Bikepacking voor beginners | Op fietsvakantie: wat heb je nodig?

Bikepacking voor beginners – Tips voor je eerste fietsvakantie
Openingsfoto: Erik Boschman
Na de zoveelste blije bikepacker in je Instagram-stories en Facebook-timeline begint het warempel een beetje te kriebelen. Wat nou als je een bestaand fietsrondje eens wat verlengde en ergens bleef overnachten? Klinkt als een plan, maar wat heb je er voor nodig…? We geven je in dit artikel wat tips om het je als aspirant bikepacker gemakkelijk te maken om écht te kunnen genieten van je fietsvakantie.

Tekst & Artwork: Saskia Haex

Vooropgesteld: je hebt geen speciale fiets nodig om te bikepacken

Je hebt geen speciale fiets nodig om te gaan bikepacken. Ja, het mág een argument zijn voor de aanschaf van een andere/extra/specifieke fiets, maar het hóeft niet. Nou ja, tenzij je enige fiets een downhiller is misschien… Je hebt óók niet super veel, specifieke spullen nodig voor een fietsvakantie. Maar er zijn wel wat zaken waar je als beginnende bikepacker rekening mee kan of móet houden om je eerste bikepacking-trip tot een overleefbaar avontuur te maken.

Bikepacking beginners fietsvakantie

Bikepacking: Mindset

Maar voor we je vertellen welke spullen je als beginner voor je eerste bikepacking trip of fietsvakantie nodig hebt, eerst even dit: Je bent wellicht iemand die regelmatig fietst, en aardig fit is. Je ragt de paden op, en sprint de lanen in. Kortom, als je hard gaat ben je in je element. Besef je dan dat als je straks klaar bent met inpakken, je bike iets meer zal lijken op een tank dan dat je lief is. Je extra gewicht verlaagt de gemiddelde snelheid.

Een lagere snelheid… is dat erg?

 • JA: Als je liever wilt racen wel (Als je erg lichtgewicht inpakt, kan hard gaan nog steeds by the way)
 • NEE: Want als je gaat voor de ervaring, het avontuur en een beetje van je omgeving meekrijgen, is het best relaxed om het iets rustiger aan te doen. Deze trip is een mini-vakantie namelijk.

Tips voor de mindset van je eerste fietsvakantie

 • Slow down and enjoy the ride.
 • Er is een kans aanwezig dat je avontuur toch anders verloopt dan dat je dacht. Haal in dat geval even diep adem, bedenk dat je geen haast hebt, en adem daarna gewoon door.

Bikepacking voor beginners – Tips voor je eerste fietsvakantie

Je eerste fietsvakantie, maar waarheen?

Maak het jezelf niet te moeilijk voor een eerste bikepacking-avontuur. Maak een plan voor een twee-daagse fietstrip. Op dag 1 fiets je ergens heen, op dag 2 fiets je terug. Begin met een rit van maximaal 50 kilometer. Bijvoorbeeld een deel van een route die je al kent. Routeplannen met Google Maps is geen schande. Heb je een gps-dinges en modernere mogelijkheden, dan wordt je waarschijnlijk blij van de app Komoot, omdat je daarmee routes kunt maken met de instelling “Biketouring”. En als je asfalt okee vindt, dan maak je lekker een knooppunten route.

Het einddoel van dag 1 is een kampeerplek. Als je wilt kamperen In Nederland, dan heb je verschillende opties van luxe tot zeer minimalistisch:

 1. Glamping: Als je toch echt een vakantie feel wilt, ga dan all out.
 2. De natuurcamping: Fijne sfeer, kleinschalig, mooie omgeving.
 3. Kamperen bij de boer: Zoek in de regio waar je heen gaat op mini-camping in Google Maps.
 4. Wildkamperen: Nee, dit is verboden! Doe je dit tijdens broedseizoen of wildseizoen verwacht een mooie boete vanaf €140,-.


Paalkamperen

Tot voor kort was er nóg een optie voor je een overnachting tijdens je fietsvakantie. Paalkamperen. Helemaal back to basic. Jaren lang was het een ideale manier om legaal én gratis met minimale middelen te overnachten in de natuur. Staatsbosbeheer had zeventien paalkampeerterreinen, waarbij binnen een straal van 10 meter om het paaltje (vandaar de naam: 'paalkamperen') maximaal drie tentjes mochten staan. Dat ook nog eens voor maximaal 3 dagen. Helaas heeft Staatsbosbeheer besloten deze mogelijkheid na de opschorting tijdens de Corona-restricties niet meer aan te bieden. Bezoek je nu dus een paalkampeerlocatie en sla je je tentje er op, dan doe je dus aan wildkamperen...

Bikepacking beginners fietsvakantie

Bikepacking gear: spullen voor je eerste fietsvakantie

Je (gebrek aan) gear is het laatste wat je tegenhoudt voor een fietsvakantie. Bikepacken kan namelijk met elke fiets. Echt. Iedere. Fiets. Zelfs de fiets van je moeder, want een achteropje is een ander woord voor rek, snap je. En rekjes zijn handig.

Spoileralert: Om op een mini-fietstrip te gaan heb je geen dure tassen nodig. En zeer waarschijnlijk veel minder spullen dan je dacht.

Tips

 • Houd je van je rug, dan laat je je rugzak thuis;
 • Koop pas nieuwe spullen als je 1x bent gaan bikepacken;
 • Bedenk eerst waar je gaat overnachten, en of je zelf gaat koken. Dit bepaalt jouw paklijst.

Kleding Basics Kamperen
(Fiets)shirt 2 bidons Tent of bivy en/of tarp
Fietsbroek Reepjes Slaapzak
Sokken ID kaart, contact geld, pinpas Matje
Schoenen Tandenborstel en tandpasta Muggenspray
Helm Toiletpapier, vochtige doekjes
Zonnebril Mini EHBO kit Koken
Zonnebrand Gasbrander of pocket stove
Inpakken Telefoon en lader Pannetje
Regenjas Zakmes Spork
Longsleeve (thermo)shirt Fietslampjes Aansteker
Ondergoed Lichtgewicht slot
Sandalen/lichtgewicht schoenen Chamois crème
Beenstukken of lange (fietsbroek) Powerbank
Drybag
Gereedschap
Multitool
Bandenreparatiekit
Fietspomp
Snelsluiter voor ketting
Bandenlichters
Ducttape
Tie-raps
Riempjes

Voorbereiden op langere bikepacking-trips

Wil je je op langere trips voorbereiden, dan geeft deze lijst (PDF) van Joe Cruz een handig overzicht van wat je nodig hebt.

Heb je geen echte bikepacktassen, leen ze dan van een bekende of vraag een goede bikeshop in de buurt of ze leenmateriaal hebben. Een volgende optie is om materiaal te verkennen wat je wellicht al hebt: een frametas, zadeltasje, straps om een tent of tas aan je stuur te bevestigen. Zadeltasje is voor je basic tools. De frametas prop je vol kleding en eten. En daar kom je al aardig ver mee.

Wil je na een eerste test-fietsvakantie een meerdaagse bikepacking-trip ondernemen? Dan is het interessant om te verkennen welke tassen of dragers je nodig hebt om jouw fietsvakantie tot een succes te laten zijn. Een rek met riempjes en elastisch bagagenet maakt een setup erg veelzijdig. In combinatie met een zadeltas ben je compleet. Heeft je frame geen mounts voor een rack, dan zijn er ook hybride racks met quickstraps, bevestigd aan vork of achtervork. Veiligheidsdisclaimer: Ben je er van bewust dat volbeladen rekken en zadeltassen geen goede combinatie zijn met lichtgewicht carbon vorken en zadelpennen.

Bikepacking beginners fietsvakantie

Eten tijdens je bikepacking-trip

Met de bepakking krijgt je fiets een stuk extra gewicht en verbrand je onderweg meer energie. Neem meer water meer dan je normaliter nodig hebt. En snacks en eten voor onderweg.

Overweeg of je alles meteen inpakt en meeneemt, of dat je onderweg inkopen doet. Want, heel simpel: alle kilo’s die je meeneemt, moet je ook verplaatsen. Plan het tijdstip dan ook slim: boodschappen doen aan het einde van een dag en dus het (bijna) einde van je rit kan dan praktisch zijn.

Gewichtsbesparing

Het mag duidelijk zijn dat gewicht een grote rol speelt bij bikepacking. Liefst zeul je met zo min mogelijk gewicht mee tijdens je fietsvakantie. Maar ja, je wilt ook niet te weinig meenemen. Misschien wel de belangrijkste tip voor elke beginnende bikepacker is om slim om te gaan met dat wat je meeneemt tijdens je fietsvakantie. Tot slot dan ook nog een paar tips om gewicht te reduceren.

 1. Stal alle spullen uit die je mee denkt te nemen;
 2. Reduceer deze berg spullen tot je éénderde over hebt;
 3. Wissel spullen/kledingstukken uit voor een lichtere variant: Bijvoorbeeld een lichter slot, een merino/thermo longsleeve in plaats van een sweater, et cetera;
 4. Minimaliseer je verpakkingen. Vakantieverpakkingen voor verzorgingsproducten zijn te koop bij iedere drogist, en (na)vulbaar met jouw favoriete product;
 5. Neem spullen mee die meerdere functies hebben: Multitool in plaats van losse tools, fietslampje als kampeerlichtje. Maar gebruik shampoo óók als douche-, afwas- en kledingwasmiddel.
Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments