RockShox Flight Attendant upgrade-kits verkrijgbaar

Elektrisch geregelde demping voor Canyon, YT, Trek of Specialized

Vorig jaar introduceerde RockShox Flight Attendant: elektronisch geregelde demping van Pike, Lyrik en ZEB voorvorken en Super Deluxe achterdempers. Om met het spul te rijden moest je wel een complete bike kopen, want de veerelementen met deze slimme dempertechniek waren niet los leverbaar. Althans, tot nu toe; nu kun je namelijk je bike voorzien van een Flight Attendant upgrade-kit. Er zit nog wel een addertje onder het gras: je moet wel één van de specifieke fietsmodellen hebben van Trek, Specialized, YT of Canyon. En een spaarpot met nog flink wat euro’s.

RockShox Flight Attendant – System overview

RockShox Flight Attendant: draadloze, elektronische compressiedemping in 3 standen

Draadloze elektronische componenten: bij Sram en dochteronderneming RockShox zijn er ze dol op. Sinds vorig jaar tref je de draadloze AXS-technologie niet alleen meer in derailleurs en dropper-zadelpennen aan, maar óók in voorvorken en achterdempers. Met Flight Attendant belooft RockShox vering met méér efficiëntie. Anders gezegd: alleen vering als je die nodig hebt.

In feite is RockShox Flight Attendant een automatische drie-standen-compressiedemping. In de achterdemper én in de demper in de voorvork zit een motortje die de compressiedemping bedient. De motortjes worden elk door een eigen batterij gevoed. Metingen van een sensor in de trapas bepalen of de vering helemaal open, iets dicht of volledig dicht gezet wordt. Een computer bepaalt tijdens je rit elke 5 milliseconde of de demperinstellingen veranderd moeten worden, op basis van door jou vooraf ingestelde voorkeuren. Uitvoerige details en werking van het systeem lees je in ons nieuwsbericht van vorig jaar.

RockShox Flight Attendant – Nu ook verkrijgbaar via upgrade-kits

Flight Attendant nu ook als upgrade-kit

Bij de lancering pakte RockShox meteen breed uit met zowel Pike, Lyrik als ZEB voorvorken met de Flight Attendant-technologie. Met Super Deluxe-achterdempers heeft RockShox daarmee meteen het hele spectrum van fullsuspensions met 140 tot 170 mm veerweg afgedekt. Om ermee op pad te kunnen, moest je wel een complete fiets kopen. Canyon, Specialized, YT en Trek hadden meteen enkele modellen met de Flight Attendant-componenten in hun programma.

RockShox Fligth Attedant upgrade kit

Los kopen van een voorvork en/of achterdemper? Dat kon niet. Tot nu toe. Vanaf nu levert RockShox wel de Pike, Lyrik en ZEB voorvorken met Flight Attendant los. Althans, los… zónder fiets. Maar bij alleen die voorvork blijft het niet. De Flight Attendant upgrade-kits omvatten namelijk óók een achterdemper. Daarmee is meteen indirect de vraag beantwoord of je je bestaande Pike, Lyrik of ZEB voorvork kunt ombouwen naar Flight Attendant. Nee dus; deze upgrade-kits omvatten niet alleen de draadloze, elektronische dempertechniek, maar tevens de veerelementen. Echt goedkoop is de upgrade dan ook niet: de kits zijn er vanaf slik… € 3.080.

Bovendien kun je de Flight Attendant-upgrade ook alleen uitvoeren bij een select aantal fietsen. En niet geheel toevallig is dat grotendeels hetzelfde lijstje aan bikes dat je ook af fabriek met Flight Attendant kan krijgen van Specialized, YT, Canyon en Trek.

Trail, All Mountain en Enduro Upgrade Kits

RockShox levert drie versies van de Flight Attendant upgrade-kit. Die bestaan allemaal uit een voorvork, achterdemper, demper-hardware, trapassensor (alleen compatibel met Dub-cranksets, al is er ook versie voor de Shimano EP8-motor in de Canyon Spectral:ON), 2 AXS-batterijen, een lader en een spatbord voor de voorvork. Een bedieningsknop dien je los te kopen; al is het systeem óók zonder een remote op het stuur (deels) te bedienen.

 • Trail upgrade-kit:  € 3.030 – RockShox Pike en Super Deluxe Flight Attendant, geschikt voor:
  • Canyon Neuron 29 – modeljaren 2021 tot en met 2022;
 • Allmountain upgrade-kit:  € 3.080 – RockShox Lyrik en Super Deluxe Flight Attendant, geschikt voor:
  • Canyon Spectral – modeljaren 2019 tot en met 2022;
  • Canyon Spectral:ON – modeljaar 2023;
  • YT Jeffsy 29″ – modeljaren 2019 tot en met 2022;
 • Enduro upgrade-kit: € 3.130 – RockShox ZEB en Super Deluxe Flight Attedant, geschikt voor:
  • Trek Slash – modeljaren 2021 tot en met 2022;
  • Specialized Enduro – modeljaren 2020 tot en met 2022;
  • YT Capra 29″ – modeljaar 2022.

Bron en meer info: www.rockshox.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments