Kärcher OC 3 Bike Box

Mobiele lage druk spuit voor onderweg

“Perfecte omstandigheden voor de laatste editie van” kopt het lokale suffertje, als het na een week lang hozen weer eens één grote modderbende is. Mountainbiken staat in Nederland nog steeds synoniem aan fietsen in de modder blijkbaar. We kunnen er niet omheen dat onze fietsen vuil worden, modder, vochtig zand maar ook stof zorgen er nu eenmaal voor dat je fiets vroeg of laat vuil wordt. Daar moet ‘ie uiteindelijk tegen kunnen, maar als je net als wij van je fietsen houdt, dan is regelmatig schoonmaken echt wel het minste wat je kunt doen. Kärcher heeft nu een mobiele lage druk Bikewasher, zodat je ook onderweg je fiets kunt schoonspuiten.

Wat zit er in de ‘doos’?

De Karcher Bikewasher is één van de uitvoeringen van de mobiele serie lage druk washers. De Bikewasher is standaard voorzien van een 4 liter waterreservoir, een spuitfles met schoonmaakmiddel, een microvezeldoek, een (redelijk harde) borstel die je aan kan sluiten op het spuitpistool en een opbergbox die precies onder de Bikewasher past. Aanvullend zijn accessoires verkrijgbaar, zoals een vulslang die water aanzuigt uit een extern reservoir (emmer, regenton, een bergmeertje of de sloot achter je huis).

Gebruiksgemak

Om de Bikewasher te gebruiken hoef je geen academische opleiding gevolgd te hebben. Als je een stekker in een stopcontact kunt steken en ergens in kan knijpen, dan kun je met de Bikewasher overweg! De washer is voorzien van een lithium-ion batterij die opgeladen wordt met een adapter. Stekker van de adapter in het stopcontact en de washer gebruiken kan overigens niet tegelijk. Vanwege oplaadtijd is er niet voor een (veel beperktere capaciteit) USB aansluiting gekozen. Als je net als ik ook diverse dozen hebt met allerlei laders en kabels, dan is het wel even zaak de meegeleverde laadkabel specifiek bij de Karcher te houden. Eenmaal opgeladen gaat de washer meerdere ‘wasbeurten’ mee. Je merkt het vanzelf als de accu leeg dreigt te raken. Dan bouwt hij geen druk meer op en schakelt hij zichzelf op stand-by. Door de Kärcher uit en weer aan zetten, doet hij het weer even (5 seconden) voordat hij zichzelf weer op stand-by zet. Door dat trucje te herhalen kun je alsnog een wasbeurt afmaken, maar eigenlijk moet hij dan nodig aan de lader.

Het meegeleverde 4 liter waterreservoir spuit je vrij vlot leeg, maar het is voldoende in mijn ervaring om een niet al te vuile fiets mee schoon maken. Met de optionele vulslang, die je in een externe watervoorraad legt, is met name de schoonheid van dat water bepalend voor hoe lang je door kunt spuiten. In de inlaat van de slang zit namelijk een filter en dat gaat vuil water vrij snel vol zitten. Je herkent dit aan het geluid wat de pomp van de washer maakt op het moment dat hij niet voldoende water meer aangezogen krijgt.

Met de grote zwarte knop zet je de Kärcher aan, daaronder zit de aansluiting voor de aansluiting op de 230V adapter

Handig?

Er zijn voldoende situaties denkbaar waar je toch graag iets bij je had gehad om je fiets even snel schoon te maken. Denk aan een modderige toertocht in de winter, waarna je toch liever niet je smerige fiets in je net schoongemaakte auto legt. Denk aan die strandrace, waarvan je eigenlijk had gezworen om nooit meer aan mee te doen en waarbij je maar al te graag het meeste zoute water wilt afspoelen. Of denk aan je vakantie (op de camping), waarbij het toch wel fijn is om ook tussentijds het schurende zand van je tandwielen, vering en dropperpost weg te spuiten.

Kärcher heeft die behoefte slim omgezet in een compact doch doordacht product. Met de kleine accu is de washer eenvoudig op te laden. Met het spuitpistool in de hand en de washer in de andere, ben je volledig mobiel en kun je naar hartelust je fiets schoonspuiten. Het 4 liter reservoir wat standaard bij de Bikewasher zit, is daarbij niet te zwaar om nog te tillen, terwijl het aan de andere kant ruim voldoende is om een gemiddeld vuile fiets weer blinkend schoon te krijgen. Alleen in omstandigheden waarbij de löss volledig aan je fiets is vastgekoekt, kan ik me voorstellen, dat 4 liter aan de weinige kant is (maar omdat ik van mijn fiets hou, heb ik dat niet uitgeprobeerd).

Bovenin de washer is ruimte om de krulslang en spuit op te bergen, in het midden zit het filter voor de aansluiting watertank of van de vulslang

De Bikewasher wordt geleverd met Kärcher schoonmaakmiddel -waarmee het vuil alvast losgeweekt wordt- en met een microvezel doekje, waarmee je je fiets (ongeveer) droog krijgt. Zodoende wordt je (net schoongemaakte) auto niet alsnog zeiknat als je je fiets erin legt. Mocht je de reiniger willen gebruiken voor onderweg (toertochten, wedstrijden, vaste routes), dan geven we je de tip mee om voldoende oude handdoeken mee te nemen. Dat geeft je net wat meer oppervlakte om je fiets echt droog genoeg te krijgen, alvorens je hem in je auto legt.

Het door ons ook uitgeprobeerde accessoire de ‘vulslang’ is het ultieme eco-accesoire om bijvoorbeeld regenwater te gebruiken. Wel is het essentieel dat je schoon water gebruikt. Water waar redelijk wat vuil inzit (bladeren, takjes, zand, etc) zorgt er vrij snel voor dat het filter van de slang volloopt. Dat filter is vrij makkelijk schoon te spoelen, maar reken erop dat dat ook tijdens het fiets afspuiten nodig zal zijn.

Het filter is eenvoudig uit te nemen en daardoor makkelijk onder de kraan uit te spoelen. Zolang het water in de tank schoon is, is dat echter niet snel nodig.

De Kärcher Bikewasher is voor 199,95 euro te koop. Het gebruik van de Bikewasher bespaart je in het natte seizoen toch al snel een aantal zaterdagochtenden de auto stofzuigen / uitbezemen. Die tijd kun je beter besteden aan fietsen!

Meer info: www.kaercher.com

Tekst & foto’s: Coen de Jongh

Posted in Reviews.