Giant’s nieuwe Reign – Wagon wheel enduro

Ken je die grap van die twee bedrijven die zich committeerden aan één wielmaat? Terwijl Niner ontstond toen de 29er wielmaat in opkomst was, besloot Giant in 2014 na de introductie van 27,5”/650b wielen, dat dát dé ideale wielmaat was. Voor. Alles. Een boude keuze, waarbij menigéén zich achter de oren krabte. De consensus bij het publiek was allang dat voor beide wielmaten – hoe lastig ook – beslist wat te zeggen was. Geen van de twee had de duidelijke overhand als je alle rijstijlen, type fietsen en type rijders in samenhang bekijkt.

Niner hielt het lang vol om bij slechts één wielmaat te blijven. Begin dit jaar lanceerde ze echter een 27,5”-versie van de RIP 9 RDO. Giant kwam eerder terug op hun standpunt. De Anthem met 29” wielen verdween eigenlijk niet van het toneel en vorig jaar reïncarneerde de Trance trail fully als 29er.

Nu is het de beurt aan de Reign. De dikste fully onder de Glory downhillmachine.

Niet dat de Reign nu alleen verkrijgbaar is als 29er. Nee, de 27,5” versie blijft ook in het programma, maar dat is feitelijk gewoon het bestaande model zonder enige upgrade, buiten de kleur. De 29er versie is dus een volledig nieuwe machine. Waar de 27,5” versie 160 mm veerweg achteraan heeft, stelt de grote broer het achteraan met 146 mm veerweg. Vooraan kun je 160 mm of 170 mm veerweg kiezen.

De Reign 29er is als racemachine ontwikkeld, zo lezen we in het persbericht:

“Reign 29 has racing in its blood. It was engineered, designed and developed with Giant Factory Off-Road Team enduro racers who wanted a confident, efficient and, most of all, fast machine to help them push new limits on Enduro World Series tracks and other aggressive terrain. So, whether or not you choose to race, Reign 29 shaves seconds off your descents and helps you climb with less effort.”
Oftewel; je zit iets eerder aan je espresso in het dal, dan je fietsmaten die op de oude Reign rijden…

Net als de Anthem en Trance heeft de Reign het Maestro veersysteem. Hierbij is de achterdriehoek uit één stuk en via twee hevels verbonden met het voorframe. Het is systeem met een virtueel draaipunt staat bekend als trapefficiënt. Bij de Reign is het systeem dusdanig getuned dat ‘ie goed zou werken met zowel een luchtveer als een coil-over demper.

Qua geometrie zijn de Giant techneuten niet echt uit de bocht gevlogen (…). De voorvork staat onder een hoek van 65 graden. De zitbuishoek is met 76,8 graden best rechtop, maar ook niet heel afwijkend van concurrerende merken. Wat meer opvalt is dat framematen S en M dezelfde zitbuislengte en nagenoeg dezelfde standover clearance hebben. Daarnaast zit er nogal een groot verschil in reach tussen de maat M en L. Dat heeft nogal een effect op het rijgedrag, dus mocht je op basis van jouw lichaamslengte op ‘M-L’ uitkomen, dan lijkt het extra nuttig om beide framematen goed te testen.

N.B.: In de geometrietabellen staan twee maten voor de vorkoffset aangegeven. De 42 mm is van toepassing bij de modellen met RockShox voorvorken. Fox voorvorken hebben een offset van 44 mm. Vooral die laatste is voor de Benelux van toepassing…

Carbon en aluminium: beperkt aanbod in de Benelux

De nieuwe Reign is in twee basisvarianten ontwikkeld. Boven aan het programma staan de Advanced Pro modellen, uitgevoerd met een licht carbon frame, waarbij ook de achtervork én de bovenste hevel van het Maestro-veersysteem van carbon zijn gemaakt. De onderste link is van aluminium. Giant geeft je op deze frames uit vezelmateriaal overigens levenslange garantie.

Daaronder komen de Aluxx SL aluminium modellen, waaronder een SX-versie van de Reign, die meer downhillgeoriënteerd is met vooraan 170 mm veerweg en een coil-over achterdemper.

Maar: in de Benelux is het aanbod beperkt tot slechts twee modellen. Wil je carbon, dan is dat de Advanced Pro 29 1 voor €4.999. Is je dat te gortig, dan kun je voor €3.799 de aluminium Reign 29 1 krijgen bij je lokale Giant dealer. Begrijpelijk dat het aanbod beperkt is; dat is de verkoop van dit soort fietsen in onze contreien ook. Tegelijkertijd ook een beetje kip-ei: Als iets niet verkrijgbaar is, zal de vraag ook niet per se gestimuleerd worden. Mocht je tóch een ander model willen dan kan het de moeite zijn je Giant-dealer eens lief aan te kijken. In het verleden was Giant Europe nog wel eens bereid om modellen die elders in Europa wél geleverd worden, toch op speciale vraag in de Benelux uit te leveren…

Reign Advanced Pro 29 1 – Carbon voor- en achterframe, Fox 36 Float GRIP2 voorvork, Fox Float X2 achterdemper, SRAM GX Eagle 12 speed aandrijflijn met Truvativ Descendent 6k crankset en MRP chainguide, SRAM Code R remmen, Giant TR-1 29 WheelSystem, Giant Contact Switch dropper – Kleur: Charcoal – €4.999

Reign 29 1 – Aluxx SL aluminium voor- en achterframe, Fox 36 Performance Elite GRIP2 voorvork, Fox X2 achterdemper, SRAM GX Eagle 12 speed aandrijflijn met Truvativ Descendent 6k crankset en MRP chainguide, SRAM Code R remmen, Giant TR-1 29 WheelSystem, Giant Contact Switch dropper – Kleur: Chameleon Galaxy – €3.799

Bron: www.giant-bicycles.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments