Icon Wheels introduceert G4.0 Disc carbon gravelwielen

Hoog, breed, tubeless, carbon én gebalanceerd

Wie vooral offroad rijdt, weet dat breder rubber al snel veel voordelen oplevert. Een grotere, bredere band geeft meer tractie, meer comfort, meer zekerheid én minder rolweerstand. Althans, als je zo’n brede band ook combineert met een bijpassende velg en tubeless maakt. Het Belgische Icon Wheels lanceert daarom nu de G4.0 Disc-gravelwielen. Deze hebben 40 mm hoge carbon velgen met een interne breedte van 26 mm en in de lichtste uitvoering een gewicht 1.530 gram. Ze zijn er vanaf € 1.199.

Het Belgische wielenmerk Icon Wheels timmert al enkele jaren flink aan de weg. Maar niet alleen aan de weg; ook in het veld duiken de wielen steeds vaker op. Letterlijk; diverse professionele veldrijders rijden met wielen van Icon. Met de populariteit van gravelbikes is het logisch dat het wielenmerk ook daar z’n pijlen op richt. Dat deed men tot voor kort met de G3.0 Disc, een wielset met een carbon velg met een hoogte van 30 mm en een interne breedte van 23 mm waar banden tot een breedte van circa 42 mm op passen. Met de nu nieuwe G4.0 Disc wordt het aanbod – letterlijk – verbreedt.

Icon Wheels G4.0 Disc gravelwielen – carbon wielen voor gravelbike

Icon G4.0 Disc: hoger en breder

Net als de andere carbon velgen van het merk, is de G4.0 Disc velg óók in huis ontwikkeld. Deze nieuwe velg is met 40 mm niet alleen hoger dan die van de G3.0, maar is met een interne breedte van 26 mm óók breder. De Icon G4.0 Disc gravelwielen zijn dan ook geschikt voor banden tot 50 mm breedte. Het zijn haakloze velgen die tubeless-ready zijn.

Rondom het ventielgat heeft Icon er voor gezorgd dat er een vlak aanlegvlak is voor de moer van het ventiel. Bij veel hoge velgen met een flinke radius is dit niet het geval, waardoor het soms lastig is om een ventiel voldoende straks – en luchtdicht – te monteren in de velg.

Bijzonder is ook dat Icon de velgen balanceert. Door het maken van een ventielgat, maar vervolgens ook weer monteren van een ventiel, zijn vrijwel alle wielen enigszins uit balans. Icon voorziet daarom tegenover het ventielgat in een kleine verdikking in de velg. Dit is een ontwerpdetail dat Icon bij z’n C5.0 Disc aerowielen voor het eerst heeft toegepast. Volgens Icon hebben tests uitgewezen dat je al vanaf zo’n 35 km/h merkbaar trillingen in het wiel krijgt als gevolg van onbalans. Maar of je er bij de snelheden op een gravelbike écht profijt van zult hebben…? De gedachte is wat ons betreft op zich wel interessant.

Icon gaat zo ver dat ze hun carbon velgen balanceren. Exact tegenover het ventielgat zit een kleine verdikking in de velg die het gewicht van een ventiel moet compenseren, zodat er geen trillingen ontstaan. Maar of je hier echt wat van merkt…?

Icon Wheels bouwt z’n wielen op rond verschillende naven van DT Swiss. Zo zijn ook de nieuwe G4.0 Disc gravelwielen verkrijgbaar met de DT Swiss 180 EXP, 240 EXP en 350-serie naven. De voornaaf heeft een inbouwmaat van 100×12 mm, de achternaaf 142×12 mm. En omdat het DT Swiss-naven betreft heb je ook altijd de keuze voor een courante cassette-passing bij de achternaaf. Van Shimano 11 speed en 12 speed, naar Sram XD en XDR-passing tot Campagnolo’s N3W voor 11, 12 of 13-speed cassettes. De keuze voor het type naaf heeft uiteraard invloed op gewicht én prijs:

  • G4.0 Disc – DT180 EXP – 1.530 gram: € 1.699;
  • G4.0 Disc – DT240 EXP – 1.560 gram: € 1.399;
  • G4.0 Disc – DT350 – 1.620 gram: € 1.199

Zoals bij alle wielen die Icon Wheels op de markt zet, zijn ook de G4.0 Disc gravelwielen verkrijgbaar via het ‘Ready2Ride’-concept. Dat wil zoveel zeggen dat je bij je bestelling online de wielen ook compleet kunt configureren met banden, cassette én remschijven.

Bron en meer info: www.icon-wheels.eu

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments