt de Schönberg-ronde prima met een hardtail of – zoals wij – met een xc-fully rijden.

Afhankelijk van waar je in Nederland woont moet je twee- tot ruim driehonderd kilometer rijden om de Schönberg-ronde en de andere nieuwe rondes in Oost-België te kunnen fietsen. Aan minimaal één overnachting zit je dus wel vast, maar daar staan dan, als je het een beetje slim organiseert, twee fijne mountainbikedagen tegenover. ’s Ochtends vroeg naar het zuiden rijden, een ronde rijden, lekker eten, lekker slapen en dan de volgende dag fris en uitgeslapen één of twee andere rondes rijden. En dan aan het eind van de dag weer terug naar het noorden. Klinkt niet verkeerd, toch?

Tip: pizza bij Il Vecchio Pozzo in Sankt Vith.

Informatie mountainbikeroute Schönberg-ronde

Startlocatie

Je kunt de Schönberg-ronde natuurlijk starten waar je wilt, maar de officiële startlocatie is het Koning Boudewijnplein in Schönberg. Je kunt daar ook parkeren.

Mountainbikeverhuur

Lijkt het je leuk met vrienden Schönberg-ronde te rijden, maar heeft niet iedereen een eigen mountainbike? Huren is dan een optie. In en vlakbij Malmédy, een kleine 15 kilometer van uitvalsbasis Sankt Vith, vind je een tweetal mtb-verhuurstations.

Mtb-route

De Schönberg-ronde is een zo’n 32 kilometer lang, met een kleine 800 hoogtemeters. Wie dat te weinig vindt kan de aansluitende St. Vith-ronde meepakken, waarmee het totaal op zo’n 70 kilometer en 1.300 hoogtemeters komt. Je vindt beide rondes hieronder op onze Komoot-pagina. Ook via ostbelgien.eu zijn ze te bekijken en (gratis) als gpx te downloaden. Of je volgt gewoon de routebordjes. Maar let op! Bij het schrijven van dit verhaal zijn nog niet alle bordjes geplaatst. Volgens mtb-projectleider Dany Heck zijn alle nieuwe mtb-routes vanaf maart/april 2024 volledig uitgepijld.

Beste tijd

Je kunt de Schönberg-ronde het hele jaar door rijden, maar de beste tijd is tussen maart en oktober.

De mtb-projecteider Dany Heck laat het bordje zien dat vanaf maart 2024 langs alle routes hangt. De kleur – blauw, rood of zwart – geeft de moeilijkheidsgraad aan, het nummer de route. De Schönberg-ronde is route nummer 8 van de (op dit moment) in totaal 9 nieuwe routes.


Gereden mountainbikeroute(s)

Bij Velozine steken we een hoop tijd, geld en moeite in de productie van reisverhalen. We willen je inspireren er op uit te trekken en aanmoedigen dezelfde mooie mountainbikeavonturen te beleven als wij. De route(s) die we voor dit verhaal gereden hebben we op onze Komoot-pagina geplaatst. Geen Komoot? Download de gpx van de routes(s) hier:



Algemene informatie Oost-België

Reis

Arjan en Sebastiaan hebben voor hun tripje het stadje Sankt Vith als uitvalsbasis gebruikt. Vanaf Utrecht is dat zo’n 275 kilometer rijden.

Slapen

Je vindt in de Oost-België ook een groot aantal andere horecaondernemingen die zich specifiek richten op mountainbikers. Dat betekent niet alleen dat je er makkelijk kunt parkeren en dat je er veilig je bike kunt stallen, maar ook dat je er terecht kunt voor tips en routeadvies. Je vindt hier een overzicht van alle mtb-accommodaties.

Mountainbiken

Of je ze nu Ardennen noemt of Belgische Eifel, de heuvels in de Oostkantons gaan flink op en neer. Niet voor niets ligt het hoogste punt van België – 694 meter – in dit gedeelte van de Ardennen. Als het om mountainbiken gaat is Oost-België vooral bekend vanwege de Stoneman Arduenna, maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er de laatste tijd ook veel geïnvesteerd in het aanleggen van losse mountainbikeroutes: het zijn er inmiddels negen. Alhoewel de routes qua moeilijkheidsgraad variëren, zijn ze allemaal prima te rijden op een hardtail of een crosscountry-fully. Op de website van Oost-België vind een Nederlandstalig overzicht van de mtb-routes.

Vignetten

Alle mountainbikeroutes in Oost-België zijn vignetvrij.

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments