14-19 september 2023 | Le Pilgrimage: Meerdaagse graveltocht in de Franse Alpen

Als gravelbike voor jouw synoniem staat voor avontuur én uitdaging en je hebt halverwege september nog een gaatje in de agenda, dan is Le Pilgrimage misschien iets voor jou. Le Pilgrimage wordt gehouden van 14 tot en met 19 september en is een graveltocht bestaande uit drie etappes in het Parc national des Écrins op de Frans-Italiaanse grens. Je komt door verborgen valleien, bereikt grote hoogtes en… je zult afzien op én naast de fiets.
Le Pilgrimage – Graveltocht door Franse Alpen – Ecrins Parc National

Le Pilgrimage: graveltocht in de Frans-Italiaanse alpen met drie uitdagende etappes

Organisator Simon Rosmolen over driedaagse graveltocht: “Le Pilgrimage biedt een unieke combinatie van avontuur, gemeenschap en comfort. Net als een echte pelgrimstocht is dit geen race, het is een uitdagende reis die je zult delen met gelijkgestemden.” Het evenement wordt bewust klein gehouden; er is ruimte voor maximaal 40 deelnemers. Centraal in het evenement is het basiskamp, Chalet AlpeLune in Puy Saint Vincent in het hart van Parc national des Écrins.

Le Pilgrimage graveltocht Ecrins Franse Alpen

De Le Pilgrimage-graveltocht rij je zelfonderhoudend. Oftewel; onderweg ben je op jezelf – en je medegravelaars – aangewezen. Maar aan het einde van elke etappe kom je in principe terug bij het basiskamp om te eten en te slapen. Voor de eerste twee etappes sowieso. Etappe drie – de koninginnenrit – is echter 200 tot 230 kilometer lang en heeft 6.000 tot 6.500 hoogtemeters. “Omdat deze etappe zo uitdagend is, vermoeden we dat veel mensen onderweg willen bivakkeren en we kunnen advies geven over mogelijke slaapplaatsen, inclusief kampeer- en hotelopties voor degenen die dat ook willen,” vult Simon aan. Voor gravelbikers die na de derde etappe toch liever in het basiskamp overnachten, is er ook een verkorting van de route mogelijk.

Voordat je aan de koninginnenrit begint heb je al redelijk wat kilo- en hoogtemeters in de benen. Etappe één bestaat namelijk uit maximaal 130 kilometer en tot 4.000 hoogtemeters. De tweede etappe zal ongeveer dezelfde lengte hebben, maar je circa 4.200 hoogtemeters. De exacte details van de routes van deze graveltocht door de Alpen worden kort voor de start van het evenement definitief bekend gemaakt.

Géén graveltocht voor beginnende gravelaars

In z’n persbericht is Simon er duidelijk over: deze tocht is beslist niet voor beginnende gravelbikers. Al zijn er wél enkele afkortingen in de routes opgenomen, enige mate van ervaring met biken in het hooggebergte is op z’n minst handig. De gravelroutes zijn intensief en gaan door uitdagend terrein. Ga er ook zéker van uit dat er hike-a-bike-secties in de route zijn opgenomen. Oók ‘goddelijke’ afdalingen echter, die dat afzien met een gravelbike in je nek het waard moet maken.

Parc national des Écrins is een ruig, maar erg mooi gebied in het grensgebied tussen Frankrijk en Italië. Naast uitdagende paden en machtige uitzichten zul je ook kleine, afgelegen nederzettingen aandoen en is een hoog gelegen bergmeertje en zicht op gletsjers allerminst uitgesloten.

Le Pilgrimage – Graveltocht door Franse Alpen – Ecrins Parc National

Le Pilgrimage – Graveltocht door Franse Alpen – Ecrins Parc National

Graveltocht op basis van gps-route en ‘self support’

Je rijdt Le Pilgrimage-graveltocht echter volledig op basis van je gps-apparaat en ervaring met navigeren in de bergen is dus een must. Onderweg ben je op jezelf en/of mede-pelgrims aangewezen. Maar je krijgt van de organisatie een road book mee met daarin volop tips voor stops met eten en drinken. Bij terugkomst in het basiskamp, zijn er versnaperingen en kun je je tegoed doen aan de plat du jour.

De eerste etappe van Le Pilgrimage start op 15 september, maar het evenement vangt de avond daarvoor, op de 14de september dus aan. Er is ruimte voor 40 deelnemers, waarbij je naar keuze in het chalet verblijft of op een tent opstelt in de tuin van het chalet. Deelnemen met de Bed & Breakfast-optie kost € 445. Kies je ervoor om een eigen tent op te zetten dan betaal je voor de Camping & Breakfast-optie € 375. Gps-routes, het road book, de uitdaging én vergezichten zijn allemaal inbegrepen. Het enige wat jij nog moet doen bij Le Pilgrimage graveltocht is trappen. Genieten niet uitgesloten.

Kijk voor meer info en inschrijfmogelijkheden op: le-pilgrimage.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments