Lezyne Tubeless Pro Plugs voor duurzame reparatie van je tubeless band

In Nederland is de kans dat je een tubeless-band lek rijdt niet groot. Grote, scherpe stenen vind je – met uitzondering van Zuid-Limburg – alleen in iemands Japanse tuin. En als je daarin lek rijdt heb je vermoedelijk meer problemen met de eigenaar dan met je tubeless-band. Maar ook al is de kans klein, nul risico is er nooit. Repareren onderweg kan met een plug. Lezyne presenteert nu de Tubeless Pro Plugs, voor een meer permanente oplossing als je eenmaal thuis bent.

Lezyne Tubeless Pro Plugs – Reparatie plug voor tubeless banden

Tubeless-setups voor je mountainbike of gravelbike brengen een aantal belangrijke voordelen. Zo verlaag je (off-road) de rolweerstand, heb je méér tractie en comfort én is de kans op lekrijden een stuk kleiner. Het vloeibare dichtmiddel dicht in de regel kleine gaatjes prima af, nog zonder dat je er ooit wat van merkt. Maar 100 procent feilloos is óók een tubeless-setup niet. Sommige gaten zijn simpelweg te groot om door vloeibaar dichtmiddel gedicht te worden.

Om een lek gereden tubeless-band te repareren zijn pluggen doorgaans een prima ‘quick fix’. De bedrijfszekerheid van die pluggen over een langere periode is echter niet gegarandeerd. Lezyne, die zelf ook pluggen voor snelle reparaties levert, onderkent dat. Daarom introduceert het bedrijf nu de Tubeless Pro Plugs, die een meer duurzame, permanente oplossing zijn voor een lek gereden tubeless-band.

Leentjebuur uit de auto industrie: Lezyne Tubeless Pro Plugs

Tubeless banden zijn niet voorbehouden aan fietsen. Nee, nog vóór ze goed en wel ingeburgerd raakten op de tweewieler waren ze al jaren gemeengoed bij auto’s. Ook z’n laatste nieuwigheid haalt Lezyne rechtstreeks uit de auto industrie. De Tubeless Pro Plugs zijn paddenstoelvormige pluggen met een stuk ijzerdraad aan het uiteinde. Het stukje ijzer heeft twee functies: zo is het meteen een rasp om het gat te ruimen, zodat de plug goed past en afdicht. Daarnaast trek je hiermee de grote ‘plakker’ aan de binnenkant van de band goed strak aan.

1. Rondom het gat de binnenkant van de buitenband opruwen.

2. Lijm aanbrengen.

3. Plug door het gat steken.

4. Plug aantrekken.

5. Uiteinde afknippen.

De Tubeless Pro Plug wordt uiteindelijk verlijmd. Net als bij een binnenband ruw je dus het oppervlak aan de binnenkant van je buitenband eerst op. Met lijm tussen de band en de grote plakker en het gat gedicht door de plug, ontstaat zo een hermetische afsluiting. Deze reparatiemethode is, ten opzichte van een losse plug, zodoende meer bedrijfszeker over een langere periode en maakt dat je je buitenband niet alsnog vroegtijdig afschrijft, aldus Lezyne. En aangezien dit bij veel autobanden ook al jaren wordt toegepast, hebben we weinig redenen om te twijfelen aan die claim.

De Tubeless Pro Plugs-set kost € 17,45 en bevat pluggen in drie maten: 3, 3,5 en 4 millimeter, telkens twee stuks. Lezyne levert de reparatieset inclusief twee schuurpads en twee tubes lijm.

Bron en meer info: ride.lezyne.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments