Merida NL Gravel Series 2024: Schwalbe stapt in als sponsor

Kalender vierdelige gravelwedstrijdserie bekent

Sinds 2022 wordt er óók in Nederland op stelselmatige wijze wedstrijd gereden op de gravelbike binnen de NL Gravel Series. Sinds vorig jaar heet de serie officieel de Merida NL Gravel Series en inmiddels begint het gravelracen een vaste waarde te worden op de kalender. Voor 2024 treedt bandenfabrikant Schwalbe ook bij als sponsor van de serie, waarvan inmiddels de kalender bekend is, met vier wedstrijden, waaronder een Nederlands Kampioenschap.

Merida NL Gravel Series nu ook gesponsord door Schwalbe

De NL Gravel Series, of sinds vorig jaar officieel de Merida NL Gravel Series, mag inmiddels gerust een succesnummer genoemd worden. Althans; het simpele gegeven dat de serie ook in 2024 doorgravelt, onderschrijft dat er duidelijk behoefte is aan het om-het-hardst-gravelen tegen elkaar. En de kaarten liggen vooralsnog ook goed geschud voor de toekomst. Zo verbond fietsfabrikant Merida zich vorig jaar aan de NL Gravel Series middels een meerjarig sponsorcontract. En vanaf dit jaar is ook bandenfabrikant Schwalbe als sponsor aan de serie verbonden.

Schwalbe sponsort de NL Gravel Series 2024

Met z’n G-One R en G-One RS heeft Merida NL Gravel Series co-sponsor Schwalbe uiteraard passend materiaal voor gravelaars die hun kick halen uit het rijden van off road criteriums van 100 of méér kilometers.

Ook in 2024 compacte omlopen, puntenklassement en nationale titel

Aan de opzet van de Merida NL Gravel Series is voor 2024 in de kern niets veranderd. Dat betekent dat elk van de wedstrijden wordt verreden op een omloop van circa 10 kilometer. Dat stootte tijdens de opzet van de serie, als voortvloeisel uit het eerste Nederlands Kampioenschap Gravel in 2021, op wat weerstand. Maar de keuze is naast bewust ook essentieel gebleken om de serie levensvatbaar te maken. Want een groot en lang parcours is extreem uitdagend om afgezet en daarmee veilig te krijgen. Daarbij geeft een iets kortere ronde de mogelijkheid om het gravelracen óók voor publiek wat interessanter te maken.

De Merida NL Gravel Series is ook bewust eenvoudig qua opzet en reglemtenen. Zo zijn er maar twee categorieën: mannen en vrouwen. In beide gevallen wordt er circa 195 minuten gereden, wat neerkomt op een gemiddelde wedstrijdafstand zo’n 120 kilometer bij de heren en 100 kilometer bij de vrouwen. Bij iedere wedstrijd zijn er punten te verdienen. De stand in het puntenklassement bepaalt de startopstelling en uiteraard wie aan het einde van de serie het klassement wint. De laatste wedstrijd, die op 28 september in Meerveld is eveneens het NK Gravel.

Merida NL Gravel Series 2024: vier gravelraces

Het 2024-seizoen van de Merida NL Gravel Series omvat vier wedstrijden. Die vinden allemaal plaats op locaties die al eerder de Serie ontvingen en worden dus georganiseerd door partijen met inmiddels redelijke ervaring. De wedstrijd op 16 juni in Zandvoort haakt aan bij het 24 uurs-evenement van Cycling Zandvoort.

  • 2 juni – Aalten
  • 16 juni – Zandvoort
  • 14 september – Epe
  • 28 september – Meerveld – Eveneens het Nederlands Kampioenschap Gravel 2024

Laagdrempelig, maar ook racen tegen (ex)profs

Voor het deelnemen aan de Merida NL Gravel Series heb je géén KNWU-wedstrijdlicentie nodig. De organisatie wil bewust de drempel laag houden en als niet-gelicencieërde gravelbiker kun je dus meedoen aan de wedstrijden. Laagdrempelig wil alleen nog niet zeggen dat je als fanatiek gravelbiker mee zult doen voor de bloemen; de voorbije edities brachten namelijk volop (ex)profs en flink getrainde amateur wedstrijdbikers bijéén. Er werd dan ook op een erg hoog tempo gefietst. Dat haalt misschien het laagdrempelige wat onderuit. En alleen daarom al zou het mooi zijn als het deelnemersaantal toeneemt, want dat zou het in de toekomst mogelijk kunnen maken om wél verschillende categorieën bij de Merida NL Gravel Series in te voeren.

Er zijn weinig eisen waaraan je gravelfiets moet voldoen. Bandbreedte is geheel vrij. Opzetsturen of rechte, mountainbikesturen zijn echter niet toegestaan.

Naast het wedstrijdrijden om-het-hardst, kunnen ook meer avontuurlijke gravelbikes terecht bij de Merida NL Gravel Series 2024. Want bij elke wedstrijd worden ook tochten uitgezet die op basis van een gps-file rijdt. Heb je dus toch de behoefte om – al dan niet demonstratief – te laten zien dat gravelbiken beslist niet om-het-hardst hoeft én minimaal een overnachting includeert… ga zeker eens kijken in Aalten, Zandvoort, Epe of Meerveld!

NL Gravel Series

Bron en meer informatie: www.nlgravelseries.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments