Rotor Q-Rings en ronde kettingbladen voor Shimano GRX en Sram AXS

Als je ergens in de voorbije paar jaar een gravelbike kocht, is de kans heel groot dat er een Shimano GRX of Sram Red of Force crankset op gemonteerd zit. Cranksets met ronde kettingbladen. Ben je echter fan van ovale kettingbladen, dan waren je opties nog wat beperkt. Vanuit Spanje komt daar nu verandering in. Rotor lanceert nu ovale kettingbladen voor Shimano GRX en Sram AXS cranksets.

Ovale kettingbladen

Efficiëntieclaims van de fabrikant(en) terzijde; de een zweert bij ovale kettingbladen, de ander merkt – buiten een vreemd pedaalgevoel in de eerste paar omwentelingen – geen verschil. Feit is dat er voldoende bikers voorkeur hebben voor ovale kettingbladen en dus is het logisch dat ze die óók op hun gravelbikes willen monteren.

Het Spaanse Rotor zette sinds oprichting begin jaren ’00 stevig in op de ovale kettingbladen met hun Q-Rings. Naast bladen voor de cranksets uit eigen koker, maken ze er ook die passen op cranks anderen. En op het gebied van gravel zijn zowel Shimano als Sram nog altijd de dominerende partijen wat betreft aandrijfcomponenten. Nu zijn er dan ook Q-Rings voor die gravelspecifieke cranksets.

Q-Rings voor Shimano GRX

Voor zowel de 1x- als 2x-setups biedt Rotor ovale kettingbladen. Voor de FC-RX810-2 en FC-RX600-11 cranks zijn er respectievelijk 48/31t en 46/30t Q-Rings beschikbaar. In beide gevallen hebben ze een ovaliteit van 12,5%. En dat is opvallend, want bij andere 2x-setups van het merk is dit vaak beperkt tot 10% om niet in de knoei te komen met de voorderailleur. De 48/31t combinatie weegt 149,5 gram, de 46/30t setup weegt 123 gram.

Rotor Q-Rings voor Shimano GRX

Voor 1x-setups had Rotor al Q-Rings die werken met de asymmetrische 110/80 mm boutsteekcirckel van Shimano. Om deze enkele bladen ook aan een GRX (800- of 600-serie) crankset te kunnen monteren levert Rotor nu specifieke roestvaststalen bladbouten. Een setje van 4 bouten weegt 16 gram. Daarmee kun je nu dus Q-Rings of reguliere ronde kettingbladen van met merk monteren, waarbij je de keuze hebt uit 8 kettingbladen met vertanding oplopend per 2 tanden van 40t tot en met 54t.

Rotor boutenset Shimano GRX 1x

De 46/30t Q-Rings en de 1x-specifieke boutsets zijn per direct leverbaar. De 48/31t kettingbladcombinatie laat nog even op zich wachten. Prijzen heeft Rotor nog niet medegedeeld.

Q-Rings en ronde kettingbladen voor Sram AXS Red en Force

Sram introduceerde bij de nieuwe Red groepset – als onderdeel van het AXS-platform – een aandrijfgroepset met kleinere kettingbladen, om kleinere ook achteraan met een compactere cassette zowel een groot bereik als kleine stappen te kunnen aanbieden. En naast compactere kettingbladen is ook de Flattop-ketting met de iets grotere rollen Sram-specifiek. Al snel rolde Sram dit concept uit naar de Force-groepset en sinds kort ook de nieuwe Rival-groepsets.

De Force en Red cranksets delen dezelfde 107 mm boutsteekcirckel en voor die combinatie heeft Rotor nu ook Q-Rings kettingbladen ontwikkeld met eveneens 12,5% ovaliteit. Je kunt kiezen uit Q-Rings met 50/37 en 48/35 tanden, die zowel met de reguliere Red en Force cranksets werken, als ook met de niet-geïntegreerde AXS Power Meter. De 50/37t-combinatie weegt 161 gram, de compactere 48/35t-setup weegt 144 gram.

Rotor Q-Rings voor Sram AXS Red en Force cranksets

Oók Sram AXS-compatibel Q-Rings en ronde kettingbladen voor Rotor-cranksets

Rotor heeft nu óók Q-Rings én ronde kettingbladen die passen op de eigen Aldhu Carbon, Aldhu en Vegast aluminium cranksets met de 110 mm boutsteekcirkel. Zowel de Q-Rings met 12,5% ovaliteit, als ook de ronde kettingbladen zijn er in 50/37t en 48/35t. De Q-Ring versies wegen 155,5 en 140 gram, de ronde kettingbladen wegen 162,5 en 142 gram voor respectievelijk de 50/37t en 48/35t combinaties.

Rotor Q-Rings Sram AXS compatibel voor Rotor Cranks

Rotor Round voor Sram AXS Rotor cranks

Op de ronde 50/37t-combinatie voor de Rotor-cranks na zijn alle Sram AXS-compatibel opties direct leverbaar. Voor de Rival-cranks heeft Rotor vooralsnog géén passende kettingbladen.
Ook van deze Sram-opties heeft Rotor nog geen prijzen medegedeeld.

Bron en meer info: rotorbike.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments