MTB-vignetten routes NM en UHR voor 2020

Nu steeds meer routes bedekt raken met gevallen blaadjes, komt ook het nieuwe jaar in zicht. Een nieuw jaar met wederom een vergroot aanbod van trails.

Op veel routes geldt een vignet-plicht. In Nederland zijn er twee partijen die vignetten uitgeven voor meerdere routes*: Natuurmonumenten en MTB Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels zijn de 2020-versies van beide partijen verkrijgbaar.

* N.B. Een aantal mountainbikeroutes in Nederland die niet onder de MTB Utrechtse Heuvelrug of Natuurmomumenten vallen hebben een eigen vignet.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten (NM) heeft meer dan 300 kilometer aan mountainbikepaden. Voor de routes in Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag geldt een vignet-plicht. Bij alle andere routes wordt het gewenst een vignet bij je te hebben. Met de aanschaf van een vignet draag je namelijk ook bij aan de kosten van onderhoud van de routes waar geen vignetplicht is.

Het MTB-vignet van NM 2020 kost €12,00. Ben je NM-Lid, betaal je €9,00. Het vignet is verkrijgbaar bij de bezoekerscentra bij de routes met vignet-plicht en uiteraard online via: www.natuurmonumenten.nl/mtb/vignet

Overigens is het 2020-vignet is ook geldig in de laatste twee weken van 2019.

Save-Me QR code
De vignetten van NM zijn voorzien van een Save-Me QR Code. Met deze code kunnen hulpverleners of anderen je medische en ICE gegevens inzien in geval van een ongeluk. Hiervoor moet je een profiel aanmaken en activeren. Op de website van NM vind je de uitleg hoe dat in zijn werk gaat.

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug wordt ook wel eens ‘Het trailcentrum van Nederland’ genoemd. Niet geheel onterecht, als je kijkt naar wat je op de Heuvelrug kunt vinden. In totaal zijn er 9 routes te vinden.

Voor al deze routes geldt een vignetplicht. Vanaf 22 november is het vignet voor 2020 beschikbaar via diverse (lokale) verkooppunten zoals fietsenwinkels en horeca. Het vignet 2020 is geldig vanaf 1 december 2019 tot en met 31 december 2020 en kost, zoals altijd, €7,50.

Kijk voor een overzicht van verkooppunten op de website van MTB Utrechtse Heuvelrug. Een aantal webshops verkoopt het vignet ook online, waaronder Mantel en 12GoBiking.

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Henk Waalkens
Henk Waalkens
4 maanden geleden

Erg jammer dat je voor steeds meer mtb routes een vignet moet hebben.
Als ik als toerist een keer daar wil fietsen moet ik gelijk een jaar betalen, en dat vind ik ethisch niet in orde.

Ik snap dat een mtb route bouwen geld kost, maar er zijn ook andere voorzieningen bv wandelpaden die vrijwel allemaal vrij toegankelijk zijn.
Ook om toerisme en sportieve activiteiten te bevorderen zou het fraai zijn om te streven naar gratis voorzieningen. Of om de mogelijkheid te bieden om bv 1 euro per dag te betalen.

Wie het weet mag het zeggen.