Mountainbikeroute Holten krijgt een periodieke omleiding

Omleiding ontziet zandhagedissen

De route op en rond de Holterberg nabij Holten krijgt gedurende het voorjaar en zomer een korte omleiding. De reden: delen van de singletracks zijn óók favoriet bij zandhagedissen.

Boswachter Kees Jan Westra van Staatsbosbeheer licht toe:

Vanaf deze week wordt een deel van de blauwe MTB-route nabij de singletrack langs het Hazenpad en de Grensweg in Holten afgesloten. Dit is nodig om de zandhagedis te beschermen, die daar veel voorkomt. De route wordt omgeleid via de Plaggenweg en de Haarlerweg. Ter plaatse wordt de omleiding aangegeven met de bekende blauwe MTB-route bordjes. De omleiding duurt tot ten minste 1 oktober aanstaande.

Zandhagedis op de Rode Lijst

Op de plek van de omleiding wordt de grond door onze dikke-bandenfiets wat rul gereden, doordat het ook behoorlijk veel zon krijgt. Die rulle grond én de warmte maakt het tot een ideaal terrein voor de kleine zandhagedis. Ze warmen er graag op en het is ideaal om hun eitjes af te zetten. De zandhagedis staat op de Rode Lijst en is een diersoort die dus gebaat is bij extra bescherming.

Om de zandhagedissen en ook insecten meer ruimte te geven zijn er al diverse zandplekken op de heide op de Sallandse Heuvelrug bijgemaakt. Maar de lokale fauna heeft natuurlijk niet veel boodschap aan paadjes die gemarkeerd zijn met routebordjes. Het gevolg is dan ook dat er helaas veel zandhagedissen werden doodgereden op singletracks waar veel zonneschijn op valt. Na diverse meldingen van particulieren heeft Staatsbosbeheer een breder onderzoek ingesteld naar alle fiets- en wandelpaden en verharde wegen in het leefgebied van de zandhagedis. Hieruit bleek dat op de singletrack langs het Hazenpad en de Grensweg bij Holten veel zandhagedissen worden aangereden.

Periodieke omleiding

In samenspraak met Routenetwerk Twente en diverse lokale wielerverenigingen betrokken bij de aanleg en onderhoud van de route, is besloten om een periodieke omleiding in te stellen. Van maart tot oktober zal een klein deel van de route worden afgesloten, zodat precies deze plekken kunnen worden ontzien. Van een permanente omleiding is dus géén sprake, vooral omdat dat ook bezwaren met zich mee bracht.

Mountainbikeroute Holten, omgeleid vanwege zandhagedissen

Netto betekent dit dat je gedurende de zomerperiode dus marginaal minder singletrack hebt in een route die, getuige de winst van de Gouden Schop in 2017, nog altijd uitdagend genoeg zal zijn. Voor ons als mountainbikers een klein compromis, ten gunste van de natuur én onze reputatie, wat ons betreft.

Bron en meer info: www.boswachtersblog.nl

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments