30 jaar Paul Components

En dat vieren ze met een 30th Anniversary Box Set

Er zijn zo van die merken waarvoor je sympathie nooit afneemt. Ook al zitten ze niet boven op trends, of misschien juist omdat ze niet boven op de trends zitten en nauwelijks groeien, blijven ze een hoge aaibaarheidsfactor hebben. Paul Components is er wat mij betreft zo’n merk.

Met een frees- en een draaibank én een fel geanodiseerde kleurtjes weten ze nog altijd menig fiets op te fleuren en daarmee menig biker een glimlach te geven. Dat doen ze inmiddels al 30 jaar. En dat moet gevierd worden: met een 30th Anniversary Box Set.

Wie al wat langer op de mountainbike zit, kent het merk waarschijnlijk nog wel van de Stoplite remmen, maar misschien nog wel beter van de derailleurs die ze halfweg jaren ’90 maakten. Volledig CNC-gefreesd en een industrieel uiterlijk dat zowat in elke kleur van de regenboog te verkrijgen was. Van schakelkwaliteit moest je het bij dat aluminium juweeltje niet hebben, maar het oogde natuurlijk enorm blits op je stalen Yeti, Mountain Goat, Bontrager of DeKerf.

Paul Price begon zijn bedrijf in de tijd dat iedereen die een freesbank had, in principe fietsonderdelen kón maken… en dat ook deed. Er werd gepioneerd, en met een kêk kleurtje kon je veel bikers al voor je winnen. Kwaliteit was vaak slechts een optie. Er waren echter genoeg uitzonderingen. Naast Paul timmerden merken als White Industries, Ringlé en Chris King óók hard aan de weg. De één met meer langdurig succes dan de ander.

De onderdelen van Paul blonken niet alleen uit in hun kleur, maar ook in eenvoud én robuustheid. Hun eerste product was een quick release zadelpenklem, gevolgd door quick releases voor wielen. De Stoplite cantilever remmen, Monolite direct-pull remmen en de befaamde ‘Love Lever’ remgrepen die daarna kwamen, vormden een groot deel van de omzet in de eerste jaren.

De Love Levers. Ja, namen verzinnen voor je producten is een serieuze aangelegenheid bij Paul.

Eind jaren ’90 was de markt dermate veranderd dat er nog maar weinig vraag was naar dat soort onderdelen. Door de opkomst van singlespeeden vulde Paul het gat enigszins met singlespeed naven en de Melvin kettingspanner. Ook zijn Thumbies bleken een succesnummer passende bij de ‘back to basic’ vibe die begin jaren ’00 op kwam. Genoeg mensen die met simpele schakelaars wilden ‘derailleuren’. Met de Thumbie beugel kan je buiscommandeurs en barend-shifters óp je stuur monteren. Lekker oldskool poken.

Ik was fan van Paul’s NeoRetro cantilever remmen op mijn Yeti ARC-X crosser: ze gaven meer instelvrijheid dan veel andere cantilever remmen die toen op de markt waren.

Daarna moest Paul met zijn team hard aan de bak om producten te bedenken en maken die passen in deze tijd. Verschillende remmen en remgrepen voor onder meer cyclocrossers volgden. De Klamper mechanische schijfrem bracht ze écht bij de tijd, maar wel met hun typische Paul-twist. De quick release heeft een moderne broer gekregen in de vorm van steekassen en inmiddels heeft de onderdelenfirma voor nagenoeg elke plek op je frame waar een onderdeel gemonteerd wordt, een gekleurd aanbod.

 

Paul Price is een levende legende in de mountainbikescene; hij neemt je in de volgende video mee langs de meest memorabele plekken in het bestaan van Paul Components.

 

30th Anniversary Box Set

Begonnen in 1989; dit jaar markeerde dus het 30ste jaar in de business. Dat mag, zeker gezien hun type producten en productiemethoden, best als uniek beschouwd worden. Ze vinden het -terecht- zelf reden voor een feestje. Je kan daar een deel van meekrijgen door één van de ‘30th Anniversary Box Sets’ te kopen. De Box Set bestaat uit een setje Klamper mechanische remklauwen, een set remgrepen, een quick release zadelpenklem (30.0, 31.8, 33.1 of 35.0 mm naar keuze) en een flessenopener. De set is strikt gelimiteerd tot 30 stuks. En zoals je mag verwachten, is de kleur lekker uitgesproken. Hou je niet van paars…? Dan heb je vette pech.

Alle onderdelen in de Box Set worden gegraveerd met een ‘30’ en worden geleverd in een smaakvolle, óók in-huis gefreesde, houten doos. De kosten van dit paarse speelgoed? $1,989.00. Hmm… daarmee zijn het eerder sieraden dan speelgoed.

Kopen kan online: www.paulcomp.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments