Specialized brengt nieuwe S-Works Recon en Recon ADV gravelschoenen

Nieuwste Specialized Recons moeten ook gravelbikers aanspreken

Gravelen is het nieuwe mountainbiken. Althans, die indruk krijg je al snel als je de stortvloed aan nieuwe gravel-producten ziet die over de markt wordt uitgestort. Ook Specializeds nieuwe Recon-modellen worden nadrukkelijk geprofileerd als gravelschoenen. Het Amerikaanse merk met de S brengt er twee: de S-Works Recon en de Recon ADV.

Specialized brengt nieuwe S-Works Recon-mountainbikeschoen plus een nieuwe Recon ADV-gravelbikeschoen.

 S-Works Recon: is gravelbiken is het nieuwe mountainbiken?

“From recent road converts, to sultans of dirt speed, the new S-Works Recon delivers pavement-bred performance to the gravel and XC discipline”, zo introduceert Specialized z’n nieuwe S-Works Recon. Wat op het eerste gezicht een ‘gewone’ xc-mountainbikeschoen is, blijkt bij nadere beschouwing een gravelbikeschoen. Het verschil? Een nog iets spaarzamer gebruik van versterkingen dan de toch ook niet bepaald overgedimensioneerde voorganger van deze schoen, de  S-Works Recon Mountain Bike. Het is een trend die je ook bij andere schoenfabrikanten ziet; gravelbikeschoenen slaan een brug tussen volbloed racefietsschoenen en dito mountainbikeschoenen. Dat betekent niet dat je met de nieuwe nieuwe S-Works Recon op een xc-mountainbike een slecht figuur slaat. Integendeel: Specialized raadt ze voor beide takken van wielersport aan.

De S-Works Recon weegt een magere 280 gram (maat 42). De zool zelf is van koolstofcomposiet, de noppen van een relatief hard PU-materiaal. Dat zou, in combinatie met de additionele vulplaatjes, volgens Specialized resulteren in “maximum efficiency and a road-like pedal platform“. Ook is het door middel van deze shims mogelijk beenlengteverschillen te compenseren. De schoen sluit met twee Boa-draaiknoppen, zodat de druk evenwichtig over de voorvoet en de wreef verdeeld kan worden. Belangrijk als het gaat om de breedte: de S-Works Recon is 8 millimeter breder dan z’n voorganger. De nieuwe S-Works Recon gaat € 400,- kosten.

Specialized Recon ADV: veters = gravel

Vraag ons niet waarom, maar gravelschoenen zijn pas échte gravelschoenen als ze veters hebben. Misplaatste nostalgie? Een beetje wel natuurlijk. Aan de andere kant: wat vroeger goed was, is nog steeds goed. Want met veters als schoensluiting is natuurlijk niks mis. De nieuwe Recon ADV is volgens Specialized een gravelschoen “that will keep going when the gravel ends”. Dat is marketingtaal om te vertellen dat de Recon ADV naast goede fietskwaliteiten ook over prima loopeigenschappen beschikt, met dank aan de Stride Toe-Flex-technologie ed gripzekere noppen, die zijn gemaakt van Specializeds SlipNot-rubber. Het buitenwerk van de Recon ADV is geperforeerd, binnenin vind je een ergonomische Body Geometry-inlegzool. De nieuwe Recon ADV gaat € 220,- kosten.

Prijzen en specificaties

S-Works Recon

  • Prijs: € 400,- (adviesprijs)
  • Maten: 36 t/m 49 in hele en halve maten
  • Gewicht: 280 gram voor maat 42

Specialized Recon ADV

  • Prijs: € 220,- (adviesprijs)
  • Maten: 36 t/m 49 in hele en halve maten
  • Gewicht: geen opgave

Meer info: specialized.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments