Niet meer tandenknarsen met Renthal 1XR kettingbladen

De Britten van Renthal staan bekend om hun aanwezigheid in allerlei offroad racerij, van motorcross tot BMX tot MTB. In de zes jaar dat ze actief is in het mountainbiken heeft het merk uit Manchester mannen als Sam Hill, Troy Brosnan, Jared Graves en Aaron Gwin naar een wereldtitel geholpen. Behalve de typische stuur(pen)en die op de fietsen van genoemde heren pronkten, maakt Renthal ook kettingbladen voor single ring aandrijvingen.

Zulke aandrijvingen zijn inmiddels toegankelijk geworden voor veel meer mountainbikers dan enkel het afdalend publiek, mede dankzij een groot bereik van de cassette en narrow-wide kettingblad. Gecombineerd met de juiste achterderailleur houdt zo’n blad de ketting aardig vast. Het enige nadeel is dat het nauw op de ketting aansluitend tandprofiel veel meer vuil zoals modder vast houdt. En als er één ding is waar ze in Engeland veel last van hebben bij het mountainbiken, dan is het wel modder…

Renthal_1XR_logo

Het antwoord van Renthal hierop is een subtiel anders ‘dik-dun’ profiel van de tanden op het kettingblad. In de foto hierboven zie een kettigblad uit de nieuwe 1XR-reeks, waarbij er duidelijke uitsparingen aanwezig zijn rondom de tanden. Door die uitspringen drukt de ketting beter vuil van de tanden af, zodat je een stillere (en minder snel slijtende!) aandrijving over houdt.

Verdere technische specificaties volgens het persbericht van Cosmic Sports:

Wide Tooth Profiling, het speciaal ontworpen profiel van de brede tanden zorgt ervoor dat er aanzienlijke ruimte is voor het contact met de kettingrollen. dit vergroot de levensduur en verbetert het contact tussen de ketting en het tandwiel.

Ultimate Chain Retention
Afwisselend 1,8 / 3,5 mm tanden interlock in volgorde, met de binnen en buiten schakels van  een 9, 10 of 11 speed ketting, geeft dit de hoogste stabiliteit en efficiënte ketting geleiding.

Mud Grooves in Tooth Bed
Groeven in elke tandgedeelte in combinatie met voldoende vrije ruimte onder de buitenste ketting platen houd vuil en modder uit de buurt van de aandrijflijn, het verbetert de prestaties en duurzaamheid.

Full CNC Contruction
De Renthal 1XR is volledig CNC gefreesd uit 7075 T6 aluminiumlegering. De CNC bewerking zorgt voor accuraat nauwkeurige tandoppervlakte  en de maximale breedte contactoppervlakte, voor een langere levensduur.

I-Beam Cross-Section
Een CAD I-Beam doorsnede wordt gebruikt om de maximale sterkte en stijfheid te geven, met het laagst mogelijke gewicht.

High Quality Finish
Na de CNC-bewerking, wordt het1xR tandwiel hard geanodiseerd om een ​​ongelooflijk duurzame afwerking te geven. Het tandwiel  is verder uitgevoerd met de toepassing van een 3-D afbeelding in een CNC gefreesde uitsparing.

Renthal_1XR_ring

Hoewel de kettingbladen niet echt ‘nieuw’ zijn – ze zijn sinds voorjaar 2015 in productie – is de officiële verdeling via Cosmic Sports in Nederland dat wel. De 1xR bladen zijn in 32 t/m 38-tands edities te krijgen, allen voor 4-arm cranksets met een 104 mm steek. Uiteraard enkel met even aantallen tanden, en voor een adviesprijs van €59,90. Gewicht voor een 32t model bedraagt een zeer respectabele 36 gram.

Bron: www.cosmicsports.com / www.renthal.com

EW

Posted in Nieuws.