Het Rijk van Nijmegen 2.0: update van de werkzaamheden!

Hoe staat het ervoor, begin ’20?

In augustus 2019 klonk het startschot van de lang verwachte verbetering van de mountainbikeroutes rondom Nijmegen. Alex Peters, voorzitter van Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen geeft een update van hoe het er nú voorstaat.

Nog even ter herinnering: Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen werkt hierin samen met Staatsbosbeheer, gemeente Nijmegen en het Dekkerswald. Kijkend naar onderstaande afbeelding, was het plan om te beginnen met de gele, groene, blauwe en het oostelijke deel van de rode route. Wit en het westelijke deel van rood volgen later.

Inmiddels vordert de bouw van route Nijmegen (de groene en gele lus) flink. De minikraan is begonnen in de gele lus (sector Westermeerwijk), ook zijn in de groene lus (De But) een aantal mooie switchbacks en kuipbochten gebouwd. Sector de But (het zuidoosten van groen) wordt voornamelijk met de hand verfijnd. Denk aan het wegwerken van hobbels en watergaten. Sommige secties zijn al vrijgegeven, maar nog niet voorzien van bordjes, omdat de gebruikersovereenkomst nog niet rond is. De precieze voortgang kun je overigens volgen op een interactieve kaart.

In de blauwe lus (sector Wolfsberg, route Groesbeek) zijn ook al diverse segmenten gereed. Een tweede minikraan is bezig op de bestaande route de slechte en erg modderige stukken aan te pakken die in de nieuwe route terugkomen. Zo is het modderbad in wat de stichting het  ‘traumapad’ is gaan noemen opgeruimd en is dat een prachtig stuk geworden. Ook staan nog enkele nieuwe segmenten in de planning, onder andere de zeer pittige wortelklim die standaard in de Hel van Groesbeek zit en waar een stuk eenvoudiger klimmetje bij komt. Zo kan iedereen ervan genieten.

De stichting streeft ernaar om de route Nijmegen eind maart 2020 officieel te openen. Weliswaar is de gebruikersovereenkomst met de gemeente en Staatsbosbeheer nog niet getekend en moeten er nog flink wat andere ‘traumapaden’ worden verbeterd, maar met steun van de NTFU en flink vrijwilligersarbeid moet het lukken! Eind maart is overigens niet toevallig zo gekozen: Op 15 maart begint het broedseizoen en dan mag er niet mechanisch gegraven worden. Het grove werk moet dus vóór die tijd klaar zijn, want pas op 15 juli zijn kraantjes weer welkom in het bos.

Gravers gevraagd!

Kijken op de interactieve kaart is leuk… maar helpt niet om de klus te klaren. Dus wil je dat de kaart zich sneller ontwikkelt, kom dan eens een dagje helpen graven! Elke week ben je meer dan welkom op donderdag van 9 tot 12 uur en zaterdag van 9 tot 16 uur.

Aanmelden kan via Facebook en info@mtb-rijkvannijmegen.nl

Meer informatie: www.mtb-rijkvannijmegen.nl

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments