Plons: in memoriam

‘Never grow up’, de subtitel van de video hierboven is meer dan van toepassing op Frank Nijs, bij de meesten in de mountainbike- en motorcrosswereld alles mountainbiker en fotograaf slechts bekend van zijn alter ego: Plons. Vandaag bereikte ons het bericht dat hij door een hartstilstand tijdens zijn favoriete bezigheid – fietsen – overleden is.
 
 

De toerkes die we zo’n 15 jaar geleden met hem rondom het Maasmechelse deden staan voor altijd in ons geheugen gegrift. Zijn verhalen, groots, kleurrijk – en soms ook nog waar – des te meer. Verhalen over hoe hij Bart Brentjens zijn leven had gered, nadat die op Mammoth Mountain zijn eerste World Cup had gewonnen. Verhalen over van het dak van een motel afspringen met je fiets in het zwembad. Verhalen over alle groten uit de mountainbikehistorie die niemand tot dan toe kende. Stuk voor stuk bijzondere verhalen, die steevast gepaard gingen met uitspraken als ‘Shitman!’, ‘ouwhoer, ik zeg ’t u!’ en zijn favoriete stopwoordje ‘weinig!’

Plons is een belangrijk onderdeel geweest in de mountainbikers die wij zijn geworden. Misschien niet zo zeer als rolmodel of een voorbeeld, maar impact… had-ie op ons zeker. Het was dan ook meer dan toevallig dat door die ritten er vrij snel een full-suspension mountainbike in de schuur stond. Met “5 Inch travel”, want dat was volgens Plons de perfecte hoeveelheid. En we moesten ook een dropperpost hebben, natuurlijk in die tijd een originele Gravity Dropper. In een oud artikel lazen we zelfs terug dat hij toen al voorspelde dat iedereen daar profijt van zou hebben, zelfs XC racers…

De herinneringen zullen voor altijd blijven!

Steelyboy & DeDwergs (a.k.a. Coen & Jeroen)

Frank Nijs Plons

Plons zoals we hem kenden: centraal in welk gezelschap ook. Hier tijdens een singlespeed toer ergens vroeg jaren ’00. Een tocht die die – zoals zo vaak – volop grensoverschreidend gedrag opleverde.
Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Keco ja die van de bos
Keco ja die van de bos
2 jaren geleden

Plons is nu en was al een legende zoiezo . Veel geleerd van hem en veel gelachen!
Hij rijd op zijn voorwiel in de hemel is nu bij vele hun #uwmajong (met alle respect voor jullie moeders zaliger natuurlijk )
Wa make
Weinig
Plonsaland will live forever

Inno
Inno
2 jaren geleden

Super text keco

Walter
Walter
2 jaren geleden

Shit man…