
Begin dit jaar zagen we tijdens de Velofollies-beurs de Théorème GR al opduiken op de stand van Origine Cycles. Nu is hij daadwerkelijk verkrijgbaar en past daarmee in een voorzichtige trend, waarin eerder ook Ridley al zijn Ignite GTX lanceerde. Dat Belgische merk bedacht er zelfs een nieuw label voor: de ‘alpine gravelbike’. Origine doet daar niet aan mee. De Franse fietsfabrikant houdt het bij de toevoeging van de letters ‘GR’ aan de typenaam van hun carbon crosscountry hardtail Théorème.
In het persbericht gooit men het vooral op het blanco canvas dat gravelbiken volgens hen is. Een discipline zonder vaste regels of grenzen. In lijn met hun bredere filosofie van het zelf kunnen samenstellen van je fiets, draait het vooral om keuzevrijheid: het zelf kunnen bepalen wat een fiets in feite is en wat je daarmee kunt. De Théorème GR is daarin ‘gewoon’ een aanvullende configuratieoptie van hun carbon XC-hardtail, maar dan met keuze-opties die eerder alleen op hun gravelbike Graxx beschikbaar waren. Denk aan een gravelstuur en andere aandrijflijnopties.

Théorème GR : dropbar mountainbike of flatbar gravelbike, mét of zonder vering
Van de Théorème hardtail heeft Origine Cycles de GTO en GTR-versies. Het verschil zit hem in het type carbon en hoe dat is toegepast. De GTR is daarbij net wat lichter dan de GTO. Maar met een gewicht van zo’n 950 gram, is het GTO-frame allerminst een zwaargewicht te noemen. En dit GTO-frame is ook de basis voor de Théorème GR. De Théorème GR komt vervolgens in twee smaken: de ‘standaard’ GR met een vlak stuur (lees: mountainbikestuur) en starre carbon voorvork, en de GR Ultra, met dropbar en optioneel een geveerde voorvork.
Die starre carbon voorvork is door Origine Cycles zelf ontwikkeld en weegt 535 gram. De inbouwhoogte is uiteraard aangepast om te werken met geometrie van het Théorème-frame. De remleiding loopt daarbij binnendoor. En over de remmen gesproken: de voorvork is uitgevoerd met een post mount-remklauwopname. Oftewel: je monteert er, net als op het frame, mountainbikeremklauwen op. Origine heeft uiteraard z’n configurator dusdanig ingesteld dat je ook de juiste remklauwen krijgt wanneer je de dropbar-configuratie kiest met bijbehorende rem-/schakelgrepen.
Geometrie
De keuze voor de framemaat verdient misschien wel wat extra aandacht. De geometrie van de Théorème GR is oorspronkelijk ontwikkeld als mountainbike met een vlak stuur. En dat betekent dat de afstand tussen zadel en de grepen flink kan oplopen zodra je er een gravelstuur op monteert. Dat kun je opvangen met de stuurpenlengte. Maar het kan ook de overweging zijn om bij een dropbar-opbouw juist een framemaat kleiner te overwegen dan je bij een traditionele flatbar mountainbike zou doen. Dat levert natuurlijk ook weer een ander rijgedrag op dan bij een ‘gewone’ Théorème als xc-hardtail.
De Théorème GR is er – net als z’n ‘originele’ xc-pendanten – in vier framematen.
De specificaties: die kies jezelf
Je stelt de Théorème GR – zoals altijd bij Origine Cycles – zelf online samen, maar hoeft daarbij niet te gokken. Niet qua onderdelen en ook niet bij de maat. Want zes dagen per week zijn er adviseurs te bereiken via de chat, mail of telefoon om je te helpen de juiste afweging te maken bij het configureren.
De Théorème GR met een vlak mountainbikestuur, een Shimano SLX aandrijving en DT Swiss X1900 wielen is er vanaf 2.372 euro. De GR Ultra is er een combinatie van Shimano GRX en SLX met vering vanaf 2.757 euro en met de starre carbon voorvork vanaf 2.854 euro. De kleur… die bepaal je uiteraard óók zelf. Na het configureren en bestellen kun je binnen 6 tot 7 weken al op avontuur met je nieuwe tweewieler.
Een gravelmountainbike of mountaingravelbike… waarom?
Waarom je überhaupt een mountainbikeframe zou gebruiken als basis voor een ‘dikke gravelbike’? Simpel: omdat het kan. Maar ook: omdat het werkt. Je hebt veel meer ruimte voor brede banden, wat niet alleen extra comfort oplevert, maar ook grip en controle op ruigere ondergrond. Bovendien is de geometrie van een moderne mountainbike hardtail wezenlijk anders dan die van de meeste gravelbikes. Denk aan een langere wielbasis en een luie stuurhoek, wat merkbaar meer stabiliteit geeft en gunstig werkt op vooral bij hogere snelheden in slecht terrein. Wil je met je gravelbike buiten de gebaande paden en richting de meer technische trails, dan is zo’n mountainbikeframe dus ineens helemaal zo gek nog niet. Ongeacht starre of geveerde voorvork; het is in deze opzet duidelijk meer dropbar-mountainbike dan gravelbike. Maar goed; de naam van het beestje maakt ook alleen maar uit als je dingen per se in hokjes wilt stoppen.
Bron en meer info: origine-cycles.com
Ik snap er niks meer van