België: Regelmatigheidscriterium voor MTB en cross

In België laten ze er geen gras over groeien. Sven Nys trok enkele weken geleden nog naar het hoofdkwartier van de UCI om daar bij de atletencommissie een nieuw voorstel in te dienen om WordTour punten te vergeven aan cyclocrossers, waarmee zowel de cyclocross en mogelijk ook de mountainbike disciplines meer internationale aandacht zouden kunnen krijgen.

De Belgische organisator van sportevenementen Golazo loopt alvast vooruit op het door Nys voorgestelde concept. Golazo ziet in de kern van het idee een mogelijkheid om het mountainbiken bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en komt daarom al in 2012 met een Belgisch offroad regelmatigheidscriterium bestaande uit vier mountainbike en vier cyclocrosswedstrijden. De door Golazo georganiseerde mountainbikewedstrijden in Averbode, Geraardsbergen, Sankt-Vith en Stoumont samen met de Fidea-Classics cyclocrosswedstrijden van Antwerpen, Neerpelt, Leuven en Niel zullen gezamenlijk het regelmatigheidscriterium vormen. De mountainbikewedstrijden vinden plaats in het zomerseizoen en de cyclocrosswedstrijden in de winter. Eigenlijk dus gewoon zoals ’traditioneel’ altijd al het geval was.

Het voorbije seizoen zagen de vier genoemde mountainbikewedstrijden al deelnames van crossvedettes zoals Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout. Ze deden niet slechts mee als veldvulling; ze kleurden de wedstrijden in de voorste gelederen mee en dat toonde al aan dat beide sporten goed naast elkaar te bedrijven zijn op topniveau.

Of het concept werkelijk de mountainbikesport (in België) bij een breder publiek en sponsoren onder de aandacht brengt is nog maar de vraag. Maar het mag gezegd worden dat het wel bewonderenswaardig is dat onze Zuiderburen gewoon wat op touw zetten en niet slechts in de marge concluderen dat de mountainbikesport een imago probleem lijkt te hebben, zonder vervolgens enige constructieve actie te ondernemen om dat te veranderen. Iets wat in Nederland eerder het geval lijkt. Golazo staat bekend als een serieuze partij die de commercie in de fietssport weet te bedienen. Love it or hate it; ze weten het wel voor elkaar te krijgen dat er mooie wedstrijden georganiseerd worden waar naast prijzengeld ook publiek niet slechts summier vertegenwoordigd is.

Goed voorbeeld doet volgen; we houden onze ogen open en kijken uit wanneer dit concept de grens mogelijk eens oversteekt…

Bron: www.sporza.be

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Leuke ontwikkeling die makkelijk te implementeren was. Zoals je zegt: afgelopen zomer waren er veel crossers echt actief op de mtb. Sven Nys heeft natuurlijk nog steeds zijn Londen-missie en iemand als Tom Meeuwsen was ook erg enthousiast bezig. Kevin Pauwels is gewoon de heersende BK mtb. Volgens mij is die organisator heel goed bezig! Het waren behoorlijk legitieme mtb-parcoursen die neergezet zijn afgelopen jaar en er was – mede in het kielzog van Nys, maar zo’n kans moet je nu eenmaal grijpen – behoorlijk veel media-aandacht voor mtb in Belgie. Op de online stream van Sporza staan een paar… Lees meer »

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden
Reply to  Matthijs

Ohja, diezelfde organisator kreeg in Stoumont ook Hermida en Absalon aan de start. Dat zijn leuke extra’s, imho.

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Inderdaad, erg goede zaak. Pakken ze leuk aan!