Accell Group neemt Van Nicholas over

Gisteren viel het nieuws op onze deurmat dat de Accell Group het Nederlandse Van Nicholas over neemt. Zo lijken de inkomsten die Accell vergaarde met de verkoop van haar 22% aandelen in het Duitse Derby Cycles, waar onder meer Focus en Univega onder vallen, meteen nuttig ingezet te worden om een groeiende partij als Van Nicholas in te lijven.

Van Nicholas is het geesteskind van Jan-Willem Sintnicolaas die na zes jaar de verdeler van Airborne (titanium) frames te zijn geweest, in 2005 besloot de restanten van het dit merk om te dopen in een eigen merk. Vanuit Nederland ontwikkelde Van Nicholas zich tot een specialist gericht op het klant-specifiek opbouwen van hoogwaardige titanium frames tegen een betaalbare prijs. De ontwikkeling van deze frames wordt geheel in Nederland door Van Nicholas gedaan. Voor de fabricage heeft men een alliantie met een gerenommeerde titanium-specialist in China, waarmee in samenspel innovatieve producten uit titanium tot stand zijn gekomen. Door de scherpe prijsstelling is het op maat laten bouwen van een titanium frame door Van Nicholas voor veel klanten een stuk bereikbaarder geworden.

Van Nicholas wordt binnen de Accell Group onder Koga geschaard, maar zal haar eigen identiteit behouden. Het persbericht van Accell quote René Takens, CEO van Accell Group: ,,Van Nicholas bevindt zich in een fase waarin Koga ook verkeert: Groei in een aantrekkelijk high-end marktsegment. Koga zal invulling en sturing geven aan de uitrol van de internationale strategie van Van Nicholas. Bovendien halen we met deze overname waardevolle kennis in huis die we gericht kunnen inzetten in de R&D van de hele groep. Van Nicholas is een echte high-end niche speler die in korte tijd is gegroeid naar een omzet van enkele miljoenen euro’s met een zeer gezonde marge. Het bedrijf past uitstekend binnen onze portfolio en strategie.’’

Oprichter Jan-Willem Sintnicholaas geeft in reactie daarop aan dat hij aan zal blijven binnen zijn ‘eigen’ merk en zich nu vooral kan richten op waar zijn hart het meeste ligt: het ontwikkelen van titanium producten.

De overname door de grootste speler op de internationale fietsenmarkt kan op meerdere vlakken erg positief voor Van Nicholas uitpakken. Zo zijn bijvoorbeeld de R&D faciliteiten binnen de Accell Group niet gering, heeft men direct de beschikking over een wereldwijd verspreid distributienetwerk en zouden zo mogelijk ook de inkoopcondities voor de onderdelen voor de afmontage aangescherpt kunnen worden. Of dit laatste ook daadwerkelijk van toepassing is en of dit dan ook door werkt in (nog) scherpe(re) prijzen voor de klant zal in de toekomst moeten blijken. Daarnaast is het vrij voorspelbaar dat we ongetwijfeld bij Koga en/of andere Accell-dochters binnenkort titanium frames gaan zien.

Bron: www.accell-group.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments