Shimano brengt nieuwe RX8 en RX8R gravelschoenen

Shimano maakt serieus werk van z’n gravelcollectie. Nog geen jaar na de introductie van z’n high-end gravelschoen RX8 brengen ze alweer een nieuwe RX8. Alleen komt deze gravelschoen deze keer niet alleen, maar heeft-ie gezelschap gekregen van een broertje: de RX8R. Net zo stijf en efficiënt, maar ruiger en meer weerbestendig.

De nieuwe RX8R is met z’n hoge manchet een weerbestendige aanvulling op de eveneens vernieuwde reguliere RX8 gravelbikeschoen van Shimano.

Shimano RX8: vernieuwde high-end gravelschoen

Het is bij Shimano altijd even puzzelen met de namen, maar de vorig jaar geïntroduceerde high-end gravelschoen RX800 heeft een opvolger met de naam RX801. Shimano en de rest van de wereld noemen zowel de RX800 als de RX801 gewoon RX8. We waren na onze test afgelopen voorjaar al heel enthousiast over de RX8 (dus de RX800) en aangezien de nieuwe RX8 (dus de RX801) al het goede van de oude heeft behouden, zal die ook dik in orde zijn.

Nu óók in halve maten

Shimano claimt een groter contactoppervlak tussen schoenzool en pedaal, een betere ademend vermogen van het kunstleren bovenwerk en een nieuwe BOA-sluiting, maar ons inziens zit de meeste winst in het feit dat Shimano de RX801 nu ook in halve maten brengt. Zo kan een grotere clientèle zich verzekerd zien van een optimale pasvorm en dat is altijd goed. De prijs voor de nieuwe RX8 gravelschoen, die komt in de kleuren black, silver en tropical leaves is € 229,-. Ze zijn vanaf nu te koop.

Shimano RX8 gravelschoenen

Deze uitvoering van de RX8 heet tropical leaves…

Nieuwe BOA Li2-draaisluiting.

Shimano RX8 gravelschoenen

De hielfixatie bij de oude RX8 was al prima, maar zou bij de nieuwe nog beter zijn.

Verstevigingen van TPU rond de superstijve carbon tussenzool.

Shimano RX8 gravelschoenen

Nieuwe RX8 gravelschoen in ‘black’.

Shimano RX8R met de R van Ruig

Op het eerste gezicht zie je bijna tot geen verschil tussen Shimano’s ‘gewone’ RX8 en de opgeruigde RX8R. Tenminste, als je zwarte sokken draagt. Doe je dat niet, dan zie je natuurlijk gelijk dat er bovenop de RX8R een gebreide manchet is gestikt. En hoeverre die waterdicht of waterafstotend is maakt Shimano niet echt concreet, maar in het persbericht staat wel de volgende uitspraak van een product-manager weergegeven: “I would avoid the route to keep my feet dry and pebble-free, but not anymore!”

Los van die ‘sok’ rond de instap van de schoen komt de schoen zelf op de meeste punten overeen met de RX8, dus met een ademend bovenwerk van kunstleer, een stijve carbon tussenzool, een stevige polyurethaan slijtzool en een BOA-sluiting. De RX8R, die vanaf nu te koop is, komt alleen in de kleur metallic orange en gaat € 274,95 kosten.

Shimano RX8R gravelschoenen

Nieuwe RX8R gravelschoen met extra manchet om water, zand en steenjes buiten de deur te houden.

Onze tip: draag in de RX8R never-nooit-niet katoenen sokken, maar uitsluitend technische kunstvezels en/of wol.

Meer info: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments