Mountainbikeroutes rondom Essen (België) in aanleg

Nog meer mogelijkheden in de grensstreek

Na de opening van de mountainbikeroutes op de Kalmthoutse Heide krijgt de grensregio tussen Bergen op Zoom en Antwerpen nóg meer mountainbikeroutes.

Rondom het Belgische Essen vind je straks twee mountainbikeroutes die gekoppeld worden via een verbindingslus van 39 kilometer.

Banner Essen Mountainbikeparadijs

Wie rondom de Kerstperiode de cyclocrosswedstrijden via televisie en de livestreams gevolgd heeft, heeft misschien de borden bij de wedstrijd in Essen zien hangen. Borden met de tekst ‘Essen, mountainbikeparadijs’. Een nogal boude claim, denk je misschien. Genoeg reden om daar eens in te duiken. Zeker omdat Essen op een steenworp afstand ligt van het mountainbikeroutenetwerk Grenspark Kalmthoutse Heide. En daar was het voorbije jaar het nodige om te doen…

Twee mountainbikeroutes en één verbindingslus

Toerisme Essen werkt op dit moment aan drie mountainbikeroutes rondom Essen. Of eigenlijk twee routes, die onderling verbonden met een verbindingslus van 39 kilometer. 75% van die lus gaat over onverharde wegen. Eén van de twee mountainbikeroutes aan die verbindingslus is de mountainbikeroute in de Horendonkse Bossen. Deze route van circa 11 kilometer bestaat al langer. De bewegwijzering laat echter te wensen over. De route is dan ook toe aan een optimalisatie en op twee plekken wordt het tracé ook aangepast.

Overzichtskaart mountainbikeroutes Essen

In de Wilderste Duintjes komt een volledig nieuwe mountainbikeroute. Met een lengte van 6 kilometer wordt dat een relatief korte, maar op den duur technische route. Het tracé loopt langs de randen van het domein, lokaal vooral bekend om de loop- en wandelroutes. Op een later moment krijgt de route een uitbreiding met hindernissen, of ‘technical trail features’ (TTF’s) zo u wilt.

Voor de opwaardering van de bestaande route en de aanleg van de twee nieuwe routes werken Sport Vlaanderen, MTB-Club Noorderkempen en het Agentschap Natuur en Bos samen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Het streven is dat ook de volledig nieuwe lus in de Wilderste Duintjes in het voorjaar van 2021 gereed is.

Wilderste Duintjes en Horendonkse Bossen

Links het traject van de volledig nieuwe route in de Wilderste Duintjes. Rechts het vernieuwde tracé van de opgewaardeerde route in de Horendonkse Bossen.

Meer spreiding in grensgebied

Het afgelopen najaar was er toch wel redelijk veel te doen rondom het nieuwe mountainbikeroutenetwerk Grenspark Kalmthoutse Heide, dat op een steenworp afstand ligt van de gemeente Essen. Met de komst van dat routenetwerk zijn de toegangsregels voor bikers in dat gebied wat aangescherpt, of de bestaande regels worden op zijn minst meer benadrukt. Het moet er toe bijdragen dat de recreatiedruk van verschillende groepen recreanten onderling en op het gebied wat meer verspreidt wordt. Echter, de nieuwe mountainbikeroutes hebben ook een aanzuigende werking. Daarnaast is er een aanwas van nieuwe bikers door de Covid-19 situatie, waardoor de toegenomen drukte veel meer geconcentreerd is op de vier compacte singletracks van het Grenspark.

Het nieuwe mountainbikeroutenetwerk rondom Essen krijgt onder meer een verbinding met het mountainbikeroutenetwerk Grenspark Kalmthoutse Heide. Daardoor kan het Essense netwerk bijdragen aan verlichting van de druk op de routes in het Grenspark.  Ten noorden komen ook verbindingen met de mountainbikeroutes aan de Nederlandse kant van de grens. Meer specifiek die van Bergen op Zoom (Boslust en Bergse Heide), Roosendaal en Rucphen.

Bron: www.vvvessen.be

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments