18 december: Eerste Europees Kampioenschap mountainbikestrandracen

… of was het beachbikebeuken?

De een noemt het een MTB, de andere een ATB, terwijl we eigenlijk allemaal hetzelfde bedoelen: een mountainbike (…). In de meest abstracte benadering is het een fiets voor op (óver) het onverharde. Je bent in de volksmond ook altijd een mountainbiker. Behalve voor kleine kinderen, die noemen je wielrenner. Waarna – zoals het een goede opvoeding betaamt – je ze vriendelijk, doch dringend corrigeert: ‘mountainbiker!’.

Raar eigenlijk, want wij Laaglanders laten ons niet zo graag in een hokje duwen. Althans, niet waar het die fietsen voor onverhard terrein aangaat. Om een voorbeeld te noemen: beachbiken, strandracen of noem het mountainbikestrandracen. Al vind ik die laatste term nog wel de vreemdste. Op een strand kom je doorgaans geen ‘mountains’ tegen. En zijn ze er wel, dan zijn dat zandhopen die we ‘duinen’ (of ‘dunha’, als je uìt Duh Haag komt) plegen te noemen. Of het is gewoon een ‘cliff’. En dan bedoel ik niet Richard.

ekmtbbeachrace01

Strandracen is de laatste jaren van een kleinschalig herfst- en wintergebeuren voor een kleine groep notoire hardrijders in Nederland en België uitgegroeid tot een compleet eigen sport, binnen de sport. De basis vormt nog altijd de mountainbike, maar volumineuze banden zonder noppen, grote kettingbladen en een aerozitpositie (én bijpassende helm), smalle stuurtjes en starre vorken zijn het devies geworden. Je gaat het verschil bij een strandrace ook niet maken met je bochtentechniek. Het komt vooral aan op beenvermogen en het kunnen ‘lezen van het strand’. Zo dicht mogelijk bij het water, daar is de ondergrond het stevigst en rollen je banden het lichtst. Goed in een waaier kunnen rijden. Het vermogen is nodig bij het beuken tegen de wind. Bij sommige strandraces van punt A naar B kan die gunstig staan; in de rug. Maar daar ga je bij het EK mountainbikestrandracen in Scheveningen slechts ten dele profijt van hebben, want dat zal een rondje zijn.

Eerste officiële Europees Kampioenschap

EK zegt u? Jawel. Op 18 december wordt het eerste officiële Europees Kampioenschap mountainbikestrandracen georganiseerd. De populariteit van het strandracen is in de voorbije jaren ook de KNWU niet ontgaan en zij zette dan ook een strandracecompetitie mét een Nederlands Kampioenschap op. Dat krijgt nu een opvolging op Europees niveau nadat de Union Européenne de Cyclisme (UEC) de strandracecompetitie vorig jaar heeft bezocht en haar akkoord heeft gegeven voor een Europees Kampioenschap.

Deze eerste editie vindt plaats op het strand tussen Scheveningen en Katwijk. De start zal bij de voordeur van het Kurhaus zijn, waarna men kort in zuidelijke richting rijdt om vervolgens om te draaien in noordelijke richting naar Katwijk, waar het keerpunt is. Bij Katwijk gaat het parcours tussen de duinen over een fietspad om vervolgens na 1,5 kilometer weer op het strand verder te gaan. De ronde is 27 kilometer lang en wordt twee keer gereden om totaal dus 54 kilometer te maken. Oók recreanten kunnen deelnemen en kiezen uit één of twee ronden.

De inschrijving is inmiddels geopend. Voor wedstrijdlicentiehouders is de prijs €22,50. Recreanten betalen iets meer: €25,00. Voor recreanten is er ook een optie om voor €17,50 deel te nemen aan een wedstrijd over één ronde.

Meer informatie over het event en inschrijfmogelijkheden vind je op www.bicyclebeachrace.com

Geplaatst in Events, Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments