Nieuws van de North Shore: Rocky Mountain ’18 Instinct en Pipeline

Langer, lager, flauwer en… meer veerweg

In navolging van de Element, Slayer en Altitude krijgt ook de Rocky Mountain Instinct – de medium travel 29er allrounder – voor 2018 een ingrijpende facelift.

Naar het programma kijkende lag een update geheel in de lijn der verwachtingen en de details kan je al haast raden: Boost spacing voor en achter, en glijlagers maken plaats voor industrielagers. De reach en wielbasis zijn langer en de balhoofdhoek is flauwer geworden. Daarnaast komt de Instinct met een eigen 2-bouts chainguide.

Daar blijft de update-slag niet bij. De veerweg van deze toch al zeer capabele fiets is namelijk van 130 mm vergroot naar 140 mm. Behouden blijven wel de Ride9 pasplaatjes, waarmee de geometrie van de fiets af te stellen is. Tot slot is de Instinct naast de standaard meegeleverde 29″ wielen met banden tot een breedte van maar liefst 2.6″ ook geschikt voor 27,5×3.0″ banden – als de noppen tenminste niet té hoog zijn; gemiddelde 2.8″-banden zouden ruimte over hebben.

Progressiever
Rocky Mountain heeft de onderhoudsbeurt aan de Instinct ook aangegrepen om wat wijzigingen door te voeren aan het veersysteem. Daar zien we eenzelfde update als bij de Element: een meer progressieve veercurve en meer support bij het sag-punt. Tegelijkertijd zou de gevoeligheid voor klein grut onder de wielen verbeterd zijn. De anti-squat is ook nog eens verhoogd, waardoor de trapefficientie ‘dramatisch is toegenomen’, aldus Rocky Mountain in hun persbericht.

Geometrie

Uitvoeringen: nieuwe naamgeving
De 29″ Instinct wordt evenals zijn 27,5″ Altitude broertje met 150 mm veerweg verkrijgbaar in vijf standaardmodellen, waarbij de naamgeving duidelijk onderscheid maakt in het gebruikte framemateriaal. Twee met aluminium frame’s, de Alloy 50 en Alloy 70, en drie met carbon frame’s, de Carbon 30, Carbon 50 en Carbon 70. De Carbon 30 krijgt als enige een Rock Shox Reba en SRAM NX 1×11 aandrijving. 50-serie fietsen zijn al voorzien van Fox Performance vering (met 34 mm vork) en SRAM GX 1×11 componenten. 70-serie fietsen krijgen Fox Performance Elite vering en Eagle 1×12 versies van de SRAM GX groep.

Net zoals afgelopen seizoen is er zesde model; een ‘BC Edition’ voorzien. Dit is een wat ruiger uitgevoerde versie van de C90. Rocky Mountain slaat hier echter een nieuwe weg in door hierbij niet enkel te kiezen voor een méér burly afmontage. Net zoals al te zien was bij de Altitudes van de Enduro World Series piloten: de Instinct C90 BC Edition krijg een andere link en langere demper met 155 mm veerweg tot resultaat. De Ride9 afstelmogelijkheid vervalt echter. Vooraan wordt dit gecomplementeerd door een Fox 36 voorvork met 160 mm. Overige ‘BC’ details zijn onder meer bredere NoTubes velgen – Flow Mk3 – en meer substantiële banden met een zachtere race ready compound. De balhoofdhoek vlakt met 0,6º af tot net onder de 66º en de reach van de BC Edition is 6 mm minder dan andere Instincts. Dit frame is overigens ook los verkrijgbaar.

Pipeline

Waar de Instinct standaard 140 mm veerweg combineert met 29″ wielen, maar óók compatible is met 27,5+ wielen, is de vernieuwde Pipeline het omgekeerde wat betreft wielen. De Pipeline kies je dus als je standaard de breedste sloffen wilt hebben. Het frame is – op de kleurstelling na – identiek aan de Instinct en heeft dan ook dezelfde details en veersysteem.

Pipeline Carbon 70

Geometrie

2x carbon, 2x aluminium
De Pipeline wordt geleverd in vier uitvoeringen. De Carbon 70 is het topmodel voorzien van SRAM GX Eagle en Fox Performance vork en demper. De Carbon 50 heeft diezelfde onderdelen, maar bespaard op onder meer een aluminium crank ten opzichte van een carbon versie op de Carbon 70 en eigen label stuur/stuurpen ten opzichte van RaceFace goodies op zijn duurdere broer. De Alloy 50 bezuinigt verder niet op de veerelementen en heeft eveneens een Fox Performance vork en demper. Qua aandrijving grijpt het aluminium topmodel terug op Shimano’s SLX met een 11-46t cassette als onderdeel van de 1x aandrijflijn. De Alloy 30, tenslotte, komt met RockShox’ Revelation voorvork en een Fox Performance achterdemper en een Shimano Deore aandrijfonderdelen.

Pipeline Carbon 50

Pipeline Alloy 50

Pipeline Alloy 30

Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

Foto’s: Marcus Riga / Rocky Mountain Bicycles
Meer info: bikes.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments