2023 Giant Reign Advanced Pro: nieuwe endurobike met verstelbare geometrie

De Reign, de endurobike van Giant, gaat geheel vernieuwd 2023 in. De nieuwe Reign heeft alles aan boord dat hip & happening is: meer veerweg, een meervoudig verstelbare geometrie, een bagageklep in de onderbuis en de mogelijkheid om er een kleiner, 27.5 inch achterwiel in te hangen. Giant brengt de 2023 Reign in carbon en aluminium, maar vooralsnog toont Nederlandstalige website van Giant uitsluitend de carbon Reign Advanced Pro 1 van € 6.999,-
Giant Reign 2023

De 2023 Giant Reign Advanced Pro 1

2023 Giant Reign Advanced Pro: meer veerweg, meer verstelbaarheid, meer bagageruimte

In het persbericht waarin Giant z’n nieuwe enduro Reign Advanced Pro aankondigt, wordt de rol die de rijders van het Giant Factory Off-Road Team gespeeld hebben bij de ontwikkeling van de nieuwe Reign stevig benadrukt. Het gaat hier om Mckay Vezina en Youn Deniaud. Deze laatste reed met een prototype van de 2023 Reign naar een etappezege en een topvijfklassering tijdens de laatste ronde van de 2022 Enduro World Series in het Franse Loudenvielle. De nieuwe Reign lijkt dus behoorlijk wedstrijdwaardig.

Wat is er nieuw? Wat niet? Giant heeft de Reign van voor naar achter overhoop gehaald. Natuurlijk is deze endurobike lager, langer en luier dan z’n voorganger uit 2019. Alhoewel er links en rechts signalen zijn dat deze trend tegen z’n grenzen aanloopt, was er voor Giant blijkbaar toch nog genoeg ruimte voor verlenging, verlaging en verluiïng. Ook de veerweg is toegenomen. In de balhoofdbuis hangt een voorvork met 170 mm veerweg. En dankzij een demper met een langere slag kietelt Giant nu 160 mm veerweg uit de Maestro-achtervering. Dat is bijna anderhalve centimeter meer dan bij het vorige model. Daarbij zou de wip van Advanced Forged Composite-materiaal stijfheid toevoegen aan de achtertrein, voor een verbetert gedrag van de 2023 Reign in bochten en ruig terrein. De Meastro-vering is zowel geschikt voor dempers met luchtvering als voor dempers met spiraalveer.

Giant-rijder Youn Deniaud: “We zijn meer dan een jaar bezig geweest om alles op en aan de nieuwe Reign perfect te krijgen. Ik raakte er gedurende het seizoen steeds meer vertrouwd mee en had later in het jaar mijn beste resultaten. Ik denk dat dat voor een groot deel te maken heeft met de fiets. Die helpt me echt om mijn grenzen te verleggen.”

Instelbare geometrie en ‘kofferbak’

Met een nieuwe flipchip tussen de staande achtervork en de wip kan de geometrie in drie standen aangepast worden. De trapas van de Taiwanese endurobike laat zich in stappen van 5 millimeter lager of hoger plaatsen (35, 30 of 25 mm). Ook de balhoofdbuishoek (63,5, 63,9 of 64,2 graden) en zitbuishoek (78,3, 78,7 of 78,0 graden) zijn instelbaar. De flipchip biedt ook de mogelijkheid een kleiner, 27.5 inch achterwiel te gebruiken. Deze zogenaamde mullet-setup zorgt voor een levendiger karakter en meer ruimte tussen het loopvlak van de band en je zitvlak. Niet alleen de instelbare geometrie en de optionele mullet-configuratie zijn helemaal van nu, maar ook de ‘kofferbak’ in de onderbuis. Tevens meldt Giant dat de kabeldoorvoer is verbetert en dat de framebescherming steviger en effectiever is.



Giant Reign 2023

Chipflip met drie standen.

Giant Reign 2023

Kofferbakkie, want ook endurobikers willen een resevervebandje en een energiereepje mee kunnen nemen.

Giant Reign 2023

Beter mee verlegen dan om verlegen: dikke beschermer over bijna de gehele lengte van de onderbuis.

Vooralsnog voert Giant in de Benelux alleen de Reign Advanced Pro 1 van € 6.999.

Maar 1 model in de Benelux

Alhoewel de 2023 Giant Reign in zowel carbon als in aluminium gemaakt wordt – waarbij beide uitvoeringen van deze endurobike een drievoudig verstelbare geometrie en een opbergruimte in de onderbuis hebben – voert Giant in de Benelux slechts één model: de carbon Reign Advanced Pro 1 van € 6.999,-. Daarvoor krijg je een Fox 38 Performance Elite-voorvork, een Fox Float X2 Performance Elite-demper, een Sram GX Eagle-transmissie en Shimano SLX-vierzuigerremmen met een extra grote, 223 mm remschijf aan de voorkant en een iets minder grote 203 mm remschijf achteraan. De carbon TRX-wielen komen uit Giants eigen productie, Maxxis levert de dikke enduro-rubbers

Wie een andere uitvoering wil hebben dan de Reign Advanced Pro 1 moet bij de buren kijken. In Duitsland zijn namelijk vijf verschillende uitvoeringen beschikbaar, waarvan drie in aluminium met een vanafprijs van € 3.599,-.

Bron:  giant-bicycles.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments