Velofollies 2020 – Werkelijk het grootste wielercafé ter wereld

En naast iets lekkers te nuttigen was er óók nog veel moois te zien!

Je zou verwachten dat we niet meer verbaasd zouden zijn over de Velofollies, nadat we vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd weer eens onze neus opstaken bij deze consumentenbeurs in Kortrijk, België. Toch had ook editie 2020 eenzelfde effect; het was er druk van begin tot eind én het aanbod op de vloer was naast relevant ook gewoon erg interessant. En dat is in deze tijd… echt opvallend.

In tegenstelling tot vrijwel elke andere beurs in de fietsenbranche, weet de Velofollies grote drommen mensen op de been te brengen. Waar hem dat in zit? De relatief lage prijs van een (lastig te vinden) parkeerplek, de timing nét voor het begin van de voorjaars-wegklassiekers, het aanbod? Ongetwijfeld een beetje van alles. Maar niet op de laatste plaats omdat Belgen fietsen, en alles wat daarmee van doen heeft, diep koesteren. Of dat nu een fietstocht is met samen een biertje drinken na afloop in het lokale café, het samen kijken naar een klassieker op televisie onder het genot van een biertje, of samen rondstruinen tussen nieuwe spullen, geflankeerd door bekende fietshelden waarmee leuke anekdotes én bier wordt uitgewisseld. De liefde voor de fiets zit, net als dat voor bier, heel… erg… diep. Meer dan welke beurs ook is de Velofollies daarmee oprecht hét grootste wielercafé ter wereld.

De Ludo beurst zonder. Het was tenslotte pas half elf.

One-by, Two-by? F#$k it, ik wil gewoon een Tripel…

En het was goed toeven voor de sportieve fietser. Ja, de trend is e-bikes. Vooral die voor het dagelijkse fietsverkeer; daar wordt momenteel volop geld mee verdiend. En ook die vind je dus op de Velofollies. Er was er zelfs een specifiek testparcours voor. Maar op de beursvloer vond je vooral racefietsen, mountainbikes en uiteraard gravelspul. Velofollies positioneert zich als een consumentenbeurs voor sportieve fietser en dat zie je ook nog daadwerkelijk op de vloer. E-mountainbikes? Ja, die waren er ook. Onze zuiderburen lijken een pak ontvankelijker voor deze vorm van fietssport. Maar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vakbeurs EuroBike hebben ze in Kortrijk niet de overhand. In de zes goed gevulde hallen (en alle krochten daar tussen) stond wederom veel mooi spul. Van de bekende grote merken, maar ook exotischer fabrikanten hadden zelfs redelijk grote stands.

Opvallend en exemplarisch: De stand van Trek was duidelijk opgedeeld in een mountainbike- en een…

… ‘koersfiets’-gedeelte, waar het vaak aanzienlijk drukker was. De koersfiets is dus nog steeds dé grote publiekstrekker en met de voorjaarsklassiekers voor de deur is de timing van Velofollies blijkbaar spot-on!

Hoewel de beurs zich niet bewust afficheert als dé Europese consumentenbeurs, is het een feit dat ze voor de sportieve fietsers in deze regio wél de meest relevante is. Ruim 40.000 bezoekers is daarvan niet het enige bewijs. Het bezoek is ook internationaal. Uiteraard komt het merendeel van het bezoek uit België, maar ook Fransen weten de beurs goed te vinden. En hoewel Kortrijk écht niet om de hoek ligt voor ons, waren er zeker ook Nederlanders. Sterker nog: Er kwamen zelfs liefhebbers ‘een dagje fietsen kijken’ vanuit… Groningen! Dat soort zaken ontgaat de industrie écht niet en sommige vinden Velofollies zelfs relevanter dan EuroBike, voor hun dealers én consumenten…

Wij hebben 15, 16 en 17 januari 2021 alvast weer geblokkeerd in de agenda, voor een bezoek aan Velofollies 2021.

Op een beurs kom je om te kijken… én te voelen. Uiteraard.

Of dat nu over een band, framebuis of voorvork gaat. Knijpen zul je!

BF’ers (Bekende Fietsers) genoeg op deze beurs.

Long and slack… mijn neus!

De achtertuin van de beurs.

Afgelopen week introduceerde Merida de nieuwe aluminium eOne-Forty en eOne-Sixty digitaal. De Velofollies kreeg de wereldprimeur in real-life.

Man vindt eindelijk de fiets die bij zijn rugzak past.

Gravel is populair. Zelfs met een raar stuur.

… dat lukt wel.

Kona is lekker op dreef. Niet alleen zijn de kleuren diep en rijk, ook het modellenaanbod is lekker. De hier voor het eerst aan de wereld getoonde HeiHei Carbon past erg goed bij wat veel bikers vandaag de dag zoeken. Pinkbike tekende voor de titel ‘downcountry’; maar ik zie het meer als dé werkelijke definitie van wat je met ‘cross country’ kan bedoelen. Lol bergop én -af!

De opmars van bike packing lijkt niet te stuiten. Al jaren zien we veel fietsen mét bepakking op beurzen, maar vaak bleven mensen slechts kort staan bij een fiets. Het kostte mij nu echter 10 minuten wachten voor ik kans zag om deze fiets in volle glorie op de plaat te zetten. (Gelukkig hielden de altijd aanwezige M&M’s op de Santos-stand me overeind.)

Pivot had een leuk arsenaal fietsen aanwezig.

Het Canadese Norco pakte flink uit om je te overtuigen met iets dat je buurman waarschijnlijk nog niet heeft.

Ik wist dat Porsche ooit tractoren maakte… maar niet dat je daarbij zelf moest trappen.

Deze combi kan me meer bekoren.

Zeker met zo’n verrekte handige toonbank annex picknicktafel aan de achterzijde.

Eigenlijk niet eens opzienbarend op deze beurs: ‘gewoon’ een Moots met 3D geprinte lugs. Het staat er gewoon.

Gravel is populair: Cervelo doet goed zaken met de Aspero. Het is een breed inzetbaar apparaat… getuige de derde plek onder Joris Nieuwenhuisen bij het NK Cyclocross vorige week.

Oók e-bikes mogen getuned worden. Officieel niet met een chip, maar niemand die je verbiedt om wat blingbling te monteren.

Dat het cyclocrossteam van Sven Nys nogal wat aandrijf-issues kende dit crossseizoen is algemeen bekend. Gelukkig liepen er op de beursvloer ruim voldoende analisten rond die het probleem wel eens zouden duiden…

Méér bewegingsvrijheid tijdens het indoor-trainen. Al hoop ik niet er thuis óók zoveel mensen rond je zullen staan.

Ook op je gravelbike: Slam that stem!

Man vindt eindelijk een fiets die matcht met zijn trui.

Oók de Italiaanse wielerstallen zien dat er ook buiten Toscane volop populaire Strade Bianchi’s – of Fango’s – liggen.

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments