Reizen | Zillertal, Tirol: de Isskogel-trails

Plus de Panoramaweg van Gerlos naar Zell am Ziller

Ondanks dat het Tiroolse Zillertal voornamelijk bekend staat om z’n uitgebreide netwerk van klassieke xc-routes, valt er ook voor trailtijgers het nodige te beleven. Vorig jaar schreven we over de Wiesenalm-trail boven het plaatsje Zell am Ziller, nu zijn de Isskogel-trails boven Gerlos aan de beurt. Berber en Sebastiaan waren er afgelopen zomer: “Vanaf het bergstation lopen verschillende varianten naar beneden, van makkelijk tot moeilijk. Zo kun je de 650 hoogtemeters tussen start en finish dus telkens weer op een andere manier ervaren. En toeren, dat hebben we ook nog gedaan: de Panoramaweg. Supermooi!”

Tekst: Sebastiaan Kruik // Foto’s: Arjan Kruik

Zillertal Isskogel trail panoramaweg


“Het leuke van de Isskogel-trails is dat ze zo zijn aangelegd, dat ze zowel beginners als gevorderden aanspreken. Zo kan iedereen pret maken. Rustig bochtjes draaien? Kan prima. Keihard knallen? Ook goed!”Sebastiaan, testrijder Velozine

Niet stoempen maar sturen

Het Tiroolse Zillertal staat bij mountainbikers vooral bekend om z’n uitgestrekte netwerk van klassieke crosscountry-routes. Klimmen over onverharde bos- en bergwegen naar een berghut, daar genieten van een kaffee und kuchen, en vervolgens weer afdalen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar omdat zulke tochten vooral je beenspieren op de proef stellen, kan je op een gegeven moment verlangen naar routes die ook je stuurvaardigheid uitdagen. En dat is precies de bedoeling van de trails op de flanken van de Isskogel, een van de huisbergen van het skidorp Gerlos.

De Isskogel-trails zijn niet nieuw; ze liggen er inmiddels een kleine tien jaar. De aanleg werd verzorgd door RideAble, een bedrijf dat gespecialiseerd is in biketrails en funparks. De aanleg was echter allesbehalve eenvoudig, herinnert Alex Ganster van RideAble zich wanneer ik hem om meer details vraag. “De Zillertal Arena legde de lat hoog”, vertelt de Oostenrijks trailbouwer. “We kregen niet alleen de opdracht om vijf trails te bouwen met verschillende moeilijkheidsgraad en elk bovendien met een eigen karakter, maar die trails moesten ook nog zo natuurlijk mogelijk in het landschap geïntegreerd worden, met minimale impact op de omgeving. Een enorme klus, waarmee we tweede seizoenen zijn bezig geweest. Nou ja, “we”… De lokale gemeenschap heeft flink bijgedragen. Zo hebben timmerlieden uit Gerlos de honderden meters aan plankieren in elkaar gespijkerd waarmee we de natte delen hebben moeten overbruggen”, aldus de Oostenrijkse trailspecialist.

Op de flanken van de Isskogel, een van de huisbergen van Gerlos, ligt een hele trits singletracks in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze zijn allemaal bereikbaar met de gondel vanuit Gerlos en uitstekend gemarkeerd. Alle trails starten bij de Iss-Flow, een makkelijk toegankelijk parkoers. Zo kan je altijd even rustig inkomen.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg

Dat wil zeggen… als er niet iets in de weg staat.

De trails beginnen boven de boomgrens.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg

Maar al snel rol je het bos in.

En daar is het heerlijk spelen…

… en gasgeven. Woeha!

Nog niet eerder meegemaakt, maar wel logisch; voordat je de lift in mag voor nog een rondje, moet je éérst je bike afspoelen.

Verschillende niveaus en karakters

Maar het resultaat mag er zijn, want de Iss-Flow, Iss-Shore, Iss-Tough, Iss-Natural en Iss-Vertical – de vijf singletracks die gezamenlijk de Isskogel-trails vormen – zijn zeer geslaagd. Tenminste, dat is mijn ervaring na twee dagen knallen. Met name de onderverdeling in verschillende niveaus is fijn. Zo kunnen beginnende trailtijgers zich stapje voor stapje bekwamen in het bedwingen van singletracks, zonder dat ze geforceerd uit hun comfort-zone moeten stappen. Dat kan wel, maar het hoeft niet. En daarbij heeft iedere trail ook nog eens een geheel eigen karakter

Dat maakt de Isskogels-trails erg toegankelijk. M’n zus Berber is een goed voorbeeld. Ze heeft een prima basistechniek, maar buitenlandse paadjes vindt ze vaak net iets te spannend. Op de Isskogel-trails kan ze langzaam inkomen en afdaling na afdaling haar niveau verbeteren en haar zelfvertrouwen laten groeien. O ja, voor wie geen ervaring heeft met dit soort trailcentra in de Alpen: omdat je naar boven gebracht wordt door een gondel, kun je een afdaling zo vaak als je wilt doen. Vooral door eenzelfde trail meerdere keren te rijden, leer je enorm veel. En ben je er aan toe, dan stap je over naar een wat moeilijkere trail.

De meest toegankelijke is de Iss-Flow, die vanaf de berghut Rössl Alm overgaat in de Iss-Shore. Dat is de sectie met die plankieren. Wie met een mtb-parkoers als dat op de Utrechtse Heuvelrug geen problemen heeft, rolt ook hier moeiteloos naar beneden. De Iss-Natural en de Iss-Tough, die parralel aan de Iss-Flow lopen, zijn een graadje lastiger. Steiler en vooral met meer stenen en wortels. Maar ook hier geldt: als je een goede basistechniek hebt, zijn deze twee trails prima te doen. De Iss-Vertical, de laatste van het vijftal, is wel een pittige. Hier zit een aantal uitdagende secties in, zeker als het nat is.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg
De Iss-Shore loopt voor een groot deel over plankieren. Niet heel erg moeilijk, wel spannend.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg

De Iss-Natural is alweer wat uitdagender.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg

En op de Iss-Vertical is het zo nu en dan alle hens aan dek.

De Iss-Tough, die begint achter Seppi’s, de beroemde après-skihut, is een van de leukste van het stel: snel, bochtig en op gepaste momenten plezierig uitdagend.


Zillertal Arena Panoramaweg

Op dag twee van ons verblijf in Gerlos zijn we na alweer een reeks lekkere afdalingen wel toe aan een hapje eten. We trappen daarom vanaf het Arena Center even een klein stukje omhoog naar de Latschenalm voor een glas skiwasser en een bord kaiserschmarren. Lekker! Tijdens het smikkelen overwegen we de opties voor de rest van de dag. Nog een paar keer op en neer over de Isskogel? Of toch nog even verder kijken in het gebied? Bij de Latschenalm begint namelijk de Panoramaweg, een route die over de flanken van de Isskogel, de Richtberg en de Karspitze naar Zell am Ziller slingert, waar er een aansluiting is op de smakelijke Wiesenalm-trail.

Klinkt goed en ís ook goed, zo blijkt. Want de Panoramaweg is werkelijk prachtig. Deze gravelweg glooit en plooit zich zonder al te extreme hoogteverschillen door het landschap. En omdat we ons min of meer op de boomgrens bevinden, is er vrijwel steeds vrij zicht op de bergen rondom. Prachtig! Maar het plan om helemaal naar de aansluiting met de Wiesenalm-trail te rijden blijkt toch wat te ambitieus. We stranden uiteindelijk bij de Kreuzwiesenalm, een gezellige hut aan de zuidkant van de Karspitze. En daar maken we rechtsomkeer, terug naar Gerlos. Jammer, volgende keer iets beter plannen. En geen foto’s maken, dat helpt ook.

Eerst even lekker lunchen op de Latschenalm. En dan lekker een toertje rijden.

De Panoramaweg van Gerlos naar Zell am Ziller – of vice versa – is een klassieke toerbikeroute.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg

De route loopt voornamelijk over een goed begaanbare gravelweg.

Dat wil niet zeggen dat er onderweg geen uitdagingen zijn.

Meerdere zelfs…

Zillertal Arena: de moeite waard?

Moet je helemaal naar het Zillertal rijden voor de Isskogel-trails? Als je alléén deze paden gaat rijden is dat wellicht wat teveel van het goede. Aan de andere kant: je houdt het er gerust een weekend lang uit, zeker als je gebruik maakt van de gondel. Je kunt dan lekker veel runs maken, waardoor je de verschillende trails alsmaar sneller en vloeiender kunt afwerken. Wij zijn wel zes keer achter elkaar van boven naar beneden gegaan. En dan gaat het steeds makkelijker. Bovendien: als je ‘klaar’ bent met de Isskogel-trails kan verkassen naar Zell, aan de andere kant van de berg om daar de Wiesenalm-trail te rijden. Dat wil zeggen: normaal gesproken. Vanwege stormschade gaat die fijne trail boven Zell dit seizoen namelijk niet open.

Jammer! Maar er zijn genoeg alternatieven, zeker als je er geen hekel aan hebt zelf je hoogtemeters te veroveren. De flowtrail bij Kaltenbach bijvoorbeeld. Met flow omlaag én omhoog. Op zoek naar meer uitdaging? Dan is de singletrack naar de oude douanepost op Hundskehljoch, op de grens met het Italiaanse Zuid-Tirol, zeker een tip. Of de Pfitscherjoch-trail bij het Schlegeis-stuwmeer. Na een uitdagende klim een espressootje doen in het Pfitscherjoch Haus aan de Italiaanse kant van de grens en dan weer terug. Lang verhaal kort: er zijn genoeg spannende trails te rijden in het Zillertal.

Zillertal Isskogel trail panoramaweg

Over singletracks slalommen of oldschool xc-tochten rijden: in de Zillertal Arena kan het allebei.

Informatie Isskogel-trails

Startlocatie en prijzen

Parkeren kan bij het dalstation van de Isskogelbahn in Gerlos. Je kunt de gondel omhoog nemen, een dagkaart kost 28 euro. Maar zelf de vereiste 650 hoogtemeters omhoog fietsen kan natuurlijk ook. Je neemt dan de gravelweg naar het Arena Center. De ingang van de Isskogel-trail ligt daar vlak onder.

Trails

Op de Isskogel liggen in totaal vijf trails, met een gezamenlijke lengte van ruim vijf kilometer. Het hoogteverschil tussen het startpunt bij het Arena Center en het dal is 650 meters. De trail bestaan geheel uit singletrack, waarvan het grootste deel door het bos loopt. De moeilijkheidsgraad loopt uiteen van blauw (S1) voor de Iss-Flow via rood (S2) voor de Iss-Natural en de Iss-Tough tot zwart (S2/S3) voor de Iss-Vertical. In alle gevallen geldt: de Isskogel is niet het domein van de full-face-brigade met dikke downhillbakken. De blauwe trails kun je ook met een xc-bike rijden, voor de overige volstaat een goede (lichtgewicht) trailbike.

Een andere fraaie trail in de Zillertal Arena is de Wiesenalm-trail boven Zell am Ziller die we al eerder beschreven hebben. Door middel van de hierboven eveneens beschreven Panoramaweg tussen Gerlos en Zell kun je beide trails met elkaar verbinden. Maar let op: vanwege ernstige stormschade is de Wiesenalm-trail deze hele zomer (2025) gesloten!

Beste tijd

Afhankelijk van het weer zijn de Isskogel-trails open van eind mei tot begin oktober.

Mountainbikeverhuur

Lijkt het je leuk de Isskogel-trails te rijden, maar je hebt geen geschikte mountainbike? Huren is dan een optie. Bij het dalstation van de Isskogelbahn vind je een mountainbikeverhuurder.


Gereden mountainbikeroutes

Bij Velozine steken we een hoop tijd, geld en moeite in de productie van reisverhalen. We willen je inspireren er op uit te trekken en aanmoedigen dezelfde mooie mountainbikeavonturen te beleven als wij. De route(s) die we voor dit verhaal gereden hebben we op onze Komoot-pagina geplaatst.




Algemene informatie Zillertal

Algemeen

Met de auto is het vanuit Utrecht ongeveer 950 kilometer rijden naar Zillertal. Vanuit Amsterdam gaan rechtstreekse vluchten naar het nabij gelegen Innsbruck, met een spoorverbinding tot Mayrhofen. Of je legt het gehele traject per trein af. Supercomfortabel en nog goed voor het milieu ook! Kijk voor meer info over vakanties in het Zillertal op zillertal.at. Hier vind je alles voor je vakantie, van uitstapjes tot accommodaties.

Slapen

In het Zillertal liggen 31 gespecialiseerde bikehotels. Hier ben je niet alleen verzekerd van een extra stevig ontbijt, maar kunnen ze je ook helpen met je routeplanning. En uiteraard is er in deze hotels een veilige overdekte stalling voor je bike aanwezig. Ook helpen ze graag bij het huren van een (e)MTB. Vaak worden de huurbikes bij het hotel bezorgd en opgehaald!

(e)MTB-verhuur

In het gehele Zillertal worden volop mountainbikes en vooral e-mountainbikes verhuurd. Het zijn er teveel om hier op te sommen, maar via deze link krijg je een goed overzicht van de verhuurlocaties in het Zillertal.

Routes en trails

Het gehele gebied omvat volgens de VVV meer dan 1.300 kilometer aan mountainbike-routes voor bikers van alle niveaus, veelal met uitzicht op een of meer van de drieduizenders die het dal flankeren. En nu we toch met cijfers strooien: je kunt volgens diezelfde VVV in het dal bij meer dan 150 berghutten terecht voor je natje en je droogje! Info over klassieke mountainbikeroutes vind je hier, een overzicht van alle singletracks vind je hier.

Gidsen

Er zijn in het Zillertal meerdere bedrijven die mountainbiketochten met begeleiding aanbieden. Zo leer je op een leuke en veilige manier het gebied kennen en kom je op plekken die je zelf niet zo even weet te vinden. Je vindt in deze link een overzicht van de gidsbedrijven.

Zillertal Activcard

Met de Zillertal Activcard, te koop voor drie, zes, negen of twaalf dagen, reis je onder meer dagelijks een keer gratis met de kabelbaan. Er zijn tien liften die de kaart accepteren, waaronder zeven die bikes meenemen. Daarnaast maak je met de Zillertal Activecard vrij gebruik van het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot de zwembaden en ontvang je leuke kortingen op verschillende sportieve en culturele uitjes. Hebben beide ouders een Zillertal Activcard, dan gaan kinderen gratis mee! Klik voor alle info op zillertal.at.

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments