NL Gravel Series heeft vanaf 2023 met Merida nieuwe hoofdsponsor

Gravelwedstrijdserie krijgt volop vervolg

Met fietsfabrikant Merida heeft de NL Gravel Series een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Een die nota bene een meerjarige overeenkomst heeft gesloten met wat dus nu de Merida NL Gravel Series heet. Daarmee lijkt de gravelwedstrijdserie in de komende jaren dus volop vervolg te krijgen. Inmiddels is ook de kalender voor 2023 bekend, met daarop vijf gravelraces, waarbij die op 9 september in Banholt meteen dubbelt als Nationaal Kampioenschap.

Merida NL Gravel Series – gravelraces

Merida nieuwe hoofdsponsor voor meerdere jaren

Wat in 2021 in rondom Epe begon als het eerste Nederlands Kampioenschap Gravel kreeg in 2022 een vervolg met een heuse NL Gravel Series. Op diverse plekken in Nederland werden nieuwe gravelwedstrijden georganiseerd, of de NL Gravel Series sloot aan bij al bestaande evenementen voor gravelbikers. Oók in 2023 en de jaren daarna, krijgt de serie een vervolg. Afgelopen week werd namelijk bekend gemaakt dat Merida zich als titelsponsor voor meerdere jaren aan de NL Gravel Series verbindt. Vanaf nu heet de serie dan ook de Merida NL Gravel Series.

Voor Merida Benelux was de keuze om de serie te sponsoren niet moeilijk. Ook zij zien de toename in populariteit van gravelbikes én gravelevenementen. Daarbij draagt het merk wedstrijdsport en warm hart toe. Zo waren ze óók jaren lang sponsor van de Burgersdijk Bergrace-wedstrijdserie die erg populair was bij een breed publiek, maar helaas ter zielen is gegaan.

Bart Oosting van Merida Benelux licht toe:

“Als Merida zijn we echt een sportief merk. We dragen de wedstrijdsport altijd een warm hart toe, en de steeds populairder wordende gravel discipline biedt natuurlijk ook kansen voor Merida. We vinden de NL gravel series een fantastisch initiatief, zeker omdat hier de wedstrijdsport gecombineerd word met een toertocht. Dit komt de breedte van de sport ten goede, en versterkt de essentie van de gravel discipline: het genieten op de fiets.”

Merida NL Gravel Series 2023

Compacte omlopen, puntenklassement en nationale titel

Bij de Merida NL Gravel Series wordt er telkens gereden op omlopen van circa 10 kilometer. Dit is bewuste keuze met oog op het kunnen afzetten en daarmee zo veilig mogelijk maken van de wedstrijdparcoursen. Ook probeert men zo de wedstrijden interessant te maken voor publiek.

De verdere opzet van de wedstrijdserie is bewust eenvoudig gehouden. Zo zijn er maar twee categorieën: mannen en vrouwen. De mannen rijden hun wedstrijd over 3 uur, bij de vrouwen is de winnaar bekend na 2 uur trappen. Naast een Nederlands Kampioenschap waar dus de nationale gravel-titel gewonnen kan worden, is er bij de Merida NL Gravel Series een puntenklassement. Bij iedere wedstrijd zijn er punten te verdienen. De stand in het puntenklassement bepaalt de startopstelling en uiteraard wie aan het einde van de serie het klassement wint.

Merida NL Gravel Series 2023: vijf gravelraces

De kalender van de Merida NL Gravel Series omvat in 2023 vijf wedstrijden. Zoals vorig jaar wordt daarbij ook aangehaakt bij bestaande evenementen. Zo zien we – net als vorig jaar – ook Zandvoort op de kalender. Daar haakt de gravelserie aan bij het 24 uurs-evenement van Cycling Zandvoort. Op 9 september vormen de hoogtemeters van het parcours in Banholt óók het decor voor het Nederlands Kampioenschap.

  • 14 mei – Aalten
  • 10 juni – Zandvoort
  • 9 september – Banholt – Eveneens het Nederlands Kampioenschap Gravel 2023
  • 23 september – Meerveld
  • 14 oktober – Epe

Laagdrempelig, maar ook racen tegen (ex)profs

Voor het deelnemen aan de Merida NL Gravel Series heb je géén KNWU-wedstrijdlicentie nodig. De organisatie wil bewust de drempel laag houden en als niet-gelicencieërde gravelbiker kun je dus meedoen aan de wedstrijden. Laagdrempelig wil alleen nog niet zeggen dat je als fanatiek gravelbiker mee zult doen voor de bloemen; de voorbije edities brachten namelijk volop (ex)profs en flink getrainde amateur wedstrijdbikers bijéén. Er werd dan ook op een erg hoog tempo gefietst. Wat dat aan gaat zou het mooi zijn als het aantal deelnemers dusdanig toeneemt, dat er wél in verschillende categorieën gravelraces gehouden kunnen worden.

Overigens kun je ook als avontuurlijke gravelbikers die niet zo nodig hoeft te racen terecht bij de Merida NL Gravel Series. Zo wordt bij elke wedstrijd ook één of meerdere tochten uitgezet die op basis van een gps-file te rijden zijn. Op welk tempo je rijdt en of je onderweg wilt blijven kamperen als heuse bikepacker… is aan jou.

NL Gravel Series

Bron en meer informatie: www.nlgravelseries.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments