Maak elke derailleur draadloos met XShifter!

Voormalige SRAM engineer ontwikkelt universeel draadloos schakelsysteem

Elektronica is niet meer weg te denken van, bij of op de fiets. FSA’s nieuwe WE, SRAM eTap, Magura eLECT, allemaal elektronische systemen die zelfs nog een stap verder gaan met draadloze communicatie. Paul Gallagher werkte voorheen bij SRAM, ontwikkelde er schijfremmen en heeft nu zelf een systeem ontwikkeld zodat je ook je bestaande (mechanische) groepset draadloos kunt aansturen.

Het systeem bestaat uit één schakelaar op het stuur en één of twee losse units die je in de buurt van de mechanische, kabelbediende derailleur(s) plaatst. De units zijn in feite motoren die de trekkracht van je handbediende schakelaar vervangen. Ze trekken dus gewoon simpelweg aan de derailleurkabel. Ze hebben elk hun eigen batterij en communiceren draadloos met de schakelaar op je stuur.

xshifter_pod01

xshifter_pod02

De knop is in 4 richtingen te bedienen. Daarmee bedien je dus zowel de voor- als achterderailleur. Door dat het systeem draadloos via Bluetooth werkt, is een communicatie met een app op je smartphone mogelijk. Langs deze weg stel je het systeem ook in; niet elke derailleur werkt met dezelfde hoeveelheid verplaatsing van de schakelkabel per verstelling.

Gallagher zegt dat het een zeer eenvoudig systeem is en gemakkelijk te monteren is op elke fiets en toepasbaar voor elk type derailleur. Op de website zijn nog niet veel details van het systeem zichtbaar, maar de montage blijkt inderdaad vrij eenvoudig te gaan middels tie-wraps. Misschien niet elegant, maar inderdaad wél eenvoudig…

De XShifter zal binnenkort met een Kickstarter-campagne gelanceerd worden. Tot die tijd zijn prijzen en leverbaarheid dus nog niet bekend.

Wat denk jij? Leuke gadget, dé oplossing om je hopeloos verouderd mechanische systeem klaar te maken voor de moderne tijd of wacht je toch liever op die Shimano of SRAM wireless MTB groepset…?

Bron en meer informatie: www.xshifter.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , .
  • WasmachinemanTT5/R

    Op papier leuk maar als hij alleen ingesteld kan worden via een telefoonapp = instant /dropped

  • Paul Gallagher

    Thanks for your comments, don’t forget to subscribe to our newsletter for more updates and the best deals on Kickstarter : bit.ly/xshifter
    Cheers