Project ‘Flex’ – Duurtest Lauf voorvork en Canyon Flex zadelpen

Al sinds de introductie 4 jaar geleden intrigeert de Lauf voorvork me. Is het een starre voorvork met ‘een beetje comfort’ of een volwaardige geveerde voorvork zonder instelmogelijkheden en onderhoud?

60 mm veerweg is niet veel en door de bladveerconstructie heeft ie ook nog eens een behoorlijk progressief veerkarakter. Een product voor een handjevol bikers in een niche dus, of toch niet?

Tja, en dan die ‘looks’. Uiteraard is dat subjectief, maar ik snap wel waarom velen hun wenkbrauwen fronzen wanneer ze de Lauf vork zien. Ook ik ben er niet uit: is ‘ie mooi, of is het geen gezicht? Of, is het gewoon een kwestie van wennen?

Tijd dus om er voor een langere periode mee op pad te gaan. Langlaufen, zo u wilt… In de afgelopen weken heb ik een testfiets opgebouwd om de Lauf in de komende wintermaanden aan de tand te voelen.

Canyon VCLS flex-zadelpen

Om het ‘flex’ thema van aan de voorkant door te trekken naar de achterkant ga ik ook op pad met Canyon’s VCLS zadelpen. Een zadelpen die opgebouwd is uit twee carbon bladveren en daardoor méér dan andere zadelpennen zou kunnen flexxen om ‘trailbuzz’ weg te filteren. Ook de zadelpen doet sommige wenkbrauwen fronzen, dus er is enige sprake van consistentie…

Test mule

Canyon Exceed CF SL frame
Om de Lauf en VCLS zadelpen te testen, stelde Canyon een Exceed CF SL 29-er frame ter beschikking. De CF SL is het iets zwaardere broertje van de duurdere CF SLX. Waar de CF SLX zich met het haast bizarre framegewicht van 870 gram kan nestelen in de smalle top van sub-1-kg hardtail frames, komt de CF SL ook bij die top aankloppen. Dat ‘iets zwaarder’ moet je namelijk met een korreltje zout, of letterlijk een laagje carbon, nemen: Deze CF SL weegt in de maat ‘S’ 1050 gram, inclusief de zadelpenstrop!

Newmen en Fabric
Onder het motto ‘als we dan toch aan het testen zijn…’ heb ik de Canyon voorzien van nog een aantal producten die ik ook in de komende wintermaanden aan de tand zal voelen. Zo zijn de Advanced SL X.22 29er wielen van Newmen met 1.302 gram meteen de lichtste wielen die het jonge Duitse merk in het programma heeft. Ze zijn opgebouwd met Newmen’s eigen naven en eigen ‘TeXtreme’ carbon velgen. Uit datzelfde materiaal is het Advanced SL 318.0 stuur gemaakt. Fabric leverde twee sets handvatten, de Push en AM, die ik ook in de komende periode zal belichten.

Hoewel ik voor dit project het frame los geleverd kreeg, is de CF SL niet als los frame te koop. De CF SL wordt geleverd als complete fiets, vanaf €1.699 voor de CF SL 5.0, oplopend tot de 7.0 die – uitgevoerd met onder meer Shimano Di2 – €3.399 kost. De nog lichtere CF SLX is als los frame verkrijgbaar voor €1.799. Complete fietsen met dat frame zijn er vanaf €3.999 tot en met €6.299.

De vork, het frame en de wielen zijn behoorlijk licht. Om dat als sub-thema verder door te trekken heb ik de fiets navenant opgebouwd. Het resultaat? 8.8 kg rijklaar. Dat is inclusief de bidonhouder en een setje binnenbanden.

Het zadel komt eveneens bij Fabric uit het schap. Deze Scoop Race Flat weegt 238 gram en kost €89,90.

De eerder geteste Rotor InPower is nu voorzien van Rotor’s nieuwe Direct Mount Q-ring. De adviesverkoopprijs van deze Q-ring is €69,90 en is verkrijgbaar met 30, 32 en 34 tanden.

Afmontage

Frame Canyon Exceed CF SL – maat S
Voorvork Lauf Trail Racer, Boost – ‘Regular’ stijfheid
Achterderailleur Shimano XTR RD-M9000 SGS
Shifter Shimano XTR SL-M9000
Crankset Rotor REX 1.1 InPower, met DM Q-Ring 34t
Bottom bracket Rotor PressFit 4130
Cassette Shimano XTR CS-M9001, 11-40
Ketting Shimano CN-HG901-11
Remmen Magura MT8
Remschijven Magura Storm SL 180/160 mm
Velgen Newmen Advanced SL X.22
Spaken Sapim Laser, 2.0-1.5-2.0 straight pull, aluminium nippels
Naven Newmen Evolution straight pull
Banden Maxxis Ikon TR, 3C MaxxSpeed 29 x 2.35”
Stuur Newmen Advanced SL 318.0
Stuurpen Syntace Flatforce
Grips Fabric Push
Zadel Farbic Scoop Race Flat
Zadelpen Canyon S25 VCLS 2.0, 30,9×380
Zadelpenklem Canyon
Pedalen Time Atac XC8 Carbon
Gewicht 8.8 kg

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Nieuws, Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Sander
Sander
6 jaren geleden

Wat kost het geheel zoals hij hier staat?

Jeroen
Jeroen
6 jaren geleden
Reply to  Sander

Lastig te zeggen omdat we hem deels opbouwde met testspullen (al dan niet op de redactie al aanwezig van eerdere reviews), deels met prive spullen. Alles tegen adviesverkoopprijs gaat al snel voorbij 6,5k.