Mountainbikeroute Dijkgatbos krijgt technische uitbreiding

Gronddepot wordt (deels) ‘skillspark’

Net iets ten noorden van de mountainbikeroute in het Dijkgatbos ligt het gronddepot Wierholt. Deze verhoging in het landschap wordt het decor van een nieuwe mountainbikeroute. Een korte route, maar voorzien van diverse Technical Trail Features!

Het Dijkgatbos ligt in net iets ten zuiden van Den Oever en noordoosten van Wieringerwerf. We spreken dus over noordwest Nederland. Op de plek waar in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetter de dijk tussen de polder Wieringermeer en het Ijsselmeer opblies, is na herstel een natuurgebied ontstaan. Sinds 2004 ligt er in dat gebied een mountainbikeroute. Hoewel maar 8,4 kilometer lang, slingert ‘ie horizontaal én — jawel — zelfs verticaal.

Via een verbindingsroute kom je uit bij het ‘Hendrik’s pad’ dat langs de Hooge Kwelvaart is aangelegd, waarmee je de route tot bijna 19 kilometer kunt uitbreiden. Langs die verbindingsroute ligt ook het voormalig gronddepot ‘Wierholt’.

Staatsbosbeheer is eigenaar van dat gronddepot en heeft onlangs toestemming gegeven voor de aanleg van een route op dit gronddepot. Het hoogteverschil leent zich uitstekend voor een korte, technische route met talloze Technical Trail Features (TTF).

Geprojecteerde route op Wierholt

Bron: Facebookpagina van MTB Dijkgatbos.

De hoofdlijnen van het plan zijn inmiddels vastgesteld, alsook een eerste aanzet voor de loop van de route, zoals in bovenstaand kaartje zichtbaar is. Dit dient slechts al leidraad, zo lezen we op de Facebookpagina van MTB Dijkgatbos. De exacte positie en type TTF’s worden later nog vastgesteld tijdens de eerste werkzaamheden. Hierdoor kan men ze ‘in het veld’ optimaal afstemmen op de overige gebruikers van het gebied. Er is namelijk met Staatsbosbeheer afgesproken dat mountainbikers zo veel mogelijk uit het zicht blijven rondom het uitzichtpunt. En ook dat er zo min mogelijk kruisingen komen met de bestaande wandelpaden.

Drie onderdelen

De route zal uit drie onderdelen gaan bestaan. Zo is er een hoofdlijn zónder technische elementen. De uitdaging zal hem hier vooral in het hoogteverschil zitten en is dus vooral fysiek uitdagend. Men hoopt hiermee óók aantrekkelijk te zijn voor beginnende mountainbikers. Parallel aan de hoofdlijn zullen TTF’s aangelegd worden. Je hebt zodoende keuze en kunt stapsgewijs je route uitdagender maken. Het westelijke talud is minder steil; hier is een skillpark geprojecteerd. Dit is een compact parcours met talloze TTF’s kort op elkaar, te denken valt aan drops, rotsen, skinnys en stepups. Dit gedeelte is dus specifiek bedoeld voor het ugpraden van je rijskills.

Helft van budget al bij elkaar

Nadat de gebruiksovereenkomst is getekend, zal er dit najaar al begonnen worden met de aanleg. Om de kosten te dekken wordt er geld opgehaald. Mede dankzij de gemeente Hollands Kroon heeft men nu ongeveer de helft van het totaal benodigde budget al binnen. Er wordt nog gezocht naar sponsoren die bij willen dragen om het gehele budget rond te krijgen.

Bron: www.facebook.com/mtbdijkgatbos

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments