Aftrap UCI mountainbike wereldbeker 2023 in Valkenburg!

UCI presenteert kalender 2023: een seizoen met veel vernieuwingen

Afgelopen week publiceerde de UCI de kalender voor de wereldbeker mountainbike 2023. En dat gaat een heel ander seizoen worden dan we momenteel gewend zijn. Niet alleen neemt Discovery Sports de uitzendrechten van Red Bull over, ze staan óók in voor de organisatie van de wedstrijden. Verder zijn er volgend jaar manches met zowel crosscountry-, downhill- én enduro-wedstrijden. Bovendien wordt de eerste crosscountry-wedstrijd van het 2023 mountainbike wereldbekerseizoen in mei verreden in… Valkenburg!

Mountainbike wereldbeker 2023 omvat short track, crosscountry, downhill én enduro

Volgend jaar zal de wereldbeker mountainbike er helemaal anders uitzien dan je gewend bent. De UCI gaf eerder al te kennen ook de enduro-discipline méér podium te willen geven. De world cup mountainbike kalender voor 2023 omvat dan ook diverse rondes waarbij naast de short track (XCC), cross country (XCO) en downhill (DHI) óók een enduro-wedstrijd wordt georganiseerd in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie. Discovery Sports heeft sinds 2021 ook al de uitzendrechten van de EWS, de Enduro World Series. Tot uitzendingen kwam het tot dusver niet. Daar komt met ingang van 2023 – als het goed is – dus verandering in.

2023 UCI Wereldbeker mountainbike – World Cup XCO, XCC, DHI, Enduro

Openingsronde crosscountry en shorttrack in Valkenburg!

Voor 2023 omvat de mountainbike wereldbeker, samen met de Enduro World Series dus 15 manches. En de meest opvallende manche voor ons is toch wel de openingsronde van het XCC en XCO-seizoen. Want de eerste wedstrijd in de wereldbeker mountainbike van 2023 vind plaats in ons eigen Valkenburg! De wedstrijd in Valkenburg vervangt daarmee de wedstrijd in het Duitse Albstadt. Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei is er dus zowaar weer een mountainbike wereldbeker ín Nederland. Ruim 31 jaar na de laatste MTB-wereldbeker in Landgraaf, is er dus een vervolg! Juist ja, in de tijden dat fluo-kleuren én bar-ends verplichte kost waren op de mountainbike, waren er al eens wereldbekers in Nederland. In 1992 in Landgraaf, zoals gezegd. Maar het jaar daarvoor in Groesbeek.

Nieuwe wind bij de UCI: mountainbiken straks achter betaalmuur?

Bij de UCI waait duidelijk een nieuwe wind. Het samenvoegen van de Enduro World Series met de reguliere UCI World Cup Mountainbike is één van de stappen om de hele mountainbike sport op een hoger niveau te plaatsen, aldus de UCI.

UCI President David Lappartient licht toe in het persbericht van de UCI:

“The launch of the 2023 UCI Mountain Bike World Cup and Enduro World Series calendar marks a major step forward in our work to modernise mountain bike, one of our five Olympic disciplines.

“With the integration of enduro, and soon also of cross-country marathon and E-mountain bike enduro to the events of the calendar, which already includes cross-country Olympic, cross-country short track and downhill, the events will take on a new dimension, bringing together even more athletes and fans.

“We also look forward to introducing new hosts for some rounds while welcoming back traditional venues that have been greatly appreciated over the years. The partnership between the UCI and Warner Bros. Discovery will significantly increase the international exposure for mountain bike, allowing the sport to continue to grow globally.”

Op de kalender zie je tot dusver nog niets staan over de UCI MTB Marathon Series. Lappartient geeft echter dus duidelijk aan dat er nog een en ander te verwachten is voor 2023. De wereldbeker kalender mountainbike voor 2023 is dus allerminst volledig op dit moment. Want ook E-mountainbike wereldbeker wedstrijden staan dus nog op de radar.

In 2019 kondigde men overigens ook al aan dat ze in 2023 een wereldkampioenschap organiseren in Glasgow, Schotland, waarbij dertien (!) fietsdisciplines worden gecombineerd in één kampioenschap. Nee, niet dat mountainbikers en baanwielrenners samen strijden om de medailles, maar wél dat alles tijdens hetzelfde evenement plaats vindt. De UCI heeft een wielerfestival voor ogen dat van 3 tot en met 13 augustus 2023 wordt gehouden. In hoeverre hiervan uitzendingen publiek beschikbaar zijn, is nog niet bekend.

Exit Red Bull – Enter Discovery Sports

En uitzendingen zijn hét hete hangijzer vanaf 2023. Na de overname van de uitzendrechten door Discovery Sports van Red Bull, is het nog steeds de vraag of alles gratis te bekijken zal zijn. De UCI heeft met de keuze voor Discovery Sports, die onder meer kanalen als Discovery+, EuroSport, GCN en GMBN bewust voor een grote partij gekozen. Een partij die breed in kan zetten met allerlei vernieuwingen in het concept van ‘uitzenden’. Denk daarbij aan een tweede scherm en meer uitvoerige reportages. Het is echter een grote, commerciële partij die óók bekent staat om zijn betaalkanalen. In hoeverre je in 2023 al een abonnement moet afsluiten om de wereldbeker mountainbike te volgen, is nog niet bekend.

Discovery Sports – Mountainbike wereldbeker uitzendrechten 2023

Wat wel al zeker is, is dat de volgende en tevens laatste ronde van de wereldbeker in 2022 de laatste is waarbij je Rob ‘look at the time!’ Warner als commentator zult horen. Hij blijft bij Red Bull in dienst en verhuisd dus niet mee naar Discovery Sports.

Bron (en volledige persbericht): uci.org

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments