Schwalbe werkt aan recycling van gebruikte buitenbanden

Dat we met z’n alle een verantwoordelijkheid hebben om zorg te dragen voor het milieu, beseft iedereen inmiddels wel. De vraag of ‘we genoeg doen’ kun je zowat altijd blijven stellen en dat is precies wat bandenfabrikant Schwalbe óók doet. Zij werken nu aan een recyclingprogramma voor buitenbanden. Het doel: banden opnemen in een circulaire ecomonie, waarbij je grondstoffen zoveel mogelijk blijft herbruiken.

Sinds 2010 past de Duitse bandenfirma Schwalbe al antileklagen en rubbercompounds toe die (deels) gemaakt zijn van gerecyclede materialen. In 2015 startte het bedrijf een recyclingprogramma voor binnenbanden. Oude binnenbanden worden via de fietswinkels ingezameld om vervolgens te worden recycled tot nieuwe binnenbanden.

 
Schwalbe recycling

Nu ook recycling van buitenbanden

Schwalbe laat nu weten dat ze een pilotproject zijn gestart om een programma op te zetten voor de recycling van buitenbanden. Zoveel mogelijk van de gebruikte materialen worden daarmee verwerkt tot nieuwe grondstoffen. In tegenstelling tot een binnenband die alleen uit rubber bestaat, is een buitenband een samenstelling van rubber en materialen zoals nylon. En dat vergt wel wat meer aandacht dan simpelweg rubber smelten. Om dit voor elkaar te krijgen is er een samenwerking opgezet met Pyrum Innovations AG en de Technische Universiteit in het Duitse Keulen.

Uit het persbericht:

“Het doel is om banden niet langer te verbranden, maar om hun grondstoffen te behouden en een programma op te zetten in lijn met de circulaire economie. Schwalbe is van plan om de waardevolle secundaire grondstoffen, die in het recyclingproces van oude fietsbanden worden geproduceerd, te gebruiken bij de vervaardiging van nieuwe producten. Tegelijkertijd werkt het familiebedrijf aan de opbouw van een uitgebreide infrastructuur voor het recyclingproces.”

Pyrum Innovations AG werkt met een proces dat thermolyse heet. Hierbij wordt door hitte en druk een chemische reactie opgestart. Die reactie laat stoffen gecontroleerd uiteen vallen, zonder ze botweg in rook op te laten gaan zoals bij reguliere verbranding. Het bedrijf claimt meer dan 98% van de materialen te kunnen hergebruiken dankzij dit proces. Dat is inclusief de warmte die vrijkomt bij het proces. En de energie die het proces kost, is nagenoeg gelijk aan die het oplevert. Bovendien komt er nauwelijks CO2 vrij, aldus Pyrum. Een baude claim, want daarmee is het proces zowat een perpetuum mobile.

 
Schwalbe recycling buitenbanden

Eerst in Duitsland, daarna Nederland

Pyrum is inmiddels goed bekend met het verwerken van autobanden. Een markt die enorm groot is en waarbij de markt van fietsbanden nog in het niet valt. Dat het proces werkt hoeft niet meer aangetoond te worden. Maar om recycling echt efficiënt te doen, moet het hele logistieke proces van het verzamelen tot verwerken goed opgezet worden. En dat is dan ook waar de huidige focus ligt. Schwalbe zet het pilotproject voor de recycling van buitenbanden dan ook eerst op in thuisland Duitsland. In een later stadium wordt het uitgerold naar Nederland.

Bron: www.schwalbe.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments