Dit weekend: Wereldkampioenschap 4X en DH Val di Sole

Livestreams op vrijdag en zondag én alvast een course preview met Claudio!

Terwijl Nino Schurter en Annika Langvad in het Tsjechische Nové Město al begin juli – in verband met de Olympische Spelen – hun wereldtitels binnen haalde, moeten de downhillers nog aan de bak om te bepalen wie de Wereldkampioen 2016 wordt. En dat doen ze komend weekend in het Italiaanse Val di Sole. Tegelijkertijd wordt er ook gestreden voor eremetaal door de heren en dames 4-crossers.

valdisolewk_01

Foto: Bartek Wolinski

Het was hier in 2008 op het steile parcours vol kuilen en wortels dat Sam Hill de concurrentie ver achter zich zou laten om tot kampioen gekroond te worden. In zijn run reed hij ruim 5 seconde sneller dan Steve Peat die op dat moment aan de leiding ging. Dat veranderde allemaal in de laatste bocht toen die 5 seconde voorsprong door een schuiver met een stofwolk in een achterstand van een halve seconde veranderde. Last man on track, Gee Atherton, pakte daarna uit met een voorsprong van ruim 2 seconde op Steve Peat en mocht op de hoogste trede van het podium plaats nemen.

Bij de 4-cross was het spektakel van de eerste tot de laatste heats. Bij de dames won toen Melissa Buhl. ‘Onze’ Anneke Beerten moest toen genoegen nemen met een vierde plek. Dit jaar zal ze als titelverdedigster aan de start staan. Bij de heren waren er opzienbarende races met behoorlijk veel body-contact, waardoor de relatief onbekende Spaanse Rafael Alvarez de Lara de Wereldkampioen werd.

8 jaar later gaan we in herhaling, want spectaculair zal het zeker worden. Het downhill parcours, Black Snake genaamd, is nog altijd steil en vol obstakels en dit jaar 300 meter verlengd. Weet World Cup Serie winnaar Rachel Atherton bij de downhill haar ononderbroken zegen reeks van maar liefst 13 races op te volgen met nog eens een wereldtitel? Bij de heren zijn er veel kanshebbers. Danny Hart zit ‘in de flow’; weet hij zijn goede tweede seizoenshelft af te met een plek op de hoogste trede? Zal Aaron Gwin hem voorbij steken, of misschien de herstelde Loic Bruni? Op een herhaling van de finale run van Sam Hill in 2008 hoeven we niet te rekenen, althans niet met Hill daarin vertegenwoordigd. Hij voldeed niet aan de nationale selectie criteria om deel te mogen nemen aan dit WK. Dat geldt overigens ook voor Zuid-Afrikaan Andrew Neethling. Voor Nederland verschijnt Tom Bersselaar aan de start.

valdisole02a

Foto: Michele Mondini

Live te volgen

Alle wedstrijden zijn live te volgen via het YouTube kanaal van de UCI. De downhillrace op zondag wordt door RedBull.tv gestreamed.

  • Vrijdag 9 september – 4-Cross dames en heren elite, vanaf 20:45u via YouTube – UCI Channel
  • Zondag 11 september – Downhill dames en heren elite, vanaf 12:30u via RedBull.tv
Geplaatst in Events, Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments